UFC

(VIDEO) Sve što trebate znati o idućoj UFC priredbi: Mogu li ‘Ninja‘ i Barboza pružiti borbu godine?

Edson Barboza vs Giga Chikadze
 Ufc
UFC nastavlja sa svojim priredbama, a čeka nas zanimljiv program u skolu UFC on ESPN 30 priredbe

Narednog vikenda čeka nas druga uzastopna priredba u UFC-ovom Apexu u Las Vegasu. Iako sam ''card'' ne nudi previše zanimljivih i uzbudljivih imena, imat ćemo prilike pogledati finale ovosezonskog The Ultimate Fightera (TUF-a), a teško je zažmiriti na glavnu borbu večeri i stilski fantastično uparivanje boraca kao što su Edson Barboza i Giga Chikadze.

Potencijalna borba godine predvodit će ovu priredbu

35-godišnji Barboza (22-9-0, 16-9 UFC) debitirao je u UFC-u još davne 2010. godine, a sve do svibnja 2020. godine nastupao je u UFC-ovoj lakoj kategoriji. Dugi niz godina Edson je bio Top 10 borac lake kategorije, a nokauti kao onaj legendarni kružni udarac protiv Terryja Etima te ''leteće'' koljeno protiv Beneila Dariusha krasili su mnogobrojne videe koji obuhvaćaju spektakularne ''highlightse'' i najbolje nokaute u povijesti UFC-a. Teško prebijanje Dana Hookera, sjajni mečevi protiv Tonyja Fergusona i Paula Feldera još su neki od dokaza o koliko se atraktivnom borcu radi. Nažalost, Brazilac je često zapinjao protiv Top 5 boraca kao što su Khabib Nurmagomedov, Justin Gaethje i već spomenuti Tony Ferguson te nikada nije napravio taj završni iskorak kojim bi došao u priliku za napasti pojas.

Nerijetko su Edsonu Barbozi problem predstavljali elitni hrvači. Tako su ga Khabib Nurmagomedov i Kevin Lee doslovno prebili. Barboza je čak osam puta nagrađivan bonusom za ''Najbolju borbu večeri'' i time je uz Natea Diaza i Frankieja Edgara UFC-ov rekorder. Bonuse za ''Najbolju izvedbu večeri'' te ''Nokaut večeri'' osvajao je jednom, uz Melvina Guillarda i Dustina Poiriera rekorder je sa sedam nokauta u UFC-ovoj lakoj kategoriji. 2020. godine debitirao je u perolakoj kategoriji te je izgubio od Dana Igea podijeljenom sudačkom odlukom. Ipak, nakon toga upisuje dvije pobjede. Jednoglasnom odlukom sudaca prvo je savladao Makwana Amirkhanija, a zadnji nastup odradio je 15. svibnja ove godine kada je nokautirao Shanea Burgosa na jedan izuzetno bizaran način (snimku možete pogledati OVDJE). Edson Barboza kao trenutno devetorangirani na ljestvici izazivača nada se doći do treće pobjede u nizu unutar perolake kategorije, a time bi nastavio prema onome što nije uspio u lakoj kategoriji, prilici za napasti pojas.

image
UFC on ESPN 30
Ufc

S druge strane Octagona stajati će atraktivni gruzijski borac i nekadašnji kickboxer Giga Chikadze (13-2-0, 6-0 UFC). 32-godišnji ''Ninja'' debitirao je za najjaču svjetsku MMA organizaciju u rujnu 2019. godine, a u poprilično kratkom periodu došao je do šest pobjeda u nizu. Trenutno je neporažen u UFC-u i zauzima deseto mjesto na ljestvici izazivača perolake kategorije. Njegovi UFC počeci nisu bili naročito impresivni i uvjerljivi jer je prve dvije pobjede ostvario podijeljenim sudačkim odlukama, a zatim je zaredao dvije pobjede jednoglasnom odlukom sudaca. Međutim, Giga je iz nastupa u nastup napredovao, a u zadnja dva nastupa upisuje dva nokauta u prvoj rundi.

U studenom 2020. godine nokautirao je Jameyja Simmonsa lijevim high-kickom na koji je nadovezao ''GNP'', dok je zadnji nastup odradio u svibnju ove godine kada je nokautirao legendarnog Cuba Swansona, također lijevim kickom, no ovaj puta u tijelo. Gruzijac je za oba nastupa nagrađen bonusom za ''Najbolju izvedbu večeri'', a Edson Barboza bez ikakve dileme najteži mu je protivnik u dosadašnjoj karijeri. Oba borca preferiraju borbu u stojci te su izrazito atraktivni udarači, naročito kada su kickovi u pitanju. Radi se o meču koji je potencijalan kandidat za jednu od najboljih borbi ove godine, naravno ukoliko Giga Chikadze uspije opravdati očekivanja te pokaže kako se može nositi s borcima poput Edsona Barboze.

Tko će biti ovosezonski ''Ultimate Fighter''?

Ostatak priredbe također nudi određene zanimljivosti. Naročito interesantna dva su finala ovosezonskog TUF-a. Treneri Brian Ortega i Alexander Volkanovski 25. rujna predvodit će UFC 266 priredbu međusobnom borbom za pojas perolake kategorije, no prije toga nas čeka rasplet TUF sezone. Borci su ove sezone nastupali u bantam i srednjoj kategoriji.

Ricky Turcios (10-2-0) i Brady Hiestand (5-1-0) odmjerit će snage u finalu bantam kategorije. Oba borci pickovi su Alexandera Volkanovskog, a finala su izborili dvama pobjedama. 28-godišnji Turcios oba puta pobijedio je jednoglasnom odlukom sudaca, a redom je iz turnira izbacivao Daniela Arguetu i Liudvika Sholiniana. Borac iz Houstona član je Team Alpha Malea, a 2017. godine nastupio je na DWCS-u, no porazom od od Bostona Salmona nije uspio doći do ugovora s najjačom MMA organizacijom. Sada će imati novu priliku.

Brady Hiestand potrudit će se da Ricky Turcios ne dođe do pobjede. 22-godišnji borac iz Sikjitsu dvorane nadimak dijeli s UFC-ovim teškašem Taijem Tuivasom (''Bam Bam''), a ima nešto zajedničko i sa Stipom Miočićem. Naime, Hiestand je također vatrogasac. ''Bam Bam'' je finale izborio pobijedivši Joshuu Rettinghousea podijeljenom odlukom sudaca, a u polufinalu je savladao Vincea Murdocka nokautom u prvoj rundi. Mladi američki borac 2018. godine nastupio je i na FFC-u (Final Fight Championship), nekoć uspješnoj domaćoj organizaciji koja se kasnije okušala u SAD-u. Hiestand je na FFC 32 priredbi u svom drugom profesionalnom nastupu došao do pobjede jednoglasnom odlukom sudaca, a savladao je debitanta Coreyja Conwaya. Inače, Turciosa je Volkanovski odabrao kao peti pick, dok je Hiestand bio sedmi pick na početku sezone.

U finalu srednje kategorije snage će odmjeriti američki borci Gilbert Urbina (6-1-0) i Bryan Battle (5-1-0). I ovdje imamo slučaj da su oba borca iz Teama Volkanovski. Međutim, GIlbert Urbina u polufinalu je nokautom u drugoj rundi izgubio od Orteginog borca Treseana Gorea, no Gore je nastup u finalu otkazao zbog ozljede koljena. Tako je Urbina dobio novu priliku kao ''lucky loser''. 25-godišnji Urbina visok je čak 191 centimetar, a jedini poraz (meč protiv Gorea računa se kao amaterski) u profesionalnoj MMA karijeri nanio mu je jedan od najperspektivnijih UFC-ovih velteraša, Sean Brady. Izuzev polufinala koje je izgubio, Urbina je u četvrtfinalu submissionom u prvoj rundi savladao Michaela Gilmorea.

Bryan Battle zanimljiv je 25-godišnji američki borac, a do finala je dogurao dvama dobrim i uvjerljivim nastupima. Prvo je savladao Kemrana Lachinova jednoglasnom sudačkom odlukom, a u polufinalu je submissionom u drugoj rundi pobijedio Andrea Petroskog. Volkanovski je Battlea odabrao kao zadnji, osmi pick dok mu je Urbina bio četvrti.

Povratak ''Motown Phenoma'' nakon dvije teške operacije

Od preostalih borbi na UFC on ESPN 30 priredbi vrijedi izdvojiti povratak Kevina Leeja koji će odraditi svoj drugi UFC nastup u velter kategoriji, a protivnik će mu biti Daniel Rodriguez. Lee se nije borio od ožujka 2020. godine, a nakon poraza od Charlesa Oliveire, iz kaveza su ga udaljile dvije teške operacije koljena. Sada je spreman na povratak, a pobjedu čeka od studenog 2019. godine i sjajnog nokauta protiv Gregora Gillespieja.

Daniel Rodriguez s druge strane uskočio je prije desetak dana kao zamjenski protivnik. Naime, Lee se trebao boriti protiv Seana Bradyja, no Brady je borbu otkazao zbog infekcije stopala. Rodriguez je trenutno na dvije pobjede u nizu, a izuzev poraza protiv Nicolasa Dalbyja koji je upisao u studenom 2020. godine, D-Rod je upisao ukupno pet pobjeda u UFC-u. Radi se o opasnom protivniku i stilski znatno drukčijem od Seana Bradyja s kojim se Lee prvotno trebao boriti. Inače, Rodriguez je zadnji puta nastupio 17. srpnja nokautiravši Prestona Parsonsa u prvoj rundi. Dakle, nije puno prošlo između zadnjeg nastupa i borbe koja ga čeka protiv Kevina Leeja te je Rodriguez sigurno fizički i kondicijski spreman.

Gdje i kada se priredba održava?

Priredba će se održati u UFC-ovom Apexu koji se nalazi u Las Vegasu, a kao što smo već navikli, priredbe u Apexu održavaju se u ranim jutarnjim satima. Preliminarni dio eventa započet će u nedjelju, od 01:00 sat ujutro, dok bi ''main card'' trebao startati u četiri ujutro po našem vremenu.

Kompletan raspored svih 12 planiranih borbi pročitajte pri dnu teksta.

UFC on ESPN 30 - raspored borbi:

Glavni dio večeri:

Edson Barboza vs. Giga Chikadze

Bryan Battle vs. Gilbert Urbina (TUF finale, srednja kategorija)

Ricky Turcios vs. Brady Hiestand (TUF finale, bantam kategorija)

Kevin Lee vs. Daniel Rodriguez

Andre Petroski vs. Micheal Gillmore

Makhmud Muradov vs. Gerald Meerschaert

Preliminarni dio večeri:

Alessio Di Chirico vs. Abdul Razak Alhassan

Sam Alvey vs. Wellington Turman

Dustin Jacoby vs. Darren Stewart

JJ. Aldrich vs. Vanessa Demopoulos

Jamall Emmers vs. Pat Sabatini

Mana Martinez vs. Guido Cannetti

Linker
18. travanj 2024 03:33