UFC

Gane otkrio koliko je plaćen za borbu protiv Lewisa, ali i koliko od toga mu je zapravo pripalo

Derrick Lewis vs. Ciryl Gane
 PX Images/ABACA/Abaca Press/Profimedia
Ne možemo baš reći da je Ciryl Gane pobjedom nad Derrickom Lewisom postao materijalno bogat čovjek

Sjajno je mjesec započeo za Ciryla Ganea. Pobjedom prekidom u trećoj rundi borbe protiv Derricka Lewisa, on je osvojio naslov privremenog UFC prvaka teške kategorije, čime je osigurao veliku i bez sumnje financijski izuzetno isplativu borbu protiv svog bivšeg timskog kolege, Francisa Ngannoua. Okršaj za pravog UFC prvaka trebao bi se dogoditi kasnije ove godine.

No, koliko je Gane zaradio za svoju najveću pobjedu do sada? Takvi podaci uvijek su zanimljivi, posebno jer su honorari boraca konstantno vruća tema, isto tako jer su globalno smatrani preniskima, prije svega u slučaju manje poznatih boraca ili onih koji nastupaju na ranijim dijelovima programa.

Nešto malo detaljnije 30-godišnji Francuz otkrio je u razgovoru za L'equipe. Moramo priznati kako svota baš i ne ide uz status svjetskog prvaka teške kategorije pa čak niti privremenog.

Naime, Cirylu je pripao osnovni honorar u iznosu od 350 tisuća dolara, bez ikakvih dodatnih bonusa za pobjedu. Ta svota izgleda jako lijepo, no prava istina je negdje na pola puta i to gotovo doslovno. Otkrio je Gane kako se on kući vratio s otprilike 160 tisuća eura, odnosno 188 tisuća dolara. Ostatak, što bi bilo 162 tisuća dolara, otišao je na poreze, dio koji pripada njegovom timu, ali i na promjenu valute.

Srećom po Ganea, Dana White mu je udijelio bonus od 50 tisuća dolara na račun impresivne izvedbe, a tu je i 32 tisuće dolara od sponzorskog ugovora UFC-a i Venuma. Od tih iznosa ne treba ništa odbijati, oni u potpunosti pripadaju njemu.

Četvrtina milijuna, s kakvom se na kraju Francuz okitio, nije loš novac, no i dalje nam djeluje kao izrazito malo, ako uzmemo u obzir o kakvom se borcu radi te kad usporedimo sa zaradama unutar nekih drugih sportova. Posebno ako znamo kakve novce vrti sama promocija, dijelom od prodanih ulaznica (čega je na ovoj priredbi bilo), a dijelom od PPV-a.

Nažalost, podaci o broju prodanih prijenosa ovog puta nisu bili dostupni. Za razliku od ranijeg razdoblja, kad smo za gotovo svaku UFC priredbu mogli biti upoznati s brojevima vezanim uz gledanost, Disney i ESPN to su uspjeli učiniti privatnim podatkom te on zapravo jako rijetko "iscuri" van. Kad se to i dogodi, riječ je gotovo u pravilu o onim iznadprosječno uspješnim priredbama.

Linker
19. svibanj 2024 04:55