UFC

Calvin Kattar vratio se sjajnim nastupom te je prizemljio Gigu Chikadzea

Giga Chikadze

 Screenshot (youtube, Ufc)
Nakon teškog poraza od Maxa Hollowayja, Kattar je naučio određene lekcije i vratio se bolji nego prije

2022. godina službeno je započela kad su UFC priredbe u pitanju. Najjača svjetska MMA promocija imala je pauzu od gotovo mjesec dana, no sada se vraćaju uobičajenom rasporedu. UFC Vegas 46 priredbom otvorena je godina, a priredba se održala unutar UFC-ova Apex kompleksa. Ukupno deset borbi bilo je na programu.

U glavnoj borbi večeri, gledali smo obračun visokorangiranih boraca UFC-ove perolake kategorije. Calvin Kattar kao petorangirani u poretku izazivača, uspješno je obranio svoju poziciju, savladavši osmorangiranog izazivača, Gigu Chikadzea. Borac iz Bostona, slavio je protiv Gruzijca, jednoglasnom odlukom nakon pet rundi odlične borbe.

Točno godinu dana, izbivao je Calvin Kattar iz UFC-ova kaveza. Max Holloway priuštio mu je brutalno prebijanje u siječnju prošle godine, no Kattar je i tada pokazao veliko srce, izdržavši svih pet rundi. Mnogi su smatrali kako 33-godišnjak neće više biti isti borac te da je Holloway razotkrio brojne njegove slabosti. Uparivši Kattara s Gigom Chikadzeom, još jednim majstorom stojke, postojala je bojazan kako bi Kattar mogao pretrpiti još jedan težak poraz. Međutim, Calvin je pokazao kako s razlogom zauzima tako visoku poziciju u poretku, a niti Giga Chikadze nije u rangu Maxa Hollowayja, niti blizu.

Otvorio je Gruzijac meč na svoj način. Dobro je pogodio s nekoliko low kickova, a boksačke tehnike također su bile na dobroj razini. Međutim, kako je runda odmicala, Kattar je počeo vršiti pritisak, čak i pod cijenu primanja snažnih udaraca. Došao je Kattar u prvoj rundi do rušenja i radio je dobar posao iz gornje pozicije u polu-gardu. Imao je američki borac i leđa Gruzijca, tražio je gušenje (RNC), ali Chikadze je izdržao do kraja runde.

Chikadze je i drugu rundu otvorio dobrim kickom u tijelu svog protivnika. Ipak, Kattar nije prestao sa svojim pritiskom. Primao je određene udarce u tijelo, no već protiv Hollowayja, pokazao nam je kako je izrazito izdržljiv, a s razlogom nikada nije nokautiran kroz 28 odrađenih profesionalnih mečeva. Sredinom runde, Kattar je jako dobro pogodio zadnjim direktom i pomalo je uzdrmao Chikadzea. Nastavio je Kattar s pritiskom, a gledali smo niz dobrih, otvorenih razmjena. Kattar je uspio jako dobro pogoditi i laktom iz stojke, a krajem runde, upisao je još jedno rušenje.

U nastavku borbe, također smo gledali pregršt otvorenih razmjena, a Kattar više nije uspijevao rušiti Gruzijca. Jedan neuspješan pokušaj rušenja upisao je Kattar u trećoj rundi, dok je u četvrtoj rundi čak tri puta neuspješno pokušao odvesti borbu u parter. Što se stojke tiče, Kattar je konstantno radio probleme sa svojim pritiskom i podsjetio nas je zašto ga se dugo vremena smatralo ponajboljim boksačem u UFC-u.

Giga Chikadze dobro je pogađao kickovima i nije bio bezazlen u ovom meču. Međutim, njegovo lice dobro ocrtava koliko je štete pretrpio u ovom maču. Kattar je dobro pogađao raznim boksačkim tehnikama, a višestruko puta imao je uspjeha i s udarcima laktovima. Krajem pete runde, Chikadze je nakon nekoliko udaraca laktom od strane Kattara, završio na tlu. Kattar je imao svog protivnika u nokdaunu, no nije uspio završiti posao prije zvuka za kraj meča.

Slavio je Kattar na sve tri sudačke kartice (50-45, 50-45, 50-44) i zasluženo se vratio pobjedama. Giga Chikadze s druge strane bio je u nizu od devet uzastopnih pobjeda, a pod okriljem UFC-a, slavio je sedam puta. Gruzijac je nakon pobjede nad Barbozom u osmom mjesecu protekle godine, sve glasnije lobirao kako upravo on zaslužuje biti idući izazivač za pojas. Ponekad je omalovažao borce ispred sebe, a prvaka Volkanovskog prozivao je i proteklih dana, nakon što je Max Holloway otkazao svoj nastup zbog ozljede. ''Korejski Zombi'' na kraju je dobio priliku za uskočiti kao zamjena, a Chikadze je prvaku poručio da ga se boji. Volkanovski je Gigi poručio kako ga tek čeka borba za peto mjesto u poretku izazivača, a Chikadze je danas dobio potrebno prizemljenje te je shvatio kako ipak nije toliko dobar koliko je mislio. Ipak, treba odati priznanje 33-godišnjem Gruzijcu, jer je prezentirao veliku srčanost protiv uvijek čvrstog i opasnog Calvina Kattara.

U sunaslovnoj borbi večeri, gledali smo obračun dvojice teškaša. Obično kada UFC upari dvojicu teškaša nešto slabije kvalitete, često se očekuje da ćemo gledati brzi nokaut ili tehnički nekvalitetnu borbu. Jake Collier i Chase Sherman u kavezu su proveli nešto manje od dvije i pol minute. Međutim, nismo vidjeli nokaut, nego Collierovu pobjedu submissionom (RNC). Oba borca imala su uspjeha u stojci, no kad je borba preselila u parter, Collier se nametnuo kao osjetno kvalitetniji borac. Vratio se Collier pobjedama, nakon što je u 2021. godini upisao samo poraz protiv Carlosa Felipea.

Chase Sherman s druge strane, ponovno je na izlaznim vratima UFC-a. Još 2018. godine, Sherman je nanizao tri poraza unutar UFC-a i otpušten je iz promocije. Tri pobjede pod okriljem promocije Island Fights, bile su mu karta za povratak. U povratničkom meču koji je odradio 2020. godine, Sherman je nokautirao Ikea Vilanuevu. Međutim, nakon toga nanizao je tri poraza i to bi mogao biti njegov kraj u ovoj promociji.

Što se ostatka programa tiče, gledali smo jako puno borbi koje su otišle na sudačku odluku. Sva četiri preliminarna meča završila su na taj način, a na bodove su pobijedili i Brandon Royval, Katlyn Chookagian i Bill Algeo. Ruski debitant Vyacheslav Borschev, upisao je jedini nokaut na sinoćnjoj priredbi. 30-godišnjak nadimka ''Slava Claus'', nokautirao je Dakotu Busha u prvoj rundi i tako je došao do šeste pobjede, u svom sedmom profesionalnom nastupu.

Kontroverze je bilo u meču između Brandona Royvala i Rogerija Bontorina. Petorangirani izazivač Brandon Royval, savladao je sedmorangiranog Bontorina podijeljenom sudačkom odlukom. Međutim, puno bi se prašine dogodilo da je Royval izgubio na bodove. Naime, sredinom treće runde, 29-godišnji američki borac imao je dobar pokušaj armbara, a u jednom trenutku djelovalo je kao da Bontorin tapka. Sudac to nije uočio, a meč se nastavio. Nema sumnje kako bi se Royval žalio da nije završio na pobjedničkoj strani.

U svakom slučaju, glavna borba večeri opravdala je očekivanja, dok je ostatak priredbe mogao ponuditi više zanimljivosti. Ipak, ono pravo tek slijedi, a to je UFC 270 priredba koja nas čeka idući vikend. Više o tome, pratite kroz naredni tjedan, a rezultate sinoćnje priredbe, pročitajte pri dnu teksta.

UFC Vegas 46 - rezultati

Glavni dio priredbe:

Calvin Kattar def. Giga Chikadze via jednoglasnom sudačkom odlukom (50–45, 50–45, 50–44)

Jake Collier def. Chase Sherman via submission (RNC) - R1, 02:26

Brandon Royval def. Rogério Bontorin via podijeljenom sudačkom odlukom (29–28, 28–29, 29–28)

Katlyn Chookagian def. Jennifer Maia via jednoglasnom sudačkom odlukom (30–27, 30–27, 30–27)

Viacheslav Borshchev def. Dakota Bush via TKO - R1, 03:47

Bill Algeo def. Joanderson Brito via jednoglasnom sudačkom odlukom (30–27, 29–28, 29–28)

Preliminarni dio priredbe:

Jamie Pickett def. Joseph Holmes via jednoglasnom sudačkom odlukom (29–28, 29–28, 29–28)

Court McGee def. Ramiz Brahimaj via jednoglasnom sudačkom odlukom (30–27, 30–27, 30–27)

Brian Kelleher def. Kevin Croom via jednoglasnom sudačkom odlukom (30–27, 30–27, 29–28)

T.J. Brown def. Charles Rosa Decision via jednoglasnom sudačkom odlukom (29–28, 29–28, 29–28)

Linker
19. travanj 2024 16:02