UFC

Dana White se obratio ilegalnim gledateljima: ‘Imam iznenađenje, jedva čekam uhvatiti vas!‘

Dana White
 screenshot/YouTube
UFC od ove godine kreće u žestoku borbu protiv ilegalnog prikazivanja njihovih priredbi na internetu

Jedan od velikih problema UFC-a, s kojim se još nisu uspjeli izboriti, je ilegalno emitiranje njihovih priredbi. "Free streaming" stranica jednostavno je previše da bi ih se moglo kontrolirati, kao uostalom i "proxy" alata putem kojih korisnici čak i u državama gdje je isto strogo zabranjeno, uspijevaju doći do prijenosa koji ih zanima. Nije to problem s kojim se bori samo UFC, sav svjetski sport to prolazi. No, problem je kad UFC shvati da takvih problema imaju i na svom glavnom tržištu, onom američkom. Tržištu koje im zapravo daje one njima najvažnije relevantne brojke.

Puno organizacija do sada nije uspjelo izboriti se s tim pa je veliki broj njih odustao od klasičnih PPV naplaćivanja za jedan događaj. Prelaskom većine sadržaja na servise poput NBA League Passa ili na platforme koje osiguravaju određeni sadržaj uz plaćanje mjesečne pretplate (ESPN+, DAZN i sl.) uspjelo se smanjiti problem. No, spomenuti problem još uvijek postoji kod UFC-a, koji svoje najveće priredbe i dalje prodaje kao poseban pay-per-view. A ove godine isti je čak postao skuplji, budući da je za američku publiku cijena skočila s 64.99 na 69.99 dolara. U pitanju je dakle 430 kuna tj. 57 eura za samo jednu priredbu. Globalna cijena preko UFC Fight Passa iznosi 43.79 dolara.

Puno fanova to smatra prevelikom cijenom pa traže ilegalni način za gledati priredbe, a jedan od takvih je to odlučio natuknuti Dani Whiteu osobno. Naime, White je na Instagramu reklamirao UFC 257 priredbu, da bi dočekao komentar korisnika koji je rekao kako jedva čeka priredbu ilegalno pogledati. Nije Whiteu dugo trebalo da reagira.

"A ja jedva čekam uhvatiti te. Od ove godine imam posebno iznenađenje za vas šup*e", odgovorio mu je predsjednik UFC-a.

image
(Instagram screenshot)

Iz ovoga se može zaključiti da je White odlučio uložiti određene resurse u borbu protiv piratiziranja priredbi. No, ako je riječ o komentaru nekoga izvan SAD-a, teško da će on sam ikako moći reagirati, ako zakoni te države tako nešto sami ne reguliraju. Veliki broj država, poput Hrvatske, ne prakticira PPV pa se trenutno najveće UFC priredbe mogu gledati putem jednog od javnih TV kanala, koji plate koncesiju za prava prijenosa. Za sve ostale borbe dostupan je i UFC Fight Pass servis po većini prihvatljivoj cijeni.

Američko tržište UFC i ESPN sami kontroliraju te se financiraju putem pretplate na ESPN+ servis te od spomenutog PPV utrška. Nema sumnje kako će isti za UFC 257 priredbu biti velik. Milijun prodaja je gotovo sigurna brojka kad se radi o PPV-u kojeg predvodi Conor McGregor, što bi u ovom slučaju značilo minimalno 70 milijuna dolara samo od američkih pretplatnika. No, po pitanju manjih priredbi, a UFC ima puno onih PPV programa gdje se proda 200 do 300 tisuća prijenosa, svaki ilegalni prijenos veliki im je gubitak.

Hoće li se Dana White uspjeti izboriti na ovom polju te tako zaustaviti ilegalno emitiranje priredbi barem na području njegovog glavnog tržište? To teško možemo zaključiti, no svakako možemo pobliže pratiti situaciju.

Linker
19. travanj 2024 19:46