UFC

Junior Dos Santos i Alistair Overeem više nisu UFC-ovi borci!

Junior Dos Santos i Alistair Overeem
 screenshot (YouTube, UFC)
Najveća svjetska MMA promocija odlučila je otpustiti dvije borilačke teškaške ikone

U profesionalnom sportu postoji nešto što možemo nazvati vrijeme trajanja. Ono nikome nije unaprijed određeno nego je sve stvar pojedinca, svatko ima drugačiji kraj. No, u borilačkom sportu često je problem što taj pojedinac ne zna prepoznati kad se to dogodilo, a onda dolazi do ružnih poraza koji vrlo često kod fanova stvaraju osjećaj sažaljenja nad borcima kojima su se svojevremeno divili. U tom slučaju najčešće mora djelovati sama promocija čiji su oni članovi.

Nakon što su u posljednje vrijeme gotovo prisilno umirovili jednog od najvećih ikad, Andersona Silvu, iz UFC-a su sad slično napravili s još jednim bivšim prvakom, ali također i s vjerojatno najvećim borcem koji je nastupao u Octagonu, a da nije došao do titule. Članovi UFC-a od danas više nisu Junior Dos Santos i Alistair Overeem. Pretpostavlja se kako je UFC procijenio da svojim nastupima oba teškaša više ne opravdavaju visoka primanja kakva im ugovori garantiraju.

37-godišnji Dos Santos član promocije bio je punih 12 godina, a karijeru u Octagonu započeo je nizom od devet pobjeda, unutar kojih se nalazi osvajanje titule te jedna obrana naslova. Titulu je osvojio na prvoj UFC priredbi koja se emitirala na FOX televiziji, nokautiravši Caina Velasqueza. Ipak, od istog borca je kasnije dva puta uvjerljivo gubio. Priliku vratiti titulu imao je još 2017. godine, no nokautom je poražen od Stipe Miočića, a onda je krenuo njegov pad. U ovom trenutku nalazi se unutar niza od četiri poraza, a sve je doživio prekidom.

Tijekom velike karijere upisao je 21 pobjedu i devet poraza, dok je kao UFC borac na omjeru 15-8. Pobjeđivao je Fabricia Werduma, Mirka Filipovića, Franka Mira, Marka Hunta, Shanea Carwina, Derricka Lewisa i mnoge druge, dok je sa Stipom Miočićem na omjeru 1:1. Pamtimo ga i po nastupu u Zagrebu, na Fight Nightu održanom u travnju 2016. godine, gdje je savladao Bena Rothwella, ali se i još više zbližio s hrvatskom publikom, koja je simpatije prema njemu stvorila još nakon borbe protiv Mirka Filipovića. Iako je Cro Copa savladao, "Cigano" nije postao mrzak njegovim navijačima nego se dogodilo baš suprotno, što je još jedan dokaz ljudske i borilačke veličine ovog Brazilca.

40-godišnji Overeem prošlog je mjeseca zaustavljen tijekom svog "posljednjeg pohoda", tako što je teško nokautiran od strane Alexandra Volkova. Jedan od najvećih boraca ovog stoljeća tako je izgubio nadu da će doći do jedinog pojasa koji mu nedostaje, no očekivalo se da bi mu UFC mogao ugovoriti još koju borbu. Ipak, odlučili su kako je vrijeme za kraj suradnje i svježu krv kakva se u kategoriji nedavno počela ukazivati.

Prije dolaska u UFC, Overeem je bio zvijezda Pridea, Dreama i Strikeforcea te K-1 kickboxing promocije. Dugo se "kuhao" njegov dolazak, a do njega je došlo krajem 2011. godine, kad je u debiju savladao Brocka Lesnara. Trebao se odmah nakon toga boriti za titulu, no dogodio se pad na doping testu i pauza te poraz od Antonija Silve nakon povratka. Napornim radom do borbe za titulu ipak je došao, no niti on nije mogao preko Stipe Miočića. U Octagonu je ukupno upisao 12 pobjeda i osam poraza, a osim Lesnara je slavio i protiv Juniora Dos Santosa, Andreija Arlovskog, Werduma, Hunta, Walta Harrisa i mnogih drugih.

Trenutno je teško pretpostaviti znači li ovo kraj njihovih karijera ili će se u nekoj drugoj promociji jedna ili obje nastaviti. To bismo trebali saznati od strane samih boraca. Mi možemo biti sretni što smo imali priliku uživati u vremenu tijekom kojeg su bili na svom vrhuncu. A onda su bili uistinu fantastični.

Linker
19. travanj 2024 16:08