UFC

Potvrđen datum povratka TJ-a Dillashawa, čeka ga pet rundi borbe za prvog izazivača

TJ Dillashaw i Duane Ludwig
 Sarah Stier/Getty Images/Profimedia
Danas je očito dan ugovaranja velikih UFC borbi za svibanjske priredbe

Potvrđena je UFC borba za koju smo već prije koji tjedan dobili naznake da će biti ugovorena. Ujedno, njome će se dogoditi povratak jednog neslavno posrnulog prvaka, dvije godine i četiri mjeseca nakon njegove posljednje borbe. Naravno, riječ je o TJ-u Dillashawu, kojem je u siječnju istekla dvogodišnja suspenzija zbog jednog od najgorih doping padova u UFC povijesti. Dillashawu možda malo u prilog ide činjenica da je svoju krivnju odmah priznao te je napustio pojas prvaka bantam kategorije prije nego bi mu bio oduzet. No, činjenica je da će se trebati dogoditi nešto posebno da njegov ugled ne bude trajno teško narušen.

Priliku krenuti raditi na tome dobit će u borbi kojom može izboriti napad na titulu i priliku da se vrati na tron s kojeg je sišao. Za UFC Fight Night 190, koji se održava 8. svibnja, ugovorena mu je borba protiv Coryja Sandhagena. Ista će biti glavna borba tog Fight Nighta, dakle moguće je vidjeti i pet rundi njihovog okršaja.

Sandhagen (14-2, 7-1 UFC) je nakon svoje posljednje borbe, u kojoj je brutalno nokautirao Frankieja Edgara, otkrio kako ima ambicije samo za dvije borbe. Jedna bi bila instantni napad na titulu, dok je druga okršaj s TJ-em Dillashawom, nakon čega bi pobjednik napao titulu. Nakon što je borba za titulu između Petra Yana i Aljamaina Sterlinga završila na već jako dobro poznati nesretni način, što će dovesti do revanša, UFC gotovo da nije niti imao drugu opciju nego spojiti "Sandmana" i "Snakea".

Cory je već jednom bio u prilici izboriti poziciju izazivača, no tad je gušenjem nakon samo jedne i pol minute poražen od Sterlinga pa je morao ponovno izgraditi svoj put, što je uspio putem sjajnih nokaut pobjeda nad Edgarom i Marlonom Moraesom. Potvrdio se kao borac koji bi još dugo vremena trebao biti u samom vrhu bantama, ako ne i na tronu, za koji ima sve predispozicije.

Kod TJ-a Dillashawa (16-4, 12-4 UFC) glavno je pitanje u kakvom će se stanju vratiti nakon ovako duge pauze. Svojevremeno je oduševljavao svojim nastupima u bantam kategoriji te je čak on sam stvorio svojevrsnu sliku nove vrste boraca koji će vladati nižim kategorijama. Iako je jednom bez titule ostao, kad je doživio tijesni poraz od Dominicka Cruza, javno mišljenje je kako je on Cruzov stil borbe podigao na jednu višu razinu. Kruna karijere svakako su mu dvije pobjede prekidom nad bivšim timskim kolegom, a kasnije velikim rivalom, Codyjem Garbrandtom.

Nažalost, ne bi bilo pravedno ne spomenuti onaj mračni dio njegove priče. Nakon borbe iz siječnja 2019. godine, u kojoj je poražen od Henryja Cejuda te tako nije uspio pridodati svojoj kolekciji pojas prvaka muha kategorije, Dillashaw je pao na doping testu. Isti je pokazao kako je pozitivan na EPO, supstancu čije je uzimanje zapravo jedan od najtežih mogućih prekršaja u sportu. EPO je hormon nadbubrežne žlijezde i odgovoran je za razvitak crvenih krvnih zrnaca. Djeluje tako da stimulira produkciju crvenih krvnih zrnaca, a time raste mogućnost prijenosa kisika do vitalnih organa tijela, u prvom planu mišića. Ukratko, EPO povećava izdržljivost. EPO se u organizam unosi putem injektiranja direktno u krv, što dokazuje kako je Dillashaw itekako bio svjestan toga što uzima.

Sigurno je kako će se Dillashaw od sada nadalje nalaziti pod povećalom, a njegova je zadaća potvrditi da i dalje može biti jednako dobar. On je sam rekao kako je EPO koristio samo prije borbe protiv Cejuda te da mu isti nije pomogao u usponu na tron bantam kategorije. S druge strane, Garbrandt ga je i prije tog pada optužio za korištenje istog te je dodao kako je čak i njega pokušao nagovoriti na uzimanje. Kako god bilo, pred njih je težak put iskupljenja na kakav su mnogi krenuli, ali uistinu rijetki su ga uspjeli savladati.

Linker
23. travanj 2024 22:10