UFC

B.J. Penn objasnio zašto Khabib nije prešao u velter kategoriju: ‘Nije vjerovao u svoj jiu-jitsu‘

B.J. Penn
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Legendarni borac s Havaja objasnio je zašto je Dagestanac cijelu karijeru bio u lakoj kategoriji

Često se Khabiba Nurmagomedova prozivalo jer se bori u lakoj kategoriji. Kritičari su bili glasni s optužbama kako Nurmagomedov skida jako puno kilograma da bi nastupao u toj kategoriji te je osjetno veći i snažniji od svojih protivnika. Neki su govorili kako izbjegava velter kategoriju jer ona obiluje fizički impozantnim i jako dobrim hrvačima kao što su Kamaru Usman i Colby Covington.

Khabib Nurmagomedov prije nekoliko dana naveo je kako smatra B.J. Penna drugim najboljim borcem u povijesti lake kategorije (sebe smatra najboljim). Dagestanac je rekao kako je Penn dugo bio pojam lake kategorije, a onda je prešao u velter kategoriju i tamo također osvojio pojas. B.J. Penn putem svog Instagram profila odlučio se dotaknuti Nurmagomedova te je dao svoje viđenje zašto se neporaženi Dagestanac nikada nije okušao u velter kategoriji.

''Otkako je Khabib rekao da je on najveći borac lake kategorije u povijesti, a da sam ja drugi najbolji, mnogi ljudi ispitivali su me zašto se Khabib nije borio protiv Usmana za pojas velter kategorije te zašto uopće nije nastupao u toj kategoriji kao što sam ja puno puta radio. Prema mom skromnom mišljenju, to je tako jer on nije dovoljno stručan i nije dovoljno vjerovao u svoj jiu-jitsu. Vjerujem da je razlog zašto se Khabib nije borio protiv Usmana činjenica da on ne poznaje jiu-jitsu kao što sam ga ja poznavao. On se ne osjeća ugodno u borbi s leđa protiv nekoga tko je veći i snažniji od njega dok sam ja to radio puno puta u karijeri. Borio sam se u velteru, u srednjoj kategoriji i u teškoj, a svaku borbu morao sam se boriti ležeći na leđima, preživljavajući, vraćajući se i pružajući još jaču borbu ukoliko sam htio pobijediti.'', započeo je Penn s detaljnim objašnjenjem te dodatno nastavio.

''Moje iskustvo kao crnog jiu-jitsu pojasa i borbe u mojoj i apsolutnoj kategoriji pripremale su me za takve stvari. Graciejev jiu-jitsu i brazilski jiu-jitsu nisu dovoljni da budete UFC-ovim prvakom, no ako ćemo birati jedna sistem, BJJ je i dalje najbolji sistem samoobrane koji postoji, posebno kada se manji čovjek bori protiv većeg. To je bio dio igre. Khabib kaže da je jiu-jitsu lagan i da je on najbolji grappler ikada, ali on se nije borio protiv većih protivnika u višim težinskim kategorijama zato što njegov stil nije spreman za to. To je nešto za što je jiu-jitsu stvoren, za malog čovjeka da se obrani od velikog čovjeka! To je borilačka vještina, to je samoobrana!!'', dodao je B.J. Penn.

Khabib Nurmagomedov uistinu je jako malo vremena proveo na svojim leđima tokom svojih 13 nastupa u UFC-u. Gleison Tibau i Abel Trujillo jedini su borci koji su uspjeli srušiti Khabiba, a Dagestanac je protiv Trujilla proveo oko jednu minutu prve runde na svojim leđima. Ipak, Dagestanac je djelovao poprilično opasno s pokušajima armbara i ''trokut'' gušenja te mu Trujillo nije uspio uzrokovati nikakvu konkretnu štetu iz gornje pozicije. Svakako bi bilo zanimljivo vidjeti Khabiba protiv nekoga kao što je Kamaru Usman koji je zasigurno sposoban rušiti Nurmagomedova te posjeduje snagu i tehniku da ga zadrži u donjoj poziciji. Nažalost, Khabib Nurmagomedov umirovio se u listopadu protekle godine te nema nikakve ambicije ka vraćanju nastupima u profesionalnom MMA-u. Šteta što ga nismo imali prilike vidjeti u velter kategoriji.

Linker
21. travanj 2024 03:43