UFC

Edwards smatra da ne treba biti dvojbi: ‘Jedini sam spreman na ovo što radim‘

Nate Diaz vs. Leon Edwards
 CHRISTIAN PETERSEN/AFP
Nakon devet pobjeda u nizu, ‘‘Rockyju‘‘ jedino borba za titulu ima smisla

Veliki broj nesretnih okolnosti zadesio je Edwardsa prijašnjih godina te ga se smatra jednim od najnesretnijih boraca na UFC rosteru. Prvom polovicom 2020. godine trebao je predvoditi event u svojoj domovini protiv Tyronea Woodleya, no priredba je otkazana zbog COVID-19 pandemije. Potom mu je tri puta otkazana borba protiv nadolazeće uzdanice Khamzata Chimaeva. Leon do borbe napokon dolazi u trećem mjesecu ove godine, no Edwardsa nesreća nije napustila. Meč protiv Belala Muhammada prekinut je na samom početku druge runde, no razlog prekida bili su Edwardsovi ubodi u oko protivnika. Službeni rezultat meča je ''No contest'', a engleski borac došao je u situaciju da gotovo dvije godine čeka na pobjedu nakon što je u srpnju 2019. godine porazio Rafaela Dos Anjosa. Unatoč uvjerljivoj pobjedi protiv Natea Diaza, opet se nadvio oblak sumnje u sjajnog ''Rockyja'', a razlog tome je posljednja minuta borbe u kojoj je Diaz došao blizu pobjede.

Leon Edwards sada je na devet pobjeda u posljednjih deset UFC nastupa te s pravom smatra kako zaslužuje priliku za pojas koji trenutno drži sjajni Kamaru Usman. Ipak, čini se kako će nesretni borac iz Birminghama ponovno naići na probleme u svojim planovima. Naime, predsjednik UFC-a Dana White na presici nakon nedjeljne priredbe izjavio je kako Edwardsova pobjeda ne mijenja stvari te je Colby Covington i dalje idući na redu.

''Jorge vs Leon uvijek je dobar odabir. Ta borba će uvijek visjeti negdje u zraku. Mislim da je Leon trenutno trećerangirani velteraš na svijetu. Vidjet ćemo što je iduće za njega. Nisam siguran je li to Masvidal, no Colby Covington je sljedeći na redu za napasti pojas, a nakon toga ćemo vidjeti što će se dogoditi", izjavio je Dana White.

Edwards se dakako ne slaže, a iste teme dotaknuo se na već spomenutoj presici:

''Mislim kako bih ja trebao biti idući za napad na pojas. Imam devet, deset pobjeda u nizu. Nitko drugi ne radi ono što ja radim, nitko nije spreman boriti se s bilo kime, s Khamzatom, Diazom, Belalom. Ti momci nisu niti u top 10, a ja sam jedini koji prihvaća borbe protiv njih. Svi ostali se žale i sjede sa strane. Stoga smatram kako definitivno zaslužujem napad na titulu.''

Ne treba posegnuti daleko u povijest kako bi se sjetili Tonyja Fergusona koji je bio u još boljem pobjedničkom nizu (12 pobjeda), a ''title shot'' nije dočekao te je u međuvremenu opao formom i s tri poraza se totalno udaljio od prilike da postane prvakom lake kategorije. Edwards sigurno ima takve stvari u podsvijesti te ne želi da mu se nešto takvo dogodi. Ipak, čini se kako će morati uzeti nešto dužu pauzu i sačekati ishod revanša između Covingtona i Usmana, a nema sumnje kako bi onda trebao biti idući na redu. Čini se kako ni Edwards nema problema s pauzom. Na upit kada bi se htio ponovno boriti, rekao je:

''Kasnije ove godine, vjerojatno. Htio bih otići na odmor sa sinom. Posljednje dvije godine mnogo sam izbivao kroz trening kampove, a borbe su otpadale. Mnogo razočarenja, uspona i padova doživio sam u procesu. Htio bih uzeti slobodno ljeto, uživati s obitelji te se vratiti krajem godine.''

Linker
23. travanj 2024 23:57