UFC

Sve što trebate znati o idućoj UFC priredbi: Povratak čovjeka koji je promijenio MMA

 UFC
Pred nama je UFC 257, priredba predvođena revanšem borbe Conora McGregora i Dustina Poiriera

Nova godina i novi povratak Conora McGregora, najpopularnijeg borca svijeta, ne računajući samo MMA nego cijeli borilački sport. Isto tako borca koji je već samom svojom pojavom krenuo mijenjati MMA, a sport kakav danas poznajemo je velikim dijelom njegova zasluga, sviđalo se to ljubiteljima istog ili ne. Nakon što mu je slijed događanja u 2020. godini pokvario planove, pokušat će McGregor iste ostvariti u ovoj.

Što je najvažnije za znati?

Conor McGregor glavno je ime ovog programa i to nije potrebno posebno naglašavati. Borba protiv Dustina Poiriera drugi je revanš njegove karijere i prvi u kojeg on ulazi kao pobjednik prethodne borbe. No, priča je potpuno drugačija on one koja je dolazila iza borbe održane prije šest i pol godina, u kojoj je McGregor slavio nokautom već nakon sto sekundi. Poirier je tada bio već provjeren, ali još uvijek vrlo mlad borac, dok je Conora javnost tek upoznavala. Talent je bio neupitan, no razina njegove kvalitete i dalje je iza sebe imala puno upitnika. Također su važna još dva faktora. Prvi je taj da je borba održana u perolakoj kategoriji, dok danas obojica nastupaju u lakoj kategoriji. Drugi je psihološka igrica Conora McGregora, kojom je u potpunosti Poiriera izbacio iz mentalne ravnoteže, što je svakako utjecalo i na njegov ulazak u borbu. Danas toga nema, Conor se u cijeloj "pripremi" borbe ponaša gospodski i vjerojatno će tako ostati dok borci ne uđu u Octagon.

Osim toga, obojica su puno drugačiji borci i individue nego što su bili sad već mnogima davne 2014. godine. Imaju iza sebe veliki broj borbi visokih uloga te isto tako pobjeda, ali i poraza u istima. Puno su naučili i to će se sigurno vidjeti. Pridodajmo tome kako je sada i veći ulog nego na UFC 178 priredbi. Pobjednik borbe sigurno će u svom idućem nastupu napasti titulu prvaka koju bi Khabib Nurmagomedov prema svemu sudeći do tada trebao napustiti. No, već samo ime Conora McGregora dovoljno je da se borbu smatra velikom pa automatski i priredbu koju ista predvodi.

Sunaslovna borba također je važna za laku kategoriju, a u njoj se sastaju debitant te bivši Bellatorov prvak Michael Chandler i Dan Hooker, Novozelanđanin koji je u posljednjoj borbi poražen od Poiriera pa ovim putem traži svoj povratak među kandidate za napad na titulu prvaka. Chandler vjeruje kako bi njemu samo pobjeda bila dovoljna za doći u borbu za pojas i motiviran je dokazati se u najvećoj promociji svijeta, nakon što je u Bellatoru postao i do danas ostao najveća zvijezda te organizacije.

Vrlo bitna borba iz vrha ženske muha kategorije, između Jessice Eye i Joanne Calderwood, nalazi se u srcu glavnog programa priredbe, dok ostatak čine okršaj sudar ženske muha kategorije između Amande Ribas i Marine Rodriguez te Makhmud Muradov i Andrew Sanchez, čija će borba srednje kategorije program otvoriti. Ribas je trenutno možda i najveća nadolazeća zvijezda ženskog MMA-a i to ovdje dolazi potvrditi.

Gdje i kad se priredba održava?

Priredba se održava u noći sa subote 23. siječnja na nedjelju 24. siječnja, u Etihad Arena dvorani na Fight Islandu. Nakon što nas je UFC malo razmazio s nama ugodnim poslijepodnevnim terminom, ponovno se vraćamo na "noćnu" priču. Uvodni program, na kojem se nalazi sedam borbi, započet će u 1 sat iza ponoći, dok će onaj glavni krenuti u već standardnih 4 sata.

Na koja imena posebno pripaziti?

Nakon što smo naveli i najavili glavni program, svakako vrijedi ostaviti preporuku nekih borbi vrlo sadržanoj uvodnog programa. Zapravo, gotovo svaka borba ima neko značenje. Brad Tavares i Antonio Carlos Junior bore se za Top 15 poziciju srednje kategorije, dok je borba Julianne Pene i Sare McMann okršaj dvije djevojke koje u ovoj godini žele napasti titulu. Khalil Rountree Jr. pokušat će nastaviti svoju seriju nokauta protiv bivšeg FFC prvaka Marcina Prachnija, čija je još jedna UFC prilika zapravo veliko iznenađenje.

UFC 257 - Program

(-70kg) Dustin Poirier vs. Conor McGregor
(-70kg) Dan Hooker vs. Michael Chandler
(-57kg) Jessica Eye vs. Joanne Calderwood
(-52.5kg) Marina Rodriguez vs. Amanda Ribas
(-84kg) Andrew Sanchez vs. Makhmud Muradov

(-70kg) Matt Frevola vs. Arman Tsarukyan
(-84kg) Brad Tavares vs. Antônio Carlos Júnior
(-61.5kg) Julianna Peña vs. Sara McMann
(-93kg) Khalil Rountree Jr. vs. Marcin Prachnio

(-68k) Movsar Evloev vs. Nik Lentz
(-52.5kg) Amir Albazi vs. Zhalgas Zhumagulov

Linker
20. travanj 2024 23:16