UFC

Brock Lesnar: ‘U UFC-u sam zaradio puno, ali mislim da sam trebao još više‘

Brock Lesnar

 Ethan Miller/Getty images/Profimedia
Možda je tek Conor McGregor bio veća UFC zvijezda od Brocka Lesnara

Iako je već prošlo dugo vremena otkako nema doticaja s MMA sportom, ime Brocka Lesnara i dalje je blisko vezano uz njega, posebno uz spomen UFC-a i onih dana kad se promocija gradila te postajala ono što je danas. Nema nikakve sumnje kako je Brock jedna od najvećih zvijezda koje je UFC ikad imao. Prema zainteresiranosti američkih fanova za njegove nastupe možemo čak reći kako ga je tek Conor McGregor nadmašio.

Njegova priča zapravo je jedinstvena, budući da je priliku u UFC-u dobio nakon samo jedne profesionalne borbe. U toj borbi poražen je od Franka Mira i činilo se da od njegove MMA karijere neće biti ništa. Ipak, UFC je dobro osjetio situaciju, dali su mu novu priliku, a nakon samo jedne pobjede i napad na titulu, koju je osvojio.

Kako je izgledao taj početak, prisjetio se danas 44-godišnji Brock tijekom gostovanja u showu Pata McAfeeja.

"Bio sam veoma ljut na sebe nakon poraza u prvoj borbi. Nešto sam izgradio, a onda je to isto postalo ono na račun čega te ljudi omalovažuju i govore da nešto ne možeš. Ja zapravo volim te ljude i to je bilo nešto što mi je stvaralo trnce. Imao sam ugovor na jednu borbu i molio sam da mi daju još jednu priliku. Boom, ona je došla. Pobijedio sam Heatha Herringa, a onda i Randyja Couturea te osvojio pojas", prisjetio se Brock toga.

Činjenica da je dobio priliku napasti titulu uz profesionalni omjer 2-1 te uz UFC omjer 1-1 i danas zvuči nevjerojatno, mnogi će reći nepošteno. Ali, UFC je tim putem odradio vrhunski poslovni potez. Teška kategorija, koja na neki način treba biti nositelj sporta, bila je u jako lošem stanju. Boraca nije bilo dovoljno, a većina njih nisu bili niti zanimljivi. Lesnar je to sve u temelju promijenio te je postao onaj koga fanovi žele gledati. Naravno, činjenica da je već bio superzvijezda profesionalnog hrvanja također je igrala bitnu ulogu.

Brock je već na svom prvom ugovoru s UFC-om imao honorar od 250 tisuća dolara uz dodatak 200 za pobjedu. Kasnije je to poraslo na 400 pa na 450, da bi za povratnički nastup, 2016. godine na UFC 200 priredbi, zaradio dva i pol milijuna. Tu nije ubrojen postotak od PPV prodaje, kojeg je itekako bilo, budući da je Brock prvi čovjek koji je dosegao brojku od milijun prodanih prijenosa.

"Dana White je dobar tip. Dobio sam od njega jako puno novca. Iako, vjerojatno sam trebao zarađivati još više", nije mogao Brock ne osvrnuti se na ponovno vrlo aktualnu temu.

Brock je ukupno osam puta nastupio u UFC-u. Ako ne računamo gore spomenutu povratničku borbu protiv Marka Hunta, čiji je ishod na kraju poništen radi Brockovih pozitivnih doping testova, posljednji put borio se još pretposljednjeg dana 2011. godine, kad ga je savladao Alistair Overeem. No, vrijeme između 2008. i 2010., kad je nanizao četiri pobjede, učinili su ga velikim i nezaboravnim.

Danas je on ponovno profesionalni hrvač, daleko od MMA-a, čak objašnjava kako niti ne prati što se događa.

"Ne gledam baš više borbe jer je jednostavno previše boraca, preteško je to za pratiti. Volio bih da je Dana to posložio malo drugačije. Treba stati iza nekoga, možda ga i neko vrijeme zaštititi, da bi taj postao njihovo prepoznatljivo ime. Ne može ih jednostavno trošiti. No, on je u poslu gdje svakog tjedna mora nuditi odlične borbe i to je težak posao, nije lako ostati na vrhu", završio je svoju priču o MMA-u.

Linker
19. svibanj 2024 14:14