Regija

Zagreb je od četvrtka domaćin boksačkog Prvenstva Balkana, pogledajte sastav reprezentacije

Jure Babić i Marko Milun
 Ranko Suvar/CROPIX
Boksački centar Zagreb od 6. do 9. svibnja ugostit će jako internacionalno natjecanje

Prvenstvo Balkana u boksu vrlo je jako natjecanje pod okriljem AIBA-e i EUBC-a, a ove godine je Hrvatska dobila priliku biti domaćin istome. Na velesajmu će se tako tijekom ovog tjedna moći pratiti amaterski boks visoke razine, no nažalost još uvijek bez prisustva gledatelja.

Natjecanje službeno započinje u srijedu 5. svibnja, kad će se naći delegacije svih sudionika te kad će u večernjim satima biti održan ždrijeb po kategorijama. Ono najvažnije, nadmetanja u ringu, kreće u četvrtak 6. svibnja, kad će se održati preliminarne borbe. Četvrtfinala su na rasporedu u petak od 13 sati, a u jednakom terminu održavaju se i subotnja polufinala. Finala će se održati u nedjelju 9. svibnja od 16 sati.

Na Prvenstvu će se natjecati boksačice i boksači iz deset zemalja jugoistočne Europe. Uz domaćina, tu su reprezentacije Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije, Rumunjske i Grčke. Nažalost, dvije jake delegacije otkazale su nastup zbog pogoršanja epidemiološke situacije u njihovim državama. To su Turska i Bugarska, a ranije je svoj nastup otkazala Moldavija.

Hrvatska je pokušala na natjecanje dovesti svoje najjače snage, no to se ipak neće dogoditi. Od državnih prvaka koji nedostaju svakako se ističu imena Gabrijela Veočića i Luke Plantića, kojem je ovo trebala biti jako dobra priprema za olimpijske kvalifikacije. Nažalost, nije nam poznato zbog čega ova dva istaknuta reprezentativca neće nastupiti na natjecanju.

Tako je izbor u ženskim kategorijama pao na Nikolinu Ćaćić (57 kg), Mariju Malenicu (60 kg), Saru Kos (64 kg), Luciju Ščrbec (71 kg) i Ivanu Brnić (81 kg), dok je izbor Dorijana Čalić ovakav: Filip Kolak (56 kg), Diego Mamić (60 kg), Filip Poturović (64 kg), Petar Cetinić (69 kg), Noa Ježek (75 kg), Matej Uremović (81 kg), Toni Filipi (91 kg) i Marko Milun (+91 kg).

Ovo je još jedno natjecanje na kojem će formu brusiti velika hrvatska olimpijska uzdanica, Marko Milun. Malenica i Čačić bi također trebale nastupiti na olimpijskim kvalifikacijama i njima će ovaj turnir biti zlata vrijedno iskustvo.

Linker
16. travanj 2024 08:06