Regija

Nekoć 40 maraka za tri meča, danas gotovo 200 tisuća dolara: Evo koliko će ‘Savage‘ zaraditi u meču karijere

Lukasz Rozanski (lijevo) i Alen Babić (desno)

 Screenshot (youtube, Ringpolska)
Neporaženi hrvatski boksač večeras će boksati za titulu svjetskog prvaka

Podosta iznenađujuća bila je vijest da britanski Matchroom Boxing nije pobijedio na ‘‘purse bidu‘‘ (licitacija honorara) za meč između Alena Babića i Lukasza Rozanskog. Istina da se ne radi o nekom ogromnom meču u svijetu boksa, ali ipak je svjetska titula u pitanju, a Babić uživa poprilično veliku popularnost na ‘‘Otoku‘‘.

Prava na organizaciju meča pripala su poljskom Knockout Promotionsu, a Poljaci su nadmašili ponudu Matchrooma za 100 tisuća američkih dolara. Matchroomova zadnja ponuda iznosila je 325 tisuća dolara, dok je KO Promotions ponudio 425 tisuća dolara honorara. Bilo je to dovoljno za dobiti prava na organizaciju meča, a odmah je bilo poznato i koliko će novca dobiti Babić i Rozanski u meču za WBC-ovu titulu svjetskog prvaka u ‘‘bridger‘‘ kategoriji.

Dogovorena je 50-50 raspodjela honorara, a obojica imaju sigurnih 191 tisuću i 250 američkih dolara. Oni koji imalo barataju matematikom, primijetit će da dio ukupnog honorara ‘‘visi u zraku‘‘, a radi se o tome da će dodatnih 42,5 tisuća dolara pripasti pobjedniku meča. Radi se o 10-postotnom bonusu od ukupnog honorara.

Naravno, nije isključeno da Babić i Rozanski uprihode još novca od nekih drugih izvora, sponzora itd. Ali kad je u pitanju službeni honorar koji dobivaju od organizatora, onda se tu radi o 191,25 tisuća američkih dolara na koje će pobjednik dobiti još 42,5 tisuća dolara. U slučaju da postane prvakom svijeta, Babić kući odlazi bogatiji za 233,75 tisuća dolara.

Neki će reći da se ne radi o naročito velikom novcu u meču za svjetsku titulu, ali ako se prisjetimo što je Babić podijelio na Instagramu u osmom mjesecu prošle godine, bit će jasnije koliko je daleko dogurao.

‘‘Prve novce sam zaradio u Sarajevu na jakom turniru. Za prvo mjesto i tri meča dobio sam 40 maraka (153 kn). Živili. Ja sam uvijek boksao na zavidnoj razini, a ne znam jesam li tijekom cijele amaterske karijere zaradio 2 tisuće eura. Pričam o prihodima iz 8 godina boksanja i cca 90 mečeva.‘‘, napisao je tada Babić putem Instagram ‘‘storyja‘‘.

image

Instagram story Alena Babića

Instagram (alen Babić)

Otkrio je tada Babić i od čega je živio u tom periodu svoje karijere. Radilo se uglavnom o novcu koji je zarađivao kao redar u noćnim klubovima.

‘‘3 glave (300 kn) noć. Samo petak i subota. Računaj...Ponosim se što nikad nisam skrenuo sa sportskog puta. Nikad nisam zarađivao osim s teških noćnih smjena. Magistrirao sam siromaštvo, uživao kad je teško, uvijek sam znao da dolazi sve što treba, uvijek.‘‘

image

Instagram story Alena Babića

Instagram (alen Babić)

Nije ‘‘Savage‘‘ još dogurao do zarađivanja višemilijunskih cifri, ali napredak je očit. Osvoji li svjetsku titulu, njegova vrijednost dodatno će porasti, a mi mu želimo svu sreću da u tome i uspije.

Meč se održava večeras iza 23:00h, a prijenos je od 22:30h na RTL-u. Sve ostale najbitnije informacije o meču između Babića i Rozanskog možete saznati klikom na LINK.

Linker
05. svibanj 2024 12:54