Regija

Zašto je prvak Hrvatske izostavljen s Prvenstva Balkana? Plantić burno reagirao, izbornik objasnio odluku

Luka Plantić i Matej Uremović
 Ranko Suvar/CROPIX
Hrvatski olimpijski kandidat izrazito je nezadovoljan što neće nastupiti na domaćem terenu

Zagreb je ovog tjedna domaćin zanimljivog boksačkog turnira, Prvenstva Balkana, na kojem će nastupiti natjecatelji iz deset zemalja jugoistočne Europe. Hrvatska reprezentacija nastupit će u svim kategorijama, a popis boksača daje nadu kako bi moglo doći do berbe medalja. Ipak, popis je donio i nekoliko iznenađenja, od kojih je jedno ipak iskočilo u prvi plan. Naime, na turniru neće nastupiti prvak Hrvatske 2020. i 2021. godine u kategoriji do 81 kilogram, Luka Plantić.

Taj podatak iznenađenje je zbog više faktora. Osim što je na ovogodišnjem državnom prvenstvu Plantić proglašen najboljim boksačem, on je također kandidat za odlazak na Olimpijske igre. Prošle godine nastupio je u prvom kolu kasnije otkazanih kvalifikacija te je savladao četvrtog nositelja Umara Dzambekova i zapravo si trasirao put prema najvećoj sportskoj smotri. Idućeg mjeseca na nastavku turnira slijedi mu meč protiv 20-godišnjeg Gora Nersesyana iz Armenije, a ukoliko u njemu dođe do pobjede, imat će dvije prilike osigurati vizu u japansku metropolu. Naime, poraz u četvrtfinalu nudi još jednu priliku putem repasaža. Isto tako, Luka je otvoreno izjavljivao kako se veseli ovom natjecanju, koje bi mu zapravo trebala biti glavna priprema za turnir karijere.

Gdje je onda zapelo? Intrigirao nas je taj popis pa smo se javili Luki s ciljem da saznamo radi li se o nekoj ozljedi i kakvi su zapravo sad planovi. Potpuno neočekivano, kao sugovornika smo dobili izuzetno nezadovoljnog boksača, momka koji tvrdi kako na natjecanju ne nastupa zbog odluke izbornika s kojom se nikako ne slaže te smatra kako je kao olimpijski kandidat trebao imati prioritet po pitanju izbora turnira na kojem želi nastupiti.

Plantić: 'Olimpijski kandidat treba imati pravo izbora'


"Htio bih da izađe na vidjelo kako izbornik i njegov do-izbornik guraju Mateja Uremovića na Prvenstvo Balkana, a mene hoće poslati na turnir u Češku. Prioritet bi trebali imati oni koji su prvaci države, a i ja koji sam olimpijski kandidat. Jednostavno su me izbacili s 'balkanskog'. Mislim kako je prvaka potrebno pitati na koji on turnir želi ići, a ne tako gurati boksača koji nije olimpijski kandidat i time pravog kandidata izolirati", iznio nam je Luka nezadovoljstvo potezom izbornika Dorijana Čalića, ali i njegovog zamjenika Kristijana Hodaka, ujedno trenera BK Rijeka iz kojeg dolazi spomenuti Uremović, boksač koji će ovog vikenda nastupiti na Zagrebačkom velesajmu.

image
Luka Plantić
RANKO SUVAR/CROPIX

Kao što je navedeno, Luka kao najveći problem vidi to što izbornik nije uvažio njegovu vlastitu želju po pitanju natjecanja na kojem namjerava brusiti formu za kvalifikacije.

"Želim da se vidi tko su i kakvi su izbornik i do-izbornik. Ovo je njihova odluka i to apsolutno nije pošteno niti korektno prema meni. Ja sam kandidat za Tokio i apsolutno nije u redu ne dozvoliti mi da boksam na domaćem terenu. Isto tako ne razumijem kako je Hodak, čovjek koji nema nikakvih rezultata i niti je u trenutku kad je došao do te pozicije imao ijednog državnog prvaka, postao do-izbornik."

Luka je zapravo do prošlog tjedna smatrao kako je sve u redu te se pripremao za natjecanje na kojem na kraju neće nastupiti. Sve je na kraju rezultiralo time da ovog tjedna neće nastupiti nigdje.

"Za odluku sam saznao kad sam izbornika nazvao prije nekoliko dana. Tada su mi rekli da idem u Češku i da to rade samo zbog mene. Ja sam tu Češku otkazao jer smatram da kao olimpijski kandidat trebam boksati Prvenstvo Balkana u svojoj domovini. Osim toga, na sastanku nakon meča Hrvatske i Italije, mi smo rekli da ćemo boksati 'balkansko', nitko nije spominjao nikakvu Češku. To su lažovi koji žele samo izvaditi svoje dupe. Također mi je rekao da će ovo natjecanje boksati druga i treća postava, a vidim da su svi osim Uremovića i Cetinića iz prve. Ali, sve će izaći na vidjelo", žestoko je završio Luka svoju poruku.

Čalić: 'Plantiću sam objasnio da će u Češkoj biti prava konkurencija'


Odmah nakon toga kontaktirali smo izbornika Čalića, s ciljem da saznamo kakav je bio kriterij izbora te kakvi su bili planovi za Plantića, kao i to zašto je donesena ovakva odluka. Izbornik nam je bez ustručavanja odgovorio.

"Luka Plantić bio je predviđen za druge mečeve. Trebao je otići u Usti nad Labem i zbog toga smo već pripremili drugu ekipu. Zbog toga ova odluka. Uremović je već bio na sparinzima u Italiji, a isto tako mu je već na Prvenstvu Hrvatske obećano kako će druga postava boksati neke turnire", rekao nam je Čalić, odmah nastavivši s onim što je sam rekao Plantiću:

"Ne možemo se njemu po pitanju svega priklanjati. Treba imati obzira. Imao je koliko god revija je htio za otići na njih. Ne znam zašto je sad zapeo za Prvenstvo Balkana. To je drugorazredno natjecanje, nije to kategorizirani turnir niti ništa slično tome. U Usti nad Labemu se održava pravi turnir gdje je mogao imati pravi mečeve i kvalitetne borce kao protivnike. Tamo je trebao sve vidjeti, jer tamo će nastupiti boksači iz Italije i ostalih jačih država, boksači koji su mu izravna konkurencija. To sam mu i ja sam tako objasnio. On je dvojio hoće li ili neće tamo ići, ali ne može to tako raditi i time drugog momka vući za nos. Nema tu nikakvog nesporazuma, on sam sa sobom nije mogao odlučiti gdje će i što će. Da je od početka znao što želi, ne bi bilo nikakvih problema."

image
Dorijan Čalić
GORAN SEBELIC/CROPIX

Upitali smo ga onda kakvi su naredni planovi za Luku, budući da se kvalifikacije nastavljaju od 4. do 8. lipnja u Parizu. Do toga je dakle ostalo još točno mjesec dana, što je ključno razdoblje za tempirati formu.

"Ja iskreno ne znam kakvi su njegovi planovi. On ima svog trenera koji radi s njim i ništa se s nama nije dogovaralo. Niti sa mnom niti s Hodakom. Oni rade sami i ja ne znam koji su njihovi planovi. U Splitu ima puno kvalitetnih boksača, neka sparira što više može. Ne bi bilo loše da između toga ulovi još koji turnir", iznio je svoje mišljenje Čalić.

U svakom slučaju, ovo je još jedan razdor u hrvatskom boksu i teško da se iz bilo čega takvog može izvući nešto pozitivno. Posebno je loše što se tako nešto događa u vrijeme kad se hrvatski boks diže, kad Savez konstantno radi nove projekte te kad se nerijetko u Hrvatskoj događaju veliki boksački događaji ili turniri. Isto tako, čak četvero hrvatskih kandidata još uvijek gaji realne šanse za plasman na Olimpijske igre. Troje od njih nastupit će ovog tjedna u Zagrebu. Luka Plantić nažalost nije među njima.

Linker
24. travanj 2024 06:40