UFC

Fantastične pobjede Makhacheva i Chimaeva, Volkov i Ankalaev potvrdili rusku moć

Khamzat Chimaev
 Jeff Bottari/AFP/Profimedia
Islam Makhachev, Khamzat Chimaev i Magomed Ankalev borci su koji posjeduju sve za uspon na vrh

Još jednom dobili smo priliku uvjeriti se koliko dobar borac je Islam Makhachev. U svojoj najvažnijoj borbi do sada, na UFC 267 priredbi u Abu Dhabiju, savršeno je proveo taktiku u djelo i savladao Dana Hookera. Makhachev je u ovoj borbi već nakon pola minute napravio ono za što se znalo da će biti ključ, srušio je Novozelanđanina i to tako da je borbu doveo odmah uz svoj kut. Prateći savjete Khabiba Nurmagomedova, krenuo je nakon toga raditi na poziciji, a do zahvata kojim je završio borbu trebalo mu je još dvije minute. Dok je Hooker gledao kako da pobjegne iz potpune kontrole Dagestanca, Makhachev mu je uhvatio ruku u kimuru, a onda prebacivanjem noge istu završio tako da je Hooker glasno viknuo i time verbalno predao borbu. Islamu je ovo osma pobjeda u nizu i ono što mu slijedi sigurno je nešto veliko. Borba protiv nekoga od boraca iz samog vrha kategorije, borba koja ga može učiniti izazivačem.

Alexander Volkov uspješno se vratio pobjedama nakon ovogodišnjeg poraza od Ciryla Ganea. Ruski dvometraš vrlo je pametno odradio borbu protiv Marcina Tybure, koji je došao s pet pobjeda u nizu te je pokušao borbu protiv "Draga" učiniti što aktivnijom, čak moguće i što prljavijom. No, radio je dobro Volkov, posebno u prvoj rundi koju je uvjerljivo uzeo, da bi u drugoj dozvolio nekoliko situacija u kojima je Poljak bio blizu preuzimanje kontrole, ali bez potpunog uspjeha. Treću rundu Volkov je dobro radio boksačkim tehnikama, jednostavno skupljajući dovoljno sudačkih bodova. Trudio se Tybura, par puta bacio je Volkova u probleme, no ovaj je svaki put kvalitetno odgovorio te na kraju došao do pobjede jednoglasnom sudačkom odlukom.

Dugo smo čekali povratak Khamzata Chimaeva u Octagon, a onda smo dobili ono što on najbolje radi. Ujedno četvrtu njegovu UFC pobjedu, ali potpuno nevjerojatno zvuči podatak da on u te četiri borbe nije primio ozbiljan udarac. Nije prošlo niti desetak sekundi borbe prije nego je Chimaev ušao u noge svog protivnika Lija Jinglianga, a nedugo nakon toga podigao ga je i onda bacio na pod, dovevši odmah sebe u sjajnu poziciju. Radi na podu jako dobru čečensko-švedski borac i sredinom runde dolazi na leđa gdje kreću udarci, nakon kojih prelazi Chimaev na gušenje. Borio se Kinez, nije se predavao, čak je dao sucu znak da je dobro. Ali, u pravom trenutku Chimaev mijenja hvat, pritišće vrat još više i nedugo nakon toga Jingliang je zaspao te je borba bila gotova. Tek nešto više od tri minute trebalo je sjajnom "Borzu" za ovu pobjedu.

Glavni program UFC 267 priredbe otvorio je još jedan borac iz Rusije, odnosno poput Makhacheva iz Dagestana, koji suvereno gradi svoj put prema vrhu. To je Magomed Ankalaev, poluteškaš koji je protiv Volkana Oezdemira došao do svoje sedme pobjede u nizu. Ankalaev je udaračku bitku kroz tri runde odradio tako da Oezdemiru nije dao pravu šansu. Vidjeli smo tehnički vrhunski stand up, ali kada je to potrebno također i hrvanje. Nevjerojatno opasan i kompletan borac je ovaj momak. Imao je protiv sebe čvrstog Oezdemira, kojeg nije uspio završiti, ali moramo biti realni i reći kako švicarski borac niti u jednom trenutku nije ostavio dojam da bi u ovoj borbi mogao išta ozbiljnije napraviti. Nema sumnje kako će se ovog 29-godišnjaka uskoro spominjati uz Jirija Prochazku i Aleksandra Rakića, odnosno uz glavne kandidate za napad na titulu kategorije do 93 kilograma.

S uvodnog programa priredbe svakako vrijedi spomenuti pobjedu Amande Ribas u brazilskom okršaju protiv Virne Jandirobe, kao i trijumf još jednog bliskog prijatelja Khabiba Nurmagomedova, Zubaire Tukhugova. On je u jednoj izuzetno sadržajnoj borbi bio bolji od Ricarda Ramosa. Pobjede na uvodnom programu priredbe pripale su još Elizeu Zaleskom Dos Santosu, Albertu Duraevu, Michalu Oleksiejczuku, Leroneu Murphyju, Andreu Petroskom te još jednom Khabibovom pulenu, Tagiru Ulanbekovu.

Linker
30. travanj 2024 12:40