Regija

Plantiću bronca nakon žestoke i neizvjesne bitke na Crnom moru

Luka Plantić
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
Hrvatski kandidat za Olimpijske igre nije se uspio plasirati u finale uglednog natjecanja

Luka Plantić, prvak Hrvatske i olimpijski kandidat za Tokio u poluteškoj kategoriji (81 kg) nije se uspio plasirati u finale uglednog EUBC turnira u ukrajinskom gradu Hersonu na Crnom moru. Podijeljenom odlukom sudaca izgubio je u polufinalu od domaćeg boksača, prvaka Ukrajine Valerija Harlamova.

Plantić je pružio vrlo dobar meč protiv Harlamova, možda je dao i maksimum u ovom trenutku priprema za olimpijske kvalifikacije, no ukrajinski prvak Harlamov dobio je naklonost sudaca na domaćem terenu koji su ga uveli u finale, stoji na stranici Hrvatskog boksačkog saveza.

Plantić i Harlamov žestoko su otvorili meč od prve sekunde. Bez koraka unatrag i uzmaka razmjenjivali su serije udaraca ne štedeći se i ne tražeći predah. Plantić je krenuo svojim stilom, nametnuo tempo i inicijativu, a Ukrajinac Harlamov nije ustuknuo, očito je pripremio plan da nema povlačenja pred našim prvakom.

Harlamov se nijednog trenutka nije povukao, prihvatio je otvorenu borbu i to je rezultiralo silnim razmjenama udaraca. Plantić je s nekoliko udaraca uspio otvoriti ukrajinskog prvaka, pri kraju runde činilo se da ga je i uzdrmao jednim aperkatom i vatromet u prvoj rundi svakako je morao otići na njegovu stranu.

U drugoj rundi Plantić se čak taktički odlučio na korak unatrag, puštao je nalete Harlamova i pokušavao ga otvoriti aperkatima iz kontre, u potpuno izjednačenoj borbi nijednog trenutka nije bio u podređenom položaju.

U trećoj rundi inicijativa je otišla na stranu Harlamova, a s time očito i bodovna prednost kod sudaca. Plantić je pokazao i vrlo dobro kretanje u završnoj rundi, eskivažama je izbjegavao juriše Ukrajinca i pronalazio prostor za protuudarce, no domaći ring pokazao se kao ključna prednost ukrajinskog prvaka.

Trener Tomislav Bašić nije bio previše nezadovoljan porazom:

"Luka je odradio vrlo dobar meč. U trećoj rundi smo svjesno izabrali borbu s distance, vjerovali smo da će čisti bodovi otići na našu stranu, no suci su očito mislili drukčije. Vjerujem da smo na dobrom putu prema glavnom cilju, olimpijskim kvalifikacijama i da ćemo podići razinu forme već u sljedećih desetak dana na mini-pripremama u Harkivu."

Luka Plantić se iz Hersona vraća s brončanom medaljom nakon pobjede u četvrtfinalu nad ukrajinskim boksačem Kostirenkom. Zajedno s trenerom Tomislavom Bašićem nastavlja pripreme u Ukrajini za olimpijske kvalifikacije u lipnju u Parizu. Dvojac iz BK Salona Solin boravit će do 16. travnja u Nacionalnom boksačkom centru u Harkivu.

Tekst: HBS

Linker
11. travanj 2024 21:00