UFC

Kraj jedne dobre, ali nesretne karijere: Umirovio se Joseph Benavidez

Joseph Benavidez
 Genevieve Ross/Zuma Press/Profimedia
Nakon tri poraza u nizu, ponajbolji borac muha kategorije odlučio je okačiti rukavice o klin

Teško je pronaći UFC-ova borca koji je tako dugo bio na visokoj razini, no nikada nije došao do pojasa. Jedan od rijetkih takvih primjeraka jeste Joseph Benavidez (28-8-0, 15-6-0 UFC). Nakon 10 godina nastupanja za najjaču svjetsku MMA promociju te četiri neuspješna napada na titulu, 37-godišnji Benavidez odlučio se umiroviti. UFC-ov borac u razgovoru s ESPN-ovim Marcom Raimondijem potvrdio je ovu vijest.

Dvaput se borac iz Texasa borio protiv Demetriousa Johnsona za UFC-ov pojas muha kategorije, a u dva navrata do titule je pokušao doći preko Deivesona Figueireda. Nažalost po njega, tri puta gubio je prekidom, a najbliže bio je 2012. godine kada je prvi puta imao priliku postati UFC-om prvakom. Tada ga je ''Mighty Mouse'' porazio podijeljenom sudačkom odlukom.

Benavidez se u karijeri borio s nizom vrhunskih boraca, a nekolicinu je i pobijedio. Jedna od najzvučnijih pobjeda u njegovom rezimeu svakako je ona protiv Henryja Cejuda, no padali su i borci kao što su Jussier Formiga, Alex Perez, Ali Bagautinov i brojni drugi. Izuzev dva poraza od Figueireda i Johnsona, Joe Benavidez isto toliko puta gubio je i od Dominicka Cruza, a te borbe dogodile su se pod okriljem WEC promocije.

Borac koji je godinama bio u vrhu muha kategorije, nije imao uspješnu 2020. i 2021. godinu. Zaredao je Benavidez tri poraza (Figueiredo dvaput i Askar Askarov) te je postalo jasno kako je u padu i do pojasa neće doći. Američki borac zajedno s Demetriousom Johnsonom drži rekord po broju pobjeda u UFC-ovoj muha kategoriji (13), a dva rekorda samostalno drži. Nitko u toj kategoriji nema više pobjeda nokautom od njega (5), a s 19 borbi u muha kategoriji također je rekorder. Velika želja bila mu je postati UFC prvakom, no iako je imao jako dobru karijeru, mnogi će ga pamtiti kao nesretnog borca koji je četiri puta gubio u borbama za naslov prvaka.

Linker
24. travanj 2024 01:36