PPE/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
Dan oslobođenja

Kralj Willem-Alexander i kraljica Maxima stigli na slavlje bez kćeri, boje se za njihovu sigurnost

Nizozemski kraljevski par ne propušta završni koncert ispred Kraljevskog teatra na kojem nastupaju najveće nizozemske zvijezde, a prati se iz čamaca čije mjesto se mora osvojiti preko lutrije.

Nizozemski kraljevski par ne propušta završni koncert ispred Kraljevskog teatra na kojem nastupaju najveće nizozemske zvijezde, a prati se iz čamaca čije mjesto se mora osvojiti preko lutrije.

Jedno od najvećih slavlja u Nizozemskoj je ono za Dan oslobođenja. To tradicionalno događanje koje se slavi oslobođenje Nizozemske od nacista traje dva dana, 4. i 5. svibnja, i obiluje raznim kulturnim događanjima diljem zemlje, a vrhunac je koncert ispred Kraljevskog kazališta Carré te na rijeci i oko rijeke Amstel u Amsterdamu. Karte za čamce iz kojih se gledao koncert mogle su se nabaviti jedino putem lutrije, a ove godine broj gledatelja smanjen je s dvadeset na deset tisuća i više nije bio besplatan. Organizatori to opravdavaju nesigurnošću i napetostima u društvu, no to nije spriječilo kralja Willema - Alexandera i kraljicu Maximu da se pridruže slavlju.

image

Kralj Willem-Alexander i kraljcia Maxima plove na brodu po rijeci Amstel

PATRICK VAN KATWIJK/MPE/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Oni su također bili na brodu, ali rezerviranom samo za njih dvoje jer s njima nisu bila njihove kćeri, princeze Alexia, Ariana i najstarija Amalia koja se već polako priprema za kraljevske dužnosti. Na koncertu su nastupile brojne nizozemske glazbene zvijezde kao i Kraljevski vojni orkestar, a sve je bilo začinjeno vatrometom. Iako se Nizozemska čini kao liberalno društvo koje živi u skladu sa svojom monarhijom i oni imaju problema. Naime, kada se najstarija Amalia nakon završetka pandemije s veseljem upisala na fakultet u Amsterdamu, obitelji su stigle prijetnje kriminalnih skupina da bi mogla biti oteta. Tako je obitelj sakrila Amaliju u Madrid gdje je boravila sve do nedavno, pa vjerojatno i sve njezine javne nastupe sada reduciraju na najmanju moguću mjeru.

Linker
14. svibanj 2024 13:54