UFC

‘Sezona revanša je otvorena, idemo!‘: Petr Yan vratio je samopouzdanje i sada želi osvetiti poraze

Petr Yan

 Megan Briggs/Getty images/Profimedia
31-godišnji ruski borac bantam kategorije više od dvije godine čekao je na pobjedu

Karijera Petra Yana u proteklih par godina doživjela je nagli pad i činilo se kao ruski bantamaš nezaustavljivo tone. Neki su se pribojavali da će doživjeti nešto slično što se dogodilo Tonyju Fergusonu (sedam uzastopnih poraza), ali Petr Yan premlad je za takav gubitnički niz i daleko od ‘‘potrošenog‘‘.

Yanova gubitnička serija zaustavila se na tri uzastopna poraza. Aljamain Sterling i Sean O‘Malley porazili su ga 2022. godine, a Merab Dvalishvili izdominirao ga je u trećem mjesecu prošle godine. Moramo podsjetiti kako su porazi od Sterlinga i O‘Malleyja bili vrlo tijesni, prema mišljenju nekih čak i kontroverzni. ‘‘Repovi‘‘ se nisu povlačili nakon meča između Meraba Dvalishvilija i Yana, jer Gruzijac je u potpunosti izdominirao ruskog borca.

Uzeo je Yan nešto dulju pauzu nakon tog poraza. Radio je na svojim vještinama, ali i samopouzdanju, a u kavez se vratio godinu dana nakon teškog poraza od Dvalishvilija. Nije Yan imao lak zadatak po povratku. Sedmorangirani Song Yadong našao se na suprotnoj strani kaveza, a Kinez je ušao u taj meč nakon dvije uzastopne pobjede. Nadao se Yadong konačnom iskoraku u top 5, ali nakon tri odlične i jako dinamične runde, Yan je slavio jednoglasnom odlukom sudaca.

Nešto sporije Petr je otvorio meč, ali odavno smo navikli na Yanova ‘‘dizelaška‘‘ izdanja. Kako je meč odmicao, Petr je sve jače ‘‘pritiskao papučicu gasa‘‘, dizao je tempo i zasluženo je slavio. Vidno se vratilo i njegovo samopouzdanje tijekom borbe s Yadongom, a 31-godišnji Rus ima velike planove za naredni period. Naime, Yan želi osvetiti poraze koje je upisao.

‘‘Sezona revanša je otvorena, Idemo!‘‘, rekao je Yan netom nakon meča u razgovoru s Joeom Roganom, a to je uspio izgovoriti na engleskom jeziku koji mu inače nije jača strana. Petr se na konferenciji za medije dodatno osvrnuo na svoje sljedeće korake.

‘‘Koga god mi UFC uruči, želim poraziti sve te tipove i ovaj put ću se profesionalnije pripremiti u odnosu na prošli put. Sezona lova je otvorena.‘‘, dodao je Petr.

Jasno, na njegovoj meti su Sean O‘Malley i Merab Dvalishvili, dok Aljamain Sterling nije u toj priči jer je odlučio prijeći u višu kategoriju. Međutim, Yan bi se mogao načekati ako se ne okrene nekim drugim opcijama. O‘Malley i Merab vjerojatno će se međusobno boriti kasnije ove godine. Gruzijac je prvi izazivač, a Sean O‘Malley proteklog vikenda na UFC 299 eventu uspješno je obranio titulu prvaka u bantam kategoriji.

Dobra je stvar što se Yanu nudi nekoliko jako zanimljivih opcija u bantam kategoriji. Henry Cejudo uvijek je zanimljiv odabir, a tu su još Marlon Vera, Deiveson Figueiredo (ako porazi Codyja Garbrandta), revanš s Coryjem Sandhagenom, a nije loša opcija meč između Umara Nurmagomedova i Petra Yana.

Vidjet ćemo u kojem smjeru će ići UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘.

Linker
19. travanj 2024 16:50