UFC

Miesha Tate vraća se iz borilačke mirovine: Najavljena nova borba bivše UFC prvakinje

Miesha Tate
 Kena Krutsinger/Getty Images/Profimedia
Vratila se glad za borbama jedne od najpopularnijih borkinja u povijesti

Kao grom iz vedra neba, najbolji je to opis vijesti do koje je danas došao Brett Okamoto, a onda je njegov matični ESPN prenio. Miesha Tate, bivša UFC prvakinja bantam kategorije i jedna od najpopularnijih borkinja u povijesti ovog sporta, odlučila je vratiti se, četiri i pol godine nakon što je odradila svoju posljednju borbu. Tim putem poražena je od Raquel Pennington, što joj je bio drugi poraz u nizu, budući da je borbu ranije izgubila titulu u borbi protiv Amande Nunes.

"Moje srce puno je strasti, u njemu gori vatra. Sport me već neko vrijeme zove, vrijeme je da odgovorim", prenio je ESPN poruku koju im je Miesha poslala, čime je potvrdila svoj povratak, a već se zna i protiv koga će se boriti.

Bit će to Marion Reneau, koja je također potvrdila tu borbu, dodavši kako će to biti njena oproštajna borba. UFC još nije službeno potvrdio borbu, ali djevojke su otkrile kako bi se trebala održati na priredbi iz Fight Night serije i to 17. srpnja.

43-godišnja Reneau (9-7-1, 5-6-1 UFC) tada će već biti još jednu godinu starija, a riječ je o već sada najstarijoj borkinji na UFC rosteru. Ujedno je ona i najstarija od svih boraca na UFC rosteru, pet dana starija od Alexeya Oleinika, a radi se o ženi čija životna i sportska priča je prava inspiracija.

Ova samohrana majka 18-godišnjeg sina je prvi put rukavice navukla s 32 godine, vidjevši u tome priliku za dodatnu zaradu. Inače je sportašica cijeli život, a na koledžu je 1999. godine bila prvakinja divizije u sedmoboju i skoku u dalj. U to vrijeme je postala i kandidatkinja za predstavnicu na Olimpijskim Igrama, no nije uspjela izboriti reprezentaciju, da bi malo nakon toga zatrudnjela i na svijet donijela sina Xaviera. Tada je završila sportsku karijeru i zaposlila se u školi kao nastavnica. Ipak, htjela je sinu osigurati novac za studij te bolji život. Počela je trenirati jiu-jitsu, da bi s vremenom ušla u MMA dvoranu. 2015. godine, s 38 godina, debitirala je u UFC-u, a serijom dobrih rezultata dogurala je do Top 10 statusa u bantam kategoriji. Ipak, godine su je dostigla te je u posljednje četiri borbe poražena. Posljednji put ovog mjeseca te je odlučila završiti karijeru koja mnogima može poslužiti kao primjer. Bitno je navesti i kako u cijeloj karijeri nije poražena prekidom.

Tate je UFC prvakinja postala u ožujku 2016. godine, kad je savladala Holly Holm, napravivši gotovo jednako iznenađenje kao njena protivnica par mjeseci ranije, kad je nokautirala Rondu Rousey. Nije Miesha uspjela titulu niti jednom obraniti, budući da je već u srpnju na UFC 200 priredbi poražena od Amande Nunes, a onda se nakon idućeg nastupa umirovila.

Odlučila je Miesha nakon toga posvetiti se obitelji te je iz veze s MMA borcem Johnyjem Nunezom na svijet donijela dvoje djece. Uz MMA je bila vezana kao zaposlenica ONE Championship promocije, a ugovor s UFC-om bio joj je ovo cijelo vrijeme i dalje aktivan. Odlučila je tako sada odraditi ono što joj on nalaže te je od svog poslodavca zatražila borbu.

Bit će zanimljivo vidjeti što Miesha može u današnjem ženskom MMA-u, koji je kroz ovih par godina svakako napredovao. Gledajući da su joj tek 34 godine, nikako nije stara za dobre rezultate i uz pravi trening bi se mogla vratitu u najbolje izdanje. Sad ima četiri mjeseca da se pripremi za ono što donosi Reneau.

Linker
25. travanj 2024 07:36