UFC

(VIDEO) Prije šest godina vidjeli smo jednu od najboljih borbi i najkontroverznijih bodovanja u UFC povijesti

Carlos Condit vs. Robbie Lawler

 screenshot (YouTube, UFC)
U noći s 2. na 3. siječnja 2016. godine održala se UFC 195 priredba

Šest je godina prošlo od borbe koja je predvodila prvu UFC priredbu u 2016. godini, ujedno i borbe koja je do kraja godine ostala jedna od onih o kojima se najviše govorilo. Sve to zbog dva razloga. Prvi je taj što su Robbie Lawler i Carlos Condit, u glavnoj borbi UFC 195 priredbe, odradili spektakularnih pet rundi po minuta, a drugi je bodovanje nakon kojeg je titula ostala kod prvaka Lawlera.

Condit vjerojatno nije zaslužio priliku napasti titulu, nije imao dobar niz rezultata i svakako je bilo boljih opcija u tom trenutku. No, kad je priliku dobio, odradio je bivši privremeni prvak možda i najbolju borbu u svojoj karijeri. Ne samo da je pružio fantastičan otpor tada sjajnom Lawleru, nego je imao i veći broj ozbiljnih pogodaka te dvostruko više pogođenih udaraca uopće. Službena UFC statistika Conditu navodi 176 značajnih udaraca, dok je Lawler prema istom pogodio tek 92.

Suci Derek Cleary i Chris Lee ipak su smatrali kako je Lawler napravio više te su mu dodijelili svaki po tri runde. "Ruthless" je prema njima uzeo drugu, treću i petu rundu. Treća je zapravo bila ona gdje su bodovali različito od suca Tonyja Weeksa, koji je bodovao borbu u korist izazivača. Nažalost, istom to nije bilo dovoljno.

Mediji i analitičari su bili glasni, i nemali je bio broj onih koji su ovu odluku čak prozvali krađom. MMA Decisions, MMA stranica koja se bavi upravo sudačkim odlukama, također je dala svoj glas. 15 novinara bodovali je u korist Condita, tri u korist Lawlera, dok dvojica nisu mogli odlučiti pa su bodovali neodlučćeno, očito treću rundu ocijenivši 10-10.

I danas ova borba, kad ju pogledate u cijelosti, ostavlja bez teksta. Jednostavno, te su večeri u Octagonu bila dva ratnika, borci koji nisu imali namjeru izgubiti. Ujedno je to bio posljednji sjajan nastup Carlosa Condita, takoreći labuđi pjev borca koji se u rujnu prošle godine umirovio. Je li ova sudačka odluka toliko djelovala na njega da više nije uspio doći do takve motivacije ili da jednostavno više nije mogao dobiti onaj ubilački instinkt o kojem njegov nadimak "Natural Born Killer" itekako govori?

Lawler je još uvijek aktivan borac, ali već dugo je bez titule. Iz svoje posljednje borbe ima pobjedu protiv Nicka Diaza i sigurno će odraditi još pokoji UFC nastup. Neovisno o tome smatrate li da je borbu protiv Condita pobijedio ili izgubio, on je netko kome se svakako mora iskazati poštovanje. Izvan Octagona ponizan, unutar njega prava zvijer.

Bilo je čast uživo ispratiti ovu borbu i nitko nije požalio što je tog jutra bio budan u ranim jutarnjim satima.

Linker
25. travanj 2024 04:18