UFC

(VIDEO) Borac ostvario jedan od najboljih nokauta u Contender Seriesu, White mu uskratio ugovor

Bilharino vs. Kawaihae

 screenshot
Predsjednik UFC-a često zna iznenaditi svojim odlukama

Otkako je pokrenuo svoj Dana White's Contender Series show, predsjednik UFC-a znao je iznenađivati javnost. Tako je u prvoj sezoni uskratio ugovor Thanhu Leeju, unatoč jednom od najimpresivnijih nokauta sezone, što je Leeju možda i dobro došlo budući da je trenutno jedna od najvećih zvijezda ONE Championshipa. U trećoj sezoni uskratio je ugovor Brendanu Loughnaneu, impresivnom Britancu samo zbog toga što je tri sekunde prije kraja borbe krenuo hrvati. Loughnane je trenutno u PFL-u. To su dva nekako najistaknutija slučaja. Njima bi se kao takav mogao priključiti onaj Jonasa Bilharina, 31-godišnjeg Brazilca.

Bilharino je došao izboriti UFC ugovor kao borac koji se već dokazao svojim nokauterskim sposobnostima i bila mu je ovo savršena prilika za odlazak iz Brazila. Njegova borba protiv Canaana Kawaihae kroz prve je dvije runde bila relativno izjednačena i u trećoj je trebalo preuzeti inicijativu. Ipak, nastavilo se kao do tada, sve do ulaska u posljednju minutu borbe, kad je Brazilac dočekao trenutak i pogodio sjajan udarac. Riječ je u kružnom udarcu nogom, "spinning wheel-kicku", nakon kojeg je njegov protivnik napravio par koraka i onda pao na pod. Bilharino je podigao ruke, zaključivši kako dodatna šteta neće biti potrebna. U svakom slučaju - impresivno! Osim toga, Bilharino je Brazilac koji se razlikuje od većine sunarodnjaka time što odlično govori engleski jezik.

Iako je ove sezone bio široke ruke pa je bilo slučajeva gdje je dao ugovor svim pobjednicima, zatim i borcu koji nije zadovoljio potrebnu težinu, a jednom čak i poraženom borcu, White je za posljednju epizodu ove sezone odabrao drugačiji pristup. Dodijelio je samo dva ugovora, s tim da niti jedan od njih nije otišao Bilharinu. Nastup brazilskog borca je prokomentirao tijekom donošenja svoje odluke.

"Ovo je čudna situacija. Bio sam sto posto nezainteresiran sve do tog udarca i završnice. Recimo to ovako. Ovaj momak je izuzetno talentiran, nema nikakve sumnje u to. Mislim da mu nedostaje 'killer instincta' i dosta vremena je okolišao po borilištu. Nema nikakve sumnje kako su njegove dionice večeras porasle. Izgledao je sjajno s takvom završnicom. Neka odradi par borbi izvan UFC-a i možda ćemo mu ponovno obratiti pažnju, ali ove večeri ne", rekao je White, čime je Brazilca ostavio skamenjenog lica, vjerojatno kao i sve koji su gledali priredbu te bili uvjereni da je Bilharino novi član UFC-ove perolake kategorije.

White očito namjerava ovakvim stvarima šokirati, podići neku buru i dati poruku borcima da im nekada niti ono što se traži, efektna završnica, neće biti dovoljna za doći do ugovora. Najgore je što se to obija preko leđa borcima koji po mišljenju većine zaslužuju UFC ugovor nego veliki broj boraca koji je istog dobio. No, show s razlogom u svom nazivu nosi ime Dane Whitea. Predsjednik UFC-a onaj je čije mišljenje i odluka su jedino bitni.

Linker
27. travanj 2024 23:33