UFC

Trener Caina Velasqueza vjeruje u mogućnost povratka: ‘Za pravi novac je sve moguće‘

Cain Velasquez

 Ethan Miller/Getty images/Profimedia
Bivšeg UFC-ovog prvaka teške kategorije u akciji nismo vidjeli od veljače 2019. godine

Nikako nije mali broj onih koji će vam na pitanje o tome tko je najbolji MMA teškaš ikad odgovoriti s "prime" Cain Velasquez. Ukratko, tu se misli na vrijeme kad je bivši UFC-ov prvak bio na vrhuncu. To vrijeme nije dugo trajalo, no bio je uistinu nevjerojatan. Fantastično hrvanje, sjajna kondicija i dobar boks bili su glavni aspekti njegovog borilačkog arsenala, uz dodatak jako dobre taktike i pridržavanja iste.

Ipak, Cain je svoju MMA karijeru završio nakon što je u veljači 2019. godine ekspresno nokautiran od strane Francisa Ngannoua. Ta borba donijela je njegov dugo očekivani povratak nakon dvije i pol godina, a na kraju je u njoj izdržao tek 26 sekundi. S takvim razočaranjem nije se mogao nositi te je napustio UFC, nakon čega je otišao među kečere. Prvo među meksičke "luchadore", a onda je završio i elitnom američkom WWE-u. No, i to je već iza njega.

Danas je Cain jedan od trenera u svojoj matičnoj dvorani, American Kickboxing Academyju, odmah uz glavnog trenera Javiera Mendeza. A upravo je Mendez u Hablemos MMA podcastu progovorio o tome što misli bi li se Cain bio spreman vratiti u Octagon.

"On to još uvijek može imati u sebi ako želi. Vjerujte mi da ima. No, ne znam bi li se ikad bio spreman vratiti. Ne razgovaram s njim o tim stvarima. No, mislim da mogućnost postoji. Da mu netko kaže 'evo ti dva milijuna dolara, idemo se boriti', on može reći 'daj mi četiri i napravit ću to'. Ne znam, ali sve je moguće, novac je ono čime se uvijek može razgovarati. Ako je novac dobar i ako UFC to želi, postoji mogućnost. Ali, on bi se i dalje mogao boriti samo u UFC-u. Jer, i kad se umirovite, vaš ugovor s UFC-om i dalje vrijedi", rekao je Mendez.

Cainu je trenutno 39 godina, a svoje slavne dane prošao je u kasnim 20-im i ranim 30-im godinama života. Tad je ostvario sve svoje najimpresivnije pobjede. No, već nakon fantastične predstave u trećoj borbi protiv Juniora Dos Santosa, a bilo je to u listopadu 2013. godine, tada 31-godišnjem Cainu krenula je serija raznih ozljeda. Tako u lipnju 2015. izgubio titulu u borbi protiv Fabricija Werduma, da bi godinu kasnije savladao Travisa Brownea na UFC 200 priredbi. Onda je uslijedila još jedna pauza i spomenuti poraz od Ngannoua.

Upravo zbog toga svega je Mendez upitan je li Caina pregazilo vrijeme, na što je on odgovorio usporedbom s Danielom Cormierom.

"On sigurno posjeduje više o svom tanku nego što je imao Daniel Cormier. On nije isti kakav je bio kad je bio mlad, ali i dalje ima u sebi više toga nego Daniel. Mlađi je, nije u svojim 40-ima. Sjetite se da je Daniel imao 42 godine kod posljednje borbe i dolazio je iza operacije leđa. On nakon te operacije više nije bio isti, godine su ga dostigle, zajedno sa svime kroz što je prošao. No, on je u svom umu uvijek bio prvak. I njegov je um uvijek bio jači od tijela", zaključio je Mendez.

Cormier i Velasquez dugo su vremena veliki prijatelji. Samo svojevremeno spuštanje Cormiera u polutešku kategorije, nakon što je postao članom UFC i odradio prve dvije borbe kao teškaš, došlo je zbog toga što je Cain tada vladao UFC-ovom kraljevskom divizijom. Kad je bilo jasno da su šampionski dani iza Caina, DC se vratio među teškaše i osvojio titulu, nakon čega mu se Stipe Miočić dva puta uspješno revanširao.

Linker
19. travanj 2024 10:53