Regija

Rakić pojasnio zašto se ‘bori na sigurno‘: ‘Boli me ona stvar za UFC, zaboravit će me kad se umirovim‘

Aleksandar Rakić

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Srpski borac ne planira mijenjati svoj pristup tijekom mečeva

Puno iskustva s ozljedama koljena ima srpski borac Aleksandar Rakić. Jedan od najboljih MMA poluteškaša na svijetu dvaput je prošao kroz puknuće prednjih križnih ligamenata lijevog koljena, a u petom mjesecu ove godine potrgao je prednje križne ligamente koljena desne noge.

U meču protiv Jana Blachowicza, Rakićevo koljeno nastradalo je prvom polovicom trećem runde, ali načeo ga je još tijekom trening kampa. Rakić je na taj način izgubio taj meč, a bio je svjestan i kako slijedi novi mukotrpni oporavak.

Još ranije tijekom svoje karijere i gostovanja u raznoraznim podcastima i emisijama, Rakić je isticao kako mu se teško bilo nositi s drugom ozljedom koljena koju je zadobio 2015. godine. Srpski borac tada je bio na omjeru 7-1 i taman kad je trebao napraviti iskorak s regionalne na međunarodnu scenu, no zadesila ga je pauza koja je potrajala gotovo dvije godine. Bili su to teški trenuci za borca koji je tada još uvijek bio relativno na početku svoje karijere, a gostujući u podcastu MMA Institut, ‘‘Raketa‘‘ je istaknuo tko mu je bio najveća podrška u tim trenucima.

‘‘Da nema moje žene i moje obitelji, a pogotovo moje žene, vjerojatno ne bih tu sjedio i ne bih bio u UFC-u, unutar top 5.‘‘, započeo je Rakić.

Dodao je Aleksandar kako je 2015. godine kad se ozljeda dogodila ostao i bez sponzora i bez posla. Otkaz na poslu zapravo je dao ranije te godine jer mu je vlasnik dvorane obećao sponzorstvo, ali nakon teške ozljede, sponzore je bilo jako teško, odnosno nemoguće pronaći. Rakićeva supruga (tada djevojka) Melani radila je dva posla tada kako bi ona i Aleksandar imali dovoljno novca za život. U tim trenucima Rakiću je bilo teško i razmišljao je povući se iz sporta

‘‘Ne znam da je to za mene, vidiš da mi je to druga ozljeda, godine lete.‘‘, bila su razmišljanja srpskog borca, ali Melani je i dalje bila uz njega.

‘‘Ona mi je rekla: ‘Ne sekiraj se‘. Ja kod kuće, invalid, a ona dva posla radi.‘‘, opisao je Rakić utjecaj svoje supruge Melani na njegovu karijeru i uspjeh, a njoj i sinu obećao je pojas.

‘‘Jednostavno želim da okitim sina pojasom. To mi je najveća želja. Želim dočekati dan da moj sin kad odraste pokaže prstom na mene i kaže: ‘E ovo je moj tata. On je bio svjetski šampion, najjači čovjek u svojoj kategoriji na svijetu‘. To mi daje ogromnu motivaciju.‘‘

Jednu pobjedu udaljen od ‘‘title shota‘‘ bio je Aleksandar Rakić uoči meča protiv Jana Blachowicza, ali nesretnim porazom donekle se ipak udaljio od titule. Nadao se Rakić napadu na pojas još prije tog meča, ali Jiri Prochazka preskočio ga je sa samo dvije pobjede unutar UFC-a. Rakiću se spočitavalo da nije dovoljno atraktivan, odnosno da previše kalkulira u svojim nastupima. To mu spočitavaju i brojni MMA fanovi, a na upit smatra li da ga je i UFC na neki način sabotirao zbog toga, Rakić je odgovorio:

‘‘Sto posto su to radili. Jedan Santos ima bombe u rukama. Ja neću s njim ulaziti u razmjene i tučnjavu. U razmjeni su šanse 50-50, tko prvi pogodi. Ja šest do osam tjedana nisam kod kuće, ne vidim ženu i dijete, treniram i ubijam se. Trebam li ja sada ući u meč i upustiti se u 50-50 situaciju gdje me on može zakačiti? Ali tko prati UFC i MMA...Ankalaev je ista priča. Pogledajte njegov meč protiv Santosa, isti meč kao moj, a još ga je Santos bacio u nokdaun. Da Smith nije slomio nogu protiv Ankalaeva, ista bi priča bila, isti meč. Momak ne ide u razmjene, ide na sigurno. Tako i ja idem.‘‘, započeo je Rakić, a zatim je dodao još razloga zašto tako pristupa mečevima.

‘‘Postoji život i nakon MMA karijere. Trebam li ja hodati ulicom i otresati glavom? Mene boli ona stvar što UFC misli. Ja se borim za sebe i svoje ljude. Ja se ne borim za UFC. Ja kad jednog dana prestanem sa sportom, UFC će moje ime zaboraviti, zauvijek. I ako netko bolje zna od toga, neka uđe, izvoli, bori se i nokautiraj ga. Mislite li da drugi ne treniraju i ne odriču se nekih stvari. Svi mi živimo od toga.‘‘

Rakić je unutar istog podcasta dao detaljan osvrt i na svoje pripreme te je pojasnio zašto više ne preferira odrađivati pripreme u američkom ATT-ju. Prema njegovim navodima, radi se o dvorani koja može sjajno poslužiti za sparinge jer je tamo pregršt vrhunskih boraca, ali treneri su posvećeni uglavnom onim najzvučnijim imenima, odnosno najvećim zvijezdama te dvorane. Rakić preferira imati svoj tim koji je posvećen samo njemu, a otkrio je i kako ga jedan trening kamp košta od 20 do 30 tisuća eura, ali nije mu žao investirati u sebe, jer vjeruje da će se sve isplatiti.

‘‘Raketa‘‘ je trenutno u fazi oporavka od teške ozljede, a ove godine nećemo ga sigurno više gledati u kavezu.

‘‘Realno je da se vratim u drugom ili trećem mjesecu. Očekujem da će Jan prihvatiti revanš, da završim tu priču i njega pobijedim. Onda napad na titulu, možda krajem sljedeće godine. Ako UFC želi još jedan meč, nije bitno, koga god stave ispred mene, ja ću ga pobijediti. Bitno je da se stopostotno oporavim i vratim u trening. Ne želim obećavati ništa što možda neću moći da ispunim. Krajem sljedeće godine mogao bih postati prvakom, ako se sve kockice poslože.‘‘

Za kraj svog gostovanja u ovom brzorastućem podcastu, Rakić je uputio poruku svim mladim sportašima koji pokušavaju izgraditi karijeru u ovom sportu, ali i na nekim drugim poljima.

‘‘Znate i sami što treba za uspjeh, disciplina, odricanje nekih stvari, konstantno treniranje. Ali meni je najviše pomoglo što i dan-danas sebi zadajem ciljeve. Neki cilj za godinu dana, neki cilj za mjesec dana, neki cilj za sutra. Moj cilj je da budem svjetski prvak, to se može dogoditi za godinu ili godinu i pol. Moj cilj za pola godine je da se oporavim od ozljede. Moj cilj za sutra je da dignem na benchu 120 kilograma. To su primjeri tih malih ciljeva, a onda zadajete sve veće i veće. I jednostavno da živite i trenirate kroz te ciljeve. Krajnji cilj je da ostanem živ, zdrav i da imam lijepu obitelj.‘‘ zaključio je ‘‘Raketa‘‘ sjajno gostovanje u MMA Institutu, a kompletan podcast možete pogledati u videu pri dnu teksta.

Linker
13. svibanj 2024 04:17