UFC

Teški nokaut i zdravstveni problemi udaljili su ga iz kaveza: Nekoć veliki talent vraća se u kavez

John Hathaway

 Jon Kopaloff/Getty images/Profimedia
Više od osam godina prošlo je od posljednjeg nastupa Johna Hathawayja

Vrlo zanimljiv povratak u MMA zakazan je za 15. listopada (10. mjesec) i Oktagonovu priredbu koja će se održati u Frankfurtu. Nakon više od osam godina od posljednjeg nastupa, u kavez će se vratiti John Hathaway (17-2-0).

Ako ste noviji fan ovog sporta ili ako ste možda nešto zaboravniji, zasigurno će vam dobro doći objašnjenje tko je uopće ovaj engleski borac. Radi se o sada 35-godišnjaku koji je karijeru zaključio s omjerom 17-2-0.

Nastupao je u velter kategoriji a 2009. godine došao je u UFC kao neporaženi borac (10-0). Tehničkim nokautom u prvoj rundi pobijedio je Toma Egana, a u prva četiri nastupa upisao je četiri pobjede. Među borcima koje je pobijedio našla su se imena poput Diega Sancheza i Ricka Storyja. Prvi poraz nastupio je 2010. godine, a jednoglasnom odlukom bolji je bio Mike Pyle.

Hathaway se pobjedama vratio pola godine kasnije, a nanizao je tri uzastopne pobjede. Ipak, u periodu od devetog mjeseca 2012. godine pa sve do trećeg mjeseca 2014. godine, Hathaway nije nastupao.

Naime, ovaj talentirani britanski velteraš upao je u velike probleme sa zdravljem. Još 2010. godine zarazio se Crohnovom (Kronovom) bolesti, odnosno ulceroznim kolitisom. Neki od simptoma i poteškoća koje to oboljenje nosi jesu učestala dijareja, krvarenja, grčevi u abdomenu, povišena temperatura, gubitak kilograma i apetita te generalna malaksalost. Ništa od toga nije dobro za jednog profesionalnog borca, a lijeka za tu bolest nema.

Ipak, simptomi se mogu kontrolirati raznim terapijama, a Hathaway se u kavez vratio u trećem mjesecu 2014. godine. UFC ga je upario s opasnim Dong Hyun-Kimom, a meč je jako loše završio po Hathaway. John je nokautiran laktom iz okreta početkom treće runde, a radi se o jednom od boljih nokauta koji su viđeni u UFC-u.

Imao je Hathaway zakazan meč protiv Gunnara Nelsona u sedmom mjesecu 2015. godine, ali otkazao ga je zbog ozljede i nakon toga nikad više nije imao ugovoren meč, niti je nastupao. Mnogi su i zaboravili na njega, a niti on sam nije očekivao povratak.

‘‘Mislio sam da će se stvari brzo popraviti. Nikada nisam mislio da će proći više od osam godina. Nisam očekivao da ću ovoliko dugo izbivati i proći kroz sve ovo.‘‘, rekao je Hathaway u razgovoru za MMA Junkie.

‘‘Kroz svo to vrijeme sam oslabio i izgubio sam svoje atletske sposobnosti. Protekle dvije godine radim na povratku i vraćam se borbama. Moram to odraditi, jer to je nešto što želim proteklih osam godina. Ovaj sport volim od svoje 15 godine i 20 godina uživam u borilačkom sportu.‘‘, dodao je John.

Nakon godina muke, brojnih operacija i zdravstvenih tegoba, on će se nastupima vratiti pod okriljem Oktagona, iako je još uvijek pod ugovorom s UFC-om. Najjača svjetska borilačka organizacija spremna je napraviti presedan i čak potiču Hathaway da se ‘‘zagrije‘‘ s nekoliko povratničkih mečeva u ipak slabijoj konkurenciji. Hathaway je cijelo vrijeme u USADA-inom programu antidopinškog testiranja i ukoliko bude uspješan u češko-slovačkoj organizaciji, vjerojatno ćemo ga ponovno gledati i pod okriljem UFC-a.

‘‘Barem znaju da sam i dalje čist. Što se UFC-a tiče, pa ja sam osam godina izbivao. Oni nisu znali što zapravo da naprave sa mnom. Ne mogu mi pružiti instantni povratak jer ne znaju na kojoj sam razini sada. Žele da se natječem negdje drugdje, a nakon toga ćemo vidjeti što dalje. Pretpostavljam da ako budem dobar, oni će me vratiti. Oktagon je odličan. Daju mi priliku i imaju nekoliko dobrih velteraša. Ako se budem mogao natjecati s njima i budem dobar, vratit ću se u UFC pa ćemo vidjeti što tamo mogu napraviti.‘‘, objasnio je Hathaway.

Sve ove godine, Hathaway nije otpisivao povratak, ali konstantno se susretao s pitanjima ljudi koje je zanimalo ‘‘Kada?‘‘. Odgovor je napokon tu i Hathaway se vraća kroz nešto više od dva tjedna. Protivnik zasad nije poznat, a zanimljivo je kako bi se Hathaway u Oktagonovoj velter kategoriji mogao susresti i s Bojanom Veličkovićem. To se neće dogoditi u Frankfurtu, jer Bojan će se na tom eventu boriti protiv Leandra Silve.

U svakom slučaju, John Hathaway već sada je pobjednik s obzirom na sve nedaće koje su ga zadesile proteklih godina, a bit će zanimljivo vidjeti u kakvom će se stanju vratiti ovaj nekoć vrlo talentirani borac.

Linker
22. travanj 2024 04:25