Regija

Sa 40 tisuća su stali na noge, a sada vrijede preko 100 milijuna. I naši borci su dio uspješne priče

Pavol Neruda Ondřej Novotný

 Pavel Mazáč/CNC/Profimedia
Nevjerojatan rast bilježi češko-slovačka organizacija.

Pavol Neruda i Ondrej Novotny odlučili su napustiti svoje poslove i uzeti pozamašne bankovne kredite kako bi financirali svoje MMA snove - i sada im se to itekako isplatilo. Dvojac je pokrenuo borilačku promociju Oktagon MMA 2016. godine i zajedno su posudili 40 tisuća funti kako bi krenuli u akciju. Nakon malo manje od godinu dana, ponuđeno im je 2 milijuna eura (1,7 milijuna funti) za prodaju nakon senzacionalnog ulaska na scenu. No, suvlasnici Neruda i Novotny su se držali svoje odluke i sada procjenjuju vrijednost Oktagona na pedeset puta veću od te brojke.

Neruda je započeo svoju karijeru 2009. godine kada je postao menadžer borcima koje je upoznao radeći kao vratar tijekom svojih studentskih dana. Zatim se udružio s Novotnyjem i odlučili su uzeti dva odvojena kredita, svaki po 20 tisuća funti.

Neruda je za SunSport rekao: "Bili smo toliko odlučni u našem cilju da o tome nismo ni razmišljali. Nije bilo druge opcije, morali smo pronaći način i morali smo uzeti kredit. O tome nismo ni razmišljali."

U početku je sve bilo zamišljeno kao TV serija u kojoj se sukobljavaju češki i slovački borci. Kamera bi pratila timove koji zajedno treniraju i žive, a kasnije kroz borbe ostaju najbolji borci koji ulaze u završnicu. Bilo je to toliko uspješno da su samo nekoliko mjeseci kasnije Neruda i Novotny bili upitani za prodaju svoje tvrtke.

Neruda je otkrio: "Bilo je super brzo kako smo rasli i odmah su ljudi htjeli isto. Jedan tip nam se obratio i htio kupiti Oktagon, praktički devet mjeseci nakon početka. Ponudio nam je 2 milijuna eura. Bilo je ludo, ali naš san, moj i Ondrejev, bio je puno veći. Ne želimo to prodati za 2 milijuna eura i prepustiti nekome drugome. Rekli smo ne, a on je svojih 2 milijuna eura upotrijebio protiv nas da financira konkurenciju. To je bila mala promocija, ali on je tamo uložio svoj novac."

Neruda, koji je radio kao projekt menadžer, a Novotny u osiguranju, odlučili su napustiti svoje poslove kako bi se potpuno posvetili Oktagonu.

"Moja je obitelj upitala ‘Jesi li siguran? Što ćeš raditi?‘“, rekao je Neruda. "Oba su moja roditelja cijeli svoj život zaposlenici, pa je za njih to bilo čudno, ali sada su super ponosni. I tada su bili ponosni, ali za njih je bilo teško shvatiti da napuštam posao."

image

Oktagon presica

Barbora Reichová/CNC/Profimedia

Oktagon je od tada postao sve jači i utemeljio se kao jedan od lidera europskog MMA-a. Tek su proslavili svoj 55. događaj, a već imaju TV ugovore diljem kontinenta, uključujući DAZN i Channel 4 u Velikoj Britaniji. Njihova najveća priredba bila je u Pragu prošlog lipnja kada je češka zvijezda Karlos Vemola izgubio od Patrika Kincla u rasprodanoj O2 Areni od 18 tisuća mjesta. No, tu ne staju, najavili su svoj najveći događaj do sada na stadionu Eintracht Frankfurt s 55 tisuća sjedala.

Tako Neruda - koji je hrabro odbio gotovo 2 milijuna funti sve te godine - sada odmara s mirom znajući da se njegova kocka isplatila. Rekao je: "Mislim da bi moglo biti 100 milijuna funti da ste otišli na burzu. Mislim da bi to mogla biti ukupna vrijednost."

Podsjetimo na naše borce koji su dio ove uspješne organizacije - Ivica Trušček, Daniel Bažant i Antun Račić, a nedavno smo pisali i o Stipi Brčiću koji je potpisao ugovor i očekuje svoj debi za Oktagon MMA.

Linker
23. travanj 2024 23:00