UFC

Službena statistika otkriva: Blachowicz je pobjeđivao i tamo gdje mu nitko nije davao šanse

Jan Blachowicz
 screenshot (YouTube, UFC)
Mnogi su vjerovali kako će Jan Blachowicz za pobjedu morati tražiti klinč i hrvanje

Jan Blachowicz obranio je titulu prvaka UFC-ove poluteške kategorije jednoglasnom sudačkom odlukom u borbi protiv Israela Adesanye. To je bio ishod u koji je malo tko vjerovao. I oni koji su tipovali na Poljaka su najčešće kao ishod birali neki udarac na čiju snagu Adesanya ne bi mogao odgovoriti ili rušenje te "ground n' pound" štetu. Gotovo nigdje nije se mogla vidjeti prognoza u kojoj Blachowicz ima prednost u čistoj stand up borbi na nogama.

Ipak, službena statistika kaže da se upravo to dogodilo, iako je velikim dijelom bilo vidljivo i u samoj borbi. Blachowicz je imao jako dobru strategiju, no još važnije je bilo njegovo samopouzdanje i vjera u kvalitetu kickboksačkih vještina koje posjeduje. Spremno je ušao u takav okršaj i nije se dogodilo ono što se pretpostavljalo, odnosno Adesanyino poigravanje i dominacija. Bilo je to jasno već pri objavi sudačkih kartica, koje su jednoglasno Poljake dale dvije od prve tri runde, ali službena UFC-ova statistika je uvijek dodatni vrlo čvrst dokaz.

Osim klinča, koji je kontrolirao Blachowicz te nekoliko ipak neuspjelih pokušaja rušenja, većina vremena u prvih 15 minuta protekla je u borbi na nogama. Po pitanju značajnih udaraca to je izgledalo ovako. Prva runda bila je 18:13 u korist Blachowicza, druga 23:21, a treća 24:21 (uz jedno uspješno rušenje koje Jan nije uspio zadržati). Valja navesti i to kako udaraca u glavu u prvoj rundi gotovo nije bilo, odnosno 3:2 u korist prvaka, dok su druge dvije runde po tom kriteriju donijele 9:5, odnosno 18:12, također Blachowiczu.

Posljednje dvije runde samo su potvrdile veliko slavlje još jednom otpisanog prvaka, koji bi sad napokon trebao dobiti respekt, ali i poziciju favorita u idućoj borbi. Ta će borba vjerojatno biti protiv Glovera Teixeire, veterana koji strpljivo čeka svoju priliku. I trebao bi je dočekati, ali će protiv sebe imati prvaka kojeg više nitko ne osporava. Jan je apsolutno zaslužio sve što mu se događa.

Linker
17. travanj 2024 09:56