UFC

Oliveira popravio neke svoje rekorde, ali i oduzeo dva - Michaelu Bispingu

Charles Oliveira i Michael Chandler
 ZUMAPRESS.com/MEGA/The Mega Agency/Profimedia
Svaka borba novog UFC prvaka lake kategorije prilika je za do sada neviđena postignuća

Nakon što je stvarajući niz koji ga je doveo do pozicije iz koje se borio za UFC titulu postavio i neke rekorde ili ih sam ustanovio, Charles Oliveira napokon se našao i na UFC tronu. No, ne bez toga da je i samim time došao do nekih do sada neviđenih postignuća ili novih rekorda. Pa idemo redom.

Iako nije slavio prisiljavanjem na predaju, Oliveira je i dalje borac s najviše takvih pobjeda u povijesti UFC-a. Ali, pobjeda tehničkim nokautom popravila je njegov rezultat po pitanju najviše pobjeda prekidom. Zapravo, došao je do 17, čime se izdvojio na prvom mjestu, ostavivši Donalda Cerronea na 16. Cerroneu se približio po broju osiguranih bonusa, također pored sebe stavivši broj 17. Kauboj je ipak tu još uvijek prvi, s 18 osiguranih bonusa, no taj rekord je itekako na labavim nogama.

Ipak, postoji bonus kategorija u kojoj je Oliveira ipak najbolji, a to su bonusi za najbolju izvedbu. Ovaj mu je bio već 11, a nitko mu po tom kriteriju zapravo nije niti blizu. Najbliži su sa sedam Cerrone, Conor McGregor i Ovince St. Preux. I kad tim nagradama pribrojimo one koje su se ranije dijelile, odnosno posebno za nokaut i "submission" večeri, opet je Oliveira prvi s 14, dok mu je tek Cerrone blizu. On ih ima 12.

Charlesov trenutni niz od devet pobjeda najveći je aktualni niz u lakoj kategoriji te četvrti najveći u UFC-u, iza Jona Jonesa (17), Kamarua Usmana (14) i Amande Nunes (12), dok je Alexander Volkanovski također na devet.

Pronašli smo kod Oliveire i dva postignuća koja baš ne možemo zvati rekordom, ali svakako su vrijedna spomena. Do sada je u obje kategorije primat držao Michael Bisping, no to se promijenilo. Riječ je o najviše UFC borbi do osvajanja titule te vremenu od debi borbe do one u kojoj je pojas završio oko pasa.

Od debija Michaela Bispinga pa do njegove pobjeda nad Lukeom Rockholdom prošlo je devet godina, 11 mjeseci i deset dana, a Englez je titulu osvojio u svojoj 26. borbi. Od Oliveirinog debija do danas prošlo je deset godina, devet mjeseci i 15 dana, a ovo mu je bila 28. borba. Sve to još impresivnije zvuči ako znamo da mu je tek 31 godina.

Kreće li vrijeme Charlesa Oliveire i hoćemo li vidjeti još rekorda u budućnosti?

Linker
20. svibanj 2024 07:15