UFC

Fenomenalni Prochazka brutalnim nokautom uspavao Reyesa, Gruzijci ponovno do uvjerljivih pobjeda

Jiri Prochazka
 Screenshot
Jiri Prochazka promovirao se u glavnog kandidata za izazivača prvaka UFC-ove poluteške kategorije

Teško je opisati riječima ono što je Jiri Prochazka napravio Dominicku Reyesu u najvažnijoj borbi svoje karijere. Briljantni češki poluteškaš uspio je bivšeg dvostrukog izazivača uvesti u svoj stil borbe, a onda je krajem druge runde sve završio jednim od brutalnijih nokauta koje smo u Octagonu vidjeli posljednjih godina. No, krenimo redom.

Iako se očekivalo da će Reyes pokušati sa što više kretnje izmoriti Prochazku te u prvim rundama skupljati bodove pojedinačnim udarcima, to se nije dogodilo. Reyes je zapravo prvi počeo kretati se prema naprijed, dok je Jiri vrlo brzo pokazao kako zna jako dobro kontrirati. Da bi ga smirio, Dominick nakon otprilike dvije minute odvodi borbu u parter, no brzo su ponovno na nogama gdje Čeh sad postaje agresivniji, ali i puno konkretniji borac. Napadima i kombinacijama udaraca bacio je nekoliko puta protivnika u probleme, no izdržao je Reyes sve do kraja runde, koju je na račun druge polovice svakako izgubio.

Drugu rundu Reyes izgleda puno bolje. Krenuo je kombinirati različite udarce i čisto pogađati, no Prochazka je nastavio ići naprijed kao da ništa ne osjeća. Otprilike na sredini runde pogodio je Reyes lijevom točno u bradu i zaljuljao Prochazku. Čeh automatski kreće u rušenje, no Reyes to koristi za hvatanje vrata i zatvaranje giljotine. Djelovalo je vrlo čvrsto, no Jiri se brzo izvukao, a onda i došao u gornju poziciju. Nanio je iz nje ponešto štete, no Reyes se ustaje i u posljednju minutu runde ulaze na nogama. Došlo je do akcije uz ogradu, gdje Prochazka u jednom trenutku promašuje udarac desnim laktom, no odmah na njega veže kružni udarac lijevim točno na mjesto koje je poslužilo kao prekidač i Reyes je istog trenutka bio ugašen. Tek treći je to nokaut kružnim udarcem laktom u UFC povijesti. Dugo su Dominicka budili iz teškog nokauta, dok je Prochazka mogao proslaviti pobjedu u svom drugom UFC nastupu, pobjedu možda vrijednu i napada na titulu. Reyesu je ovo treći poraz u nizu i čini se kako će nešto morati promijeniti.

Sunaslovna borba donijela je briljantan nastup Gige Chikadzea, koji je protiv Cuba Swansona ostvario svoju najznačajniju pobjedu do sada. Ovaj vrhunski i izuzetno atraktivni gruzijski stand up borac sve je završio već nakon jedne minute borbe, pogodivši nogom Swansona u tijelo, na što je ovaj klonuo te nije bilo problema dodatnim udarcima završiti borbu. Time je Chikadze potvrdio sjajnu večer gruzijskih boraca, budući da je nešto ranije veliku pobjedu upisao i Merab Dvalishvili. On je bio bolji od Codyja Stammana, sudačkom odlukom nakon tri runde.

Intrigantni poluteškaški ogled Iona Cutelabe i Dustina Jacobyja završio je bez pobjednika. Moldavac je borbu otvorio puno bolje i uvjerljivo uzeo prvu rundu, no američki kickboksač se vratio u iduće dvije. Spomenute runde bile su puno neizvjesnije, ali napravio je Jacoby dovoljno da bi ih bodovno uzeo po mišljenju dva suca. Ipak, nedovoljno za pobjedu, budući da je jedan od te dvojice prvu rundu bodovao 10-8 za "Hulka", tako da je jedan sjajan i vrlo dinamičan okršaj završio bez pobjednika.

Na glavnom programu priredbe vidjeli smo još pobjedu Seana Stricklanda nad Krzsysztofom Jotkom, jednoglasnom odlukom nakon tri uzbudljive i akcijom nabijene runde. Za razliku od glavnog programa, uvodni nije donio toliko veliku dozu uzbuđenja, unatoč nekoliko odličnih borbi, no niti jedna nije završena prekidom, ako ne računamo diskvalifikaciju Rande Markos, nakon ilegalnog "upkick" udarca. No, riječ je o udarcu i poziciji o kojoj bi trebali razmisliti oni koji određuju pravila. Luana Pinheiro u trenutku udarca se nalazila na koljenima, visoko podignutih ruku, što je pozicija koju se jednostavno ne bi trebalo smatrati pozicijom borca na podu. Pobjede su još upisali T.J. Brown, Luana Carolina, Loma Lookboonmee, Andreas Michailidis i Felipe Colares.

UFC on ESPN 23 - Rezultati

Jiří Procházka def. Dominick Reyes- KO (R2 4:29)
Giga Chikadze def. Cub Swanson - TKO (R1 1:03)
Ion Cuțelaba vs. Dustin Jacoby - neodlučena borba (podijeljena odluka)
Sean Strickland def. Krzysztof Jotko - jednoglasnasudačka odluka
Merab Dvalishvili def. Cody Stamann - jednoglasna sudačka odluka

Luana Pinheiro def. Randa Markos - DQ (R1 4:16)
T.J. Brown def. Kai Kamaka III - podijeljena sudačka odluka
Luana Carolina def. Poliana Botelho - podijeljena sudačka odluka
Loma Lookboonmee def. Sam Hughes - jednoglasna sudačka odluka
Andreas Michailidis def. KB Bhullar - jednoglasna sudačka odluka
Felipe Colares def. Luke Sanders - jednoglasna sudačka odluka

Linker
20. travanj 2024 03:20