UFC

‘Nogomet je sport koji iziskuje najmanje talenta‘: Dana White propisno se osramotio svojim mišljenjem

Dana White

 Screenshot (youtube, Paddy Pimblett)
UFC-ov predsjednik prije nekoliko godina dao je svoje mišljenje o nogometu, a sada se našao na udaru javnosti

Nogometna groznica vlada svijetom, a unatoč brojnim skepsama oko Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, turnir je zasad vrlo zanimljiv i uzbudljiv. Posebno zanimljiv je i hrvatskim navijačima čija reprezentacija i dalje ima šansu osvojiti turnir, a Vatrene sutra čeka četvrtfinalni ogled s jednim od glavnih favorita, Brazilom.

Općepoznato je da nogomet kao najpopularniji i najgledaniji sport na svijetu tek počinje doživljavati procvat i u Sjedinjenim Američkim Državama, a njihova nogometna reprezentacija još uvijek je daleko od same elite. Pitanje je hoće li SAD ikad uspjeti složiti tim koji će parirati onim najboljim i koji će postizati zapažene uspjehe, ali činjenica je da nogomet iz godine u godinu postaje sve popularniji u SAD-u.

Ipak, ako se pita UFC-ovog predsjednika Danu Whitea, radi se o bezveznom sportu za netalentirane. Naime, proteklih dana internetom kruži izjava Dane Whitea koju je prije nekoliko godina dao za Calgary Sun.

‘‘Nogomet? Ne podnosim taj sport. Mislim da je to sport koji iziskuje najmanje talenta. S razlogom trogodišnjaci igraju nogomet, jer sve što trebate jest trčati i šutirati loptu. Igrate igru gdje je gol toliko velik, a rezultat bude tipa 3-1. Jeste li ozbiljni? Znate li koliko netalentirani morate biti da postignete samo tri poena dok je gol tako velik?‘‘, rekao je White i propisno se osramotio svojom izjavom.

White je u nastavku svog intervjua pojasnio kako je hokej na ledu daleko zahtjevniji sport koji iziskuje puno više talenta, jer pak kojim igraju je vrlo malen, a gol je podjednake veličine kao i vratar.

Među brojnim nogometnim fanovima koji su kritizirali Whitea našao se i Andy Murray, vjerojatno najbolji tenisač u proteklih desetak godina, ako izuzmemo veliku trojku (Nadal, Đoković, Federer).

‘‘Nije li gol u američkom nogometu nešto veći, a čak nema niti golmana da ga zaštiti?‘‘, uzvratio je britanski tenisač putem Instagrama, dok je Arsenalov stoper Rob Holding dao nešto dulji osvrt.

‘‘Sport koji iziskuje najmanje talenta? Samo razmislite koliko vremena za kontrolu lopte imate u drugim sportovima koji se igraju loptom. U baseballu bacač drži lopticu u ruci, kontrolira ju rukom i utječe na to koliko će spina imati i kojom će ju brzinom baciti. Ista stvar je i s quartebackovima u američkom nogometu, kao i košarkašima dok šutiraju ili dodaju. Nogometaš ima manje od sekunde kontakta s loptom prije nego ju uputi u smjeru u kojem želim. Oh da, i nogometaš to radi nogom.‘‘, rekao je Holding, a portugalski stoper Jose Fonte bio je puno kraći i jasniji.

‘‘Kakav glupi komentar‘‘, bile su Fonteove riječi za Danu Whitea.

Portali poput gamingdeputy.com izdvojili su neke od komentara fanova na koje su nailazili po društvenim mrežama.

‘‘Rado bih gledao Whitea na nogometnom terenu. Već vidim kako postiže 17 golova i 23 asistencije na svom debiju.‘‘, jedan je od sarkastičnih komentara, a White je već standardno kritiziran i zbog potplaćivanja svojih boraca.

‘‘Nogometni klubovi, za razliku od Whitea, svoje igrače plaćaju onoliko koliko zaslužuju biti plaćeni. Volim nogomet i MMA, ali Whiteovo mišljenje je glupo jer nikad nije niti pokušao igrati nogomet.‘‘, jedan je od komentara.

Koliko god Dana White bio samouvjeren u svoje stavove, činjenica je da se propisno osramotio, iako se radi o intervjuu starom više godina.

Linker
20. travanj 2024 14:49