UFC

Adesanyin trener šalje Whittakera na kraj reda: ‘Odbio je svoju priliku, sad neka je ponovno izbori‘

Israel Adesanya
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Neće se Robertu Whittakeru nikako svidjeti posljednje izjave glavnog trenera City Kickboxing tima

Israel Adesanya u pripremama je za svoju treću obranu titulu UFC prvaka srednje kategorije. Nju će 12. lipnja u Glendaleu odraditi protiv Marvina Vettorija. Talijan je zapravo u borbu upao nakon što istu nije prihvatio Robert Whittaker. Naime, iako se Australac 17. travnja borio protiv Kelvina Gasteluma, UFC je htio da odmah uskoči u ovu borbu.

Budući da je "Reaper" protiv Gasteluma odradio teških pet rundi te iz borbe izašao uz nekoliko ozljeda koje zahtijevaju kratko mirovanje te budući da pri povratku u Australiju prvo mora provesti dva tjedna u karanteni, on tu borbu nije prihvatio. Jasno je i zašto. Između te dvije borbe je osam tjedana, što je u prosjeku vrijeme jednog pravog trening kampa u koji borci ulaze potpuno spremni i odmorni. Whittaker je to sve obrazložio, a moramo priznati kako su gotovo svi njegovu odluku s razumijevanjem prihvatili.

Zapravo ne svi, ako ćemo gledati na posljednje izjave Eugena Baremana, glavnog Adesanyinog trenera. On smatra kako je Whittaker odbijanjem borbe svoju priliku za napad na titulu propustio te kako se sad vraća među one koji istu moraju ponovno izboriti. Neovisno o tome što je već prije borbe protiv Gasteluma držao poziciju prvog izazivača i što je nakon poraza od Adesanye upisao tri velike pobjede.

"Za mene je to jako čudna odluka. Kad pogledate našu situaciju, čak i posljednju borbu, u nju smo ušli s nekoliko ozljeda. Postoje neke stvari koje ne smiješ odbiti, neovisno o svemu. Neovisno o tome koliko članova obitelji te čeka. Ne želim biti bezosjećajan, ali tako stoje stvari u ovom sportu. Kad nešto dosegneš, onda to moraš odmah uhvatiti. Ovo je bilo jako neočekivano za nas. Posebno jer se mi borimo kroz sve što nas spopadne. Adesanyi ruke otpadaju, kao i svim mojim momcima, ali se svejedno borimo. Kad dođeš do borbe za titulu, odluka je za tebe već donesena. UFC mu je dao priliku, a on ju je odbio te je ona otišla Vettoriju", prokomentirao je Bareman u razgovoru za MacLife, dodavši nešto o trenutnoj Whittakerovoj situaciji:

"Robertova situacija sad znamo kakva je. Kad odbiješ ovakvu priliku, onda moraš sjesti nazad na dno liste. On se sad opet vraća u bubanj, što je nesretno za njega, no valjda je imao dobre razloge za takvu odluku. Koliko smo mi upoznati s time, on je rekao ne. Tako da, vratio se gdje je bio. Imamo druge momke koji dolaze. Tu je Holland, tu je Darren Till. On je imao priliku izdvojiti se od ostalih, ali nažalost to iz osobnih razloga nije napravio. Sad se mora ponovno boriti da bi opet izborio svoje mjesto, kao što bi i mi morali da smo odbili borbu za titulu. Vettori je onaj koji ju je odlučio prihvatiti, tako da smo sad koncentrirani na njega."

Poznato je kako Adesanya ima veliku želju boriti se protiv Tilla te je već tražio tu borbu. Njegova želja se zakomplicirala nakon što je Englez bio prisiljen otkazati borbu protiv Vettorija. Talijan se na kraju 10. travnja borio protiv Kevina Hollanda, uvjerljivo ga savladavši. Kako je izašao iz te borbe bez gotovo ikakve primljene štete, on je odmah bio spreman borbu za titulu prihvatiti.

Problem kod Tilla je taj što u srednjoj kategoriji do sada nije napravio ništa čime bi zaslužio borbu za naslov. U prvoj borbi do 84 kilograma neizvjesno je savladao Kelvina Gasteluma, kojeg je Whittaker riješio potpuno uvjerljivo, dok je u drugoj borbi čisto poražen upravo od Whittakera. Prije dolaska u srednju kategoriju, imao je dva poraza u nizu unutar veltera.

Izbjegava li Adesanya ciljano revanš s borcem kojem je titulu oduzeo te koji je u tom dvoboju bio apsolutno neprepoznatljiv? Teško je zaključiti, ali mnogi smatraju kako je tražio borbu 12. lipnja upravo zbog toga što je smatrao to kao datum koji Robert neće biti spreman prihvatiti. Ta teorija čak štoviše drži vodu posebno jer je njen idući dio bio upravo ovaj, da će nakon toga oni odbijati Whittakera uz objašnjenje kako ovaj nije prihvatio borbu koja mu je bila ponuđena. A isto tako, teško je zamisliti da će Adesanya i u revanšu biti onako uvjerljiv. Naime, sigurno je lijep osjećaj biti jedini čovjek koji je u srednjoj kategoriji UFC-a savladao Whittakera. Naime, osim tog poraza, Australac ima u kategoriji do 84 kilograma čak 11 pobjeda.

Linker
19. travanj 2024 20:51