UFC

Leon Edwards i Nikola Jokić u borbi su za veliku ESPN-ovu nagradu! Leo Messi također je u konkurenciji

Nikola Jokić (lijevo) | Leon Edwards (desno)

 Javier Rojas/Zuma Press/Profimedia | Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia
Objavljen je popis nominiranih sportaša za prestižne ESPYs nagrade

Svake godine tijekom sedmog mjeseca održava se dodjela takozvanih ‘‘ESPY‘‘ nagrada. Radi se o skraćenici za ‘‘Excellence in Sports Performance Yearly Award‘‘ ili u prijevodu ‘‘Godišnja nagrada za izvrsnost u sportu‘‘. U konkurenciju za ovu prestižnu ESPN-ovu nagradu ulaze sportaši koji su postizali vrhunske rezultate kroz posljednjih 12 mjeseci, a od 2007. godine MMA borci također konkuriraju za nagradu.

Prvotno su se MMA borci natjecali zajedno s boksačima u kategoriji za ‘‘Najboljeg borca godine‘‘, ali od 2019. godine kategorija je podijeljena i sada boksači imaju svoju zasebnu kategoriju, dok MMA borci imaju svoju kategoriju. Prije podjele, nagradu za ‘‘Najboljeg borca/borkinju‘‘ osvajali su Ronda Rousey (2015. godine), Conor McGregor (2016.) i Demetrious Johnson (2017. godine). Nakon što je došlo do podjele na dvije kategorije, nagradu za najboljeg MMA borca redom su osvajali Daniel Cormier, Khabib Nurmagomedov (2021.) i Charles Oliveira (2022.). 2020. godine nije bilo dodjele nagrada zbog COVID-19 pandemije.

U konkurenciji za najboljeg MMA borca ove godine nalaze Jon Jones, Leon Edwards, Islam Makhachev i Amanda Nunes. Zanimljivo da se Jones našao u konkurenciji, iako je kroz proteklih 12 mjeseci odradio samo jedan nastup. Jones je u trećem mjesecu ove godine porazio Ciryla Ganea i postao je prvakom UFC-ove teške kategorije. Mnogi će se složiti da su Israel Adesanya i Alexander Volkanovski definitivno zaslužili mjesto u ovom izboru, ali ESPN je odlučio drukčije.

Osim u izboru za najboljeg MMA borca, Jon Jones pronašao je svoje mjesto i u konkurenciji za ‘‘Najbolji povratak‘‘ među sportašima. Konkurenciju mu čine Jamal Murray, košarkaš Denver Nuggetsa koji se vratio nakon teške ozljede koljena, zatim WNBA igračica Alyssa Thomas koja se također vratila nakon teške ozljede te igrač bejzbola Justin Verlander.

Leon Edwards bori se za nagradu sa srpskim košarkašem Nikolom Jokićem, ali i s Leom Messijem

Osim Jona Jonesa, u dvije kategorije našao se i Leon Edwards, UFC-ov prvak velter kategorije. Osim u kategoriji za najboljeg MMA borca, Edwards konkurira i u kategoriji pod nazivom ‘‘Best Championship Performance‘‘. Radi se o kategoriji u kojoj su nominirani sportaši koji su pružili najbolje nastupe u mečevima/utakmicama za titulu. Konkurenciju Leonu Edwardsu čine uistinu elitni svjetski sportaši. Među njima se ističe Lionel Messi koji je nominaciju zaslužio nastupom u finalu Svjetskog prvenstva održanog krajem prošle godine. Osim Messija, u izboru je i srpski košarkaš Nikola Jokić, MVP nedavno okončanog NBA finala. Srpski košarkaš Denver Nuggetsa bio je najbolji igrač finalne serije i osvojio je svoju prvu titulu NBA prvaka. Golferica Rose Zhang posljednje je ime u ovoj kategoriji.

Spomenut ćemo još kategoriju za ‘‘Najboljeg boksača‘‘. Boksači poput Tysona Furyja i Oleksandra Usyka nisu se našli na listi, a još je veće iznenađenje činjenica da niti Dmitry Bivol nije u konkurenciji. ESPN je bio naklonjen američkim boksačima pa tako za ovu nagradu konkuriraju Gervonta Davis, Devin Haney, Claressa Shields i Shakur Stevenson. Tyson Fury nagradu je osvojio prošle godine.

Pobjednici se biraju putem glasova fanova, ali od 2004. godine u izboru sudjeluju i razni eksperti među kojima se nalaze sportski novinari, reporteri, voditelji itd. Svoj glas u svim kategorijama možete ostaviti klikom na LINK, a pobjednicima će nagrade biti uručene 12. srpnja (sedmi mjesec).

Linker
21. travanj 2024 15:02