UFC

Pravda je zadovoljena: Marvin Vettori pobijedio je Paula Costu nakon pet rundi odlične borbe

Marvin Vettori
 Screenshot (ufc)
Još jedna UFC-ova priredba u Apexu ovaj puta nam je pružila izuzetno zanimljivu borilačku večer

Neko vrijeme smo čekali da nam UFC ponudi priredbu s nešto zvučnijim imenima, makar u glavnoj borbi večeri. Danas smo to i dobili, a Marvin Vettori i Paulo Costa u potpunosti su opravdali očekivanja. Puno se zavrzlama povlačilo u tjednu uoči borbe, a Brazilac je naročito velike probleme radio sa skidanjem kilaže te dogovorom oko kategorije u kojoj će se boriti. Borba je na kraju odrađena u poluteškoj kategoriji, a možemo biti zahvalni Marvinu Vettoriju koji je ustrajao da borba ne propadne.

Već na samom početku vidjelo se da su tenzije na visokoj razini. Naročito nabrijan bio je Brazilac koji je odlučno ušao u meč i od samog početka snažno je gađao svojom desnom nogom. Njegov desni kick bio je ujedno i njegovo glavno oružje tokom ovog meča, no Marvin Vettori slavio je jednoglasnom odlukom sudaca nakon 25 minuta sjajne borbe

Kao što je gore spomenuto, odlučno je Brazilac krenuo u meč te je pogodio dva snažna low kicka svojom desnom nogom. Costa nakon jednog kicka završava na podu nakratko te se Vettori oslobađa i počinje vršiti svoj poznati presing. Kako je runda odmicala, razmjene postaju sve otvorenije, no Costa jako dobro pogađa desnim kickovima.

Sredinom runde, Vettori sjajno eskivira pokušaj Coste i zadaje niz udaraca, a kombinaciju završava koljenom u tijelo Brazilca. Talijan je nakon toga djelovao sve bolje, a lijepo je radio prednjim direktom kojim je gađao tijelo i glavu protivnika. Vettorijeve boksačke kombinacije djelovale su konkretnije i tehnički profinjenije od Costinih.

Costa drugu rundu započinje slično kao prvu, s puno kickova svojom desnom nogom. Međutim, Vettori ne djeluje zabrinuto i konstantno se kreće prema naprijed. Međutim, ''Borrachinha'' ubrzo pogađa i desnim high kickom, Vettori je bio donekle uzdrman, no nevjerojatna je brada Talijana koji često djeluje kao borac kojeg je nemoguće nokautirati. Nasrnuo je Brazilac na Vettorija nakon spomenutog kicka, no brzo se Marvin oporavio. Vettori dvije minute prije kraja runde izbjegava jedan pokušaj Coste, uzima mu leđa i lakoćom ga ruši. Međutim, borac iz Brazila brzo je uspio vratiti borbu u stojku, a samo nekoliko sekundi kasnije dolazi do jakog uboda u oko Talijana.

Borba je morala biti nakratko prekinuta, a Paulo Costa upozoren je od strane suca. Jason Herzog kasnije se ipak odlučio na oduzimanje boda Brazilcu koji je poprilično negodovao, no morao se pomiriti s odlukom sudaca i nastaviti borbu. Costa je konstantno bio opasan s desnim kickovima, neovisno koji dio tijela je gađao. Vettori je nešto više značajnih udaraca u ovoj rundi, no Costa ga je uzdrmao gore spomenutim high kickom i time osvojio ovu rundu. Međutim, kada se u obzir uzme oduzeti bod, radi se o neriješenoj rundi.

Vettori je u treću rundu ušao s više pogođenih udaraca nego u svih pet rundi protiv Israela Adesanyje u svom prijašnjem nastupu. Paulo Costa drugi puta u karijeri ušao je u treću rundu. Prvi puta to se dogodilo u borbi protiv Yoela Romera. Pomalo je iznenađujuće da Vettori nije inicirao hrvanje, nego se upustio u borbu u stojci. Jako dobro pogodio je Talijan lijevim direktom nakon minutu i pol treće runde, no Costa je također u potpunosti prisutan, kondicija ga u ovoj fazi borbe nije izdala. Izuzetno zanimljiva i iznenađujuća stvar dogodila se nakon nešto više od tri minute treće runde. Naime, Costa je odlučio hrvati i srušio je Vettorija. Brazilac je riskirao s pokušajem ''giljotine'' te je Vettori završio kao gornji u zatvorenom gardu. Talijanski borac kontrolirao je Costu do kraja treće runde i dojam je kako je Vettori bio bolji sve tri runde. Uzmemo li u obzir i jedan oduzeti bod, Costa bio u zaostatku bio nakon prvih 15 minuta.

Unatoč pretpostavkama kako bi se Costa mogao umoriti, Brazilac je početkom četvrte runde i dalje aktivan, a njegov desni kick i dalje je ubojit. Međutim, pritisak Vettorija sve je jačii i konkretniji. Oba borca pogađali su stvarno dobrim udarcima tokom četvrte runde i uistinu dobrih 20 minuta gledali smo tokom prve četiri runde. Vettori je 70 sekundi prije kraja ove runde bio u osjetnom vodstvu kada su u pitanju značajni udarci (140-89). Costa je 45 sekundi prije kraja četvrte runde uspješno obranio pokušaj rušenja, no ponovno je dojam kako je Talijan nešto bolji i u ovoj rundi.

Paulo Costa vjerojatno je bio svjestan da treba prekid i poprilično je odlučno i agresivno ušao u zadnjih pet minuta. Odlično je Brazilac pogađao desnim middle kickom te je početkom runde djelovao čak i svježije od Vettorija. Brazilac je konstantno kažnjavao Talijana udarcima u tijelo, dok je Vettori pokušavao hrvati te je tražio rušenje. ''Borrachinha'' se poprilično dobro branio u takvim situacijama i Vettori je osjetno lošiji borac u petoj rundi. Costa je pružio sigurno najbolju rundu u ovoj borbi te je ušutkao kritičare kada je u pitanju njegova kondicija. Međutim, Brazilac se ipak prekasno probudio, odnosno Vettori je odradio sjajan posao u prve četiri runde. Na koncu je Talijan slavio 48-46 na svih pet sudačkih kartica. Paula Costu koštao je oduzeti bod, kao i pokušaj ''giljotine'' u trećoj rundi. Time je na neki način zadovoljena pravda i Talijan je dobio nagradu za borilački duh koji je prezentirao tokom cijelog tjedna.

U sunaslovnoj borbi večeri gledali smo dvoboj u lakoj kategoriji između Granta Dawsona i Ricka Glenna. Dawson je u meč ušao kao osjetni favorit jer se radi o borcu kojeg mnogi vide kao jednog od boljih nerangiranih boraca u kategoriji. Pet pobjeda u isto toliko UFC nastupa upisao je do sada 27-godišnji Amerikanac. Uzmemo li u obzir kako je Rick Glenn u ovu borbu uskočio na ''short notice'', jasno je zašto se Dawsona favoriziralo.

Međutim, meč je na koncu završen neriješenim ishodom. Dominirao je Grant Dawson kroz dvije runde i poprilično brzo dolazio je do rušenja i kontrole svoga protivnika. Međutim, unatoč kontroli, te raznim dominantnim pozicijama poput side-controla i uzimanja protivnikovih leđa (u prvoj rundi), Dawson nije nanosio konkretniju štetu. Rick Glenn dobro se branio od svih napada, a svoje trenutke dočekao je u trećoj rundi.

Upravo tih posljednjih pet minuta donose totalni zaokret i Glenn većinu runde provodi u gornjoj poziciji u parteru. Razlika dvaju dominacija jeste u tome da je Glenn bio ipak konkretniji s ''GNP-om'' te je nekoliko puta ozbiljno ispogađao Dawsona. Krajem runde, Glenn je imao i pokušaj submissiona (''brabo choke'') krajem runde, no Dawson je signalizirao sucu kako nije u problemima. Mala kontroverza dogodila se nakon zvona za kraj runde i borbe. Grant Dawson djelovao je kao da je na trenutak izgubio svijest, Glenn je prstom pokazivao na njega, no radilo se o kombinaciji iscrpljenosti i zahvata od kojeg se ipak uspješno obranio. Na koncu jedan sudac je bodovao borbu u korist Dawsona (29-28), dok su druga dva vidjeli ovaj meč kao remi (28-28).

Od preostalih borbi valja izdvojiti Alexa Caceresa koji je iznenadio savladavši Korejca Seunga Woo Choija. Caceres je slavio submissionom (RNC) u drugoj rundi i time je došao do pete pobjede zaredom. Nick Negumereanu i Jai Herbert upisali su uvjerljive pobjede nokautima u prvoj rundi, a Mason Jones napokon je počeo opravdati očekivanja te je upisao prvu UFC pobjedu. Bivši Cage Warriors prvak u lakoj i velter kategoriji jednoglasnom odlukom savladao je Davida Onamu.

Priredba je u globalu pružila nekolicinu dobrih i zanimljivih borbi te je opravdala očekivanja. Kompletne rezultate možete pročitati pri dnu teksta.

UFC Fight Night 196 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Marvin Vettori def. Paulo Costa via jednoglasna sudačka odluka (48-46, 48-46, 48-46)

Grant Dawson vs. Ricky Glenn - neriješeni ishod

Jessica-Rose Clark def. Joselyne Edwards via jednoglasna sudačka odluka

Alex Caceres def. Seung Woo Choi via submission (RNC) - R2, 03:31

Francisco Trinaldo def. Dwight Grant via podijeljena sudačka odluka (29-27, 27-29, 29-27)

Nicolae Negumereanu def. Ike Villanueva via TKO - R1, 01:18

Preliminarni dio priredbe:

Gregory Rodrigues def. Jun Yong Park via KO/TKO - R2, 03:13

Mason Jones def. David Onama via jednoglasna sudačka odluka

Tabatha Ricci def. Maria Oliveira via jednoglasna sudačka odluka

Jamie Pickett def. Laureano Staropoli via jednoglasna sudačka odluka

Jai Herbert def. Khama Worthy via KO/TKO - R1, 02:47

Jeffrey Molina def. Daniel Lacerda via KO/TKO - R2, 0:46

Randa Markos def. Livinha Souza via jednoglasna sudačka odluka

Jonathan Martinez def. Zviad Lazishvili via jednoglasna sudačka odluka

Linker
24. travanj 2024 17:54