UFC

(VIDEO) Uvijek nam priušte odličan meč: Pogledajte sve tri borbe između Adesanye i Pereire

Alex Pereira i Israel Adesanya

 Screenshot (youtube; Mma Crazy; Ufc; Glory Of Heroes)
Dvojica elitnih boraca srednje kategorije u ranim nedjeljnim satima odradit će i četvrti međusobni obračun

Jedan od najvećih i najuzbudljivijih mečeva koje UFC trenutno može ponuditi čeka nas večeras, točnije u ranim nedjeljnim satima. Israel Adesanya (23-2-0, 11-2 UFC) i Alex Pereira (7-1-0, 4-0 UFC) prevodit će UFC 287 event, a ulog je titula prvaka u srednjoj kategoriji.

Pereira će prvi put braniti titulu koju je preoteo upravo Adesanyi u 11. mjesecu prošle godine. ‘‘Poatan‘‘ je slavio tehničkim nokautom u petoj rundi i time je došao do velikog preokreta nakon što je gubio 3-1 u rundama nakon 20 minuta borbe.

Ono što je posebno zanimljivo, jest činjenica da je to bio treći međusobni obračun Israela Adesanye i Alexa Pereire, a u nedjelju rano ujutro čeka nas četvrti. Sva tri puta je slavio Pereira i oni koji su manje upoznati s materijom, zapitali bi se ‘pa čemu onda ugovarati i četvrti meč, zar nije Pereira dokazao da je bolji?‘

Razloga je nekoliko. Prije svega, Pereira je dvije pobjede upisao u kickboksu, a obojica su sada MMA borci. Dakle, Pereira vodi 1-0 u međusobnim omjerima kad je MMA u pitanju, a Adesanya kao borac koji je pet puta branio titulu prvaka u srednjoj kategoriji, definitivno zaslužuje priliku za instantni revanš.

Ostali razlozi leže u činjenici da je svaki njihov meč bio izrazito tijesan i kompetitivan. Prvu borbu odradili su u četvrtom mjesecu 2016. godine, na prvom eventu Glory of Heroes organizacije. Event se održao u kineskom Shenzhenu, a Pereira i Adesanya borili su se u kategoriji do 85 kilograma.

Nakon tri runde vrlo zanimljivog i podosta izjednačenog meča, pobjedu je odnio Alex Pereira. Mnogi su ipak mišljenja da je Adesanya ‘‘pokraden‘‘ sudačkom odlukom i da je njegova ruka trebala biti podignuta. U korist tome ide i činjenica da je Pereira reagirao podosta iznenađeno nakon što je pročitana sudačka odluka, a to govori da je vjerojatno i sam očekivao da će izgubiti na bodove.

Nešto manje od godinu dana kasnije, Adesanya je doputovao u Sao Paulo kako bi se pokušao revanširati Alexu Pereiri. Opet su se borili na eventu Glory of Heroesa, a stvari su tekle jako dobro po Israela Adesanyu. ‘‘Izzy‘‘ je nakon prve dvije runde dominirao, poigravao se s Pereirom i bio je jako blizu prekidu. Pereiru je vjerojatno spasilo i pravilo takozvanog ‘‘standing counta‘‘, odnosno odbrojavanja dok je borac još na nogama. Uspio se uzdrmani Pereira oporaviti u drugoj rundi i preživjeti do zvona za kraj runde.

I dok se činilo da će Adesanya rutinski privesti posao kraju, Pereira izvlači svoj glavni adut iz rukava. Lijevim krošeom ‘‘zaledio‘‘ je Israela Adesanyu koji se nije više mogao pridići nakon tog udarca. Pereira je napravio sjajan preokret i upisao je drugu pobjedu nad Adesanyom.

Više od pet godina čekali smo na njihov novi obračun, a obojica su promijenili sport u kojem nastupaju. Adesanya se puno ranije ozbiljno posvetio MMA-u, ali Pereira ga je odlučio pratiti i u 11. mjesecu 2022. godine uslijedio je novi meč.

Opet je Adesanya bio bolji, išao je ka pobjedi na bodove, a krajem prve runde vidno je i uzdrmao Pereiru. Međutim, Pereira opet pronalazi snagu za veliki preokret, daje svoj maksimum u petoj rundi i dolazi do pobjede tehničkim nokautom.

Nevjerojatna je ta mentalna snaga Alexa Pereire koji uspijeva preokrenuti mečeve koje dosta osjetno gubi. Brazilac se nikad ne predaje, a svojim ubojitim lijevom krošeom može okončati borbu u doslovno bilo kojem trenutku.

Adesanya večeras ima vjerojatno posljednju šansu za poraziti Pereiru. Izgubi li i četvrti put u međusobnim obračunima, jednostavno neće biti smisla ugovarati i petu borbu. Morat će se i borac poput Adesanye pomiriti s činjenicom da jednostavno postoji bolji, a nema ništa sramotno u tome da je Alex Pereira bolji.

Ali Adesanya ne dolazi s namjerom da nekome pruža ruku i priznaje da je bolji. Pokazao je ‘‘Izzy‘‘ u svakom od ta tri meča da itekako može nauditi Pereiri. Malo mu fali da sve poveže u kompletnu cjelinu dovoljnu za doći do pobjede. Bit će jako zanimljivo vidjeti što je spremio za četvrti obračun, a Pereiru i Adesanyu u kavezu možete očekivati u nedjelju iza 6:00h ujutro.

Linker
20. svibanj 2024 19:50