zlatna djevojčica

Olimpijska pobjednica ima samo 14 godina i brine o cijeloj obitelji – zbog bolesti i siromaštva prerano je odrasla, a obitelj je odbila milijune dolara!

Otkad je 14-godišnja Quan Hongchan osvojila olimpijsko zlato nakon tri savršena skoka u vodu s platforme od deset metara, sportski svijet ne prestaje pričati o senzacionalnoj Kineskinji koja ima dirljivu životnu priču.

Nakon što je na Olimpijskim igrama u Tokiju zadivila svojim briljantnim nastupima, Kineskinja Quan Hongchan iznova je razgalila svijet svojom obiteljskom pričom i postala senzacija u svojoj domovini. Njezina izjava da se ronjenjem intenzivno počela baviti kako bi mogla platiti račune svojoj bolesnoj majci dirnula je mnoge. Upravo njoj posvetila je i olimpijsku pobjedu. Naime, na njezinu je majku prije četiri godine naletio automobil kada je odlazila na posao nakon čega se nikada nije oporavila, a često se liječi po bolnicama. „Mnogo je učinila za nas, sada je vrijeme da ja nešto učinim za nju”, izjavila je zlatna djevojčica koja je zbog obiteljske situacije morala odrasti puno prije vremena.

Zbog dugogodišnjeg usavršavanja rekla je da nikada nije bila u zoološkom vrtu ili zabavnom parku, a njezini su komentari potaknuli safari i zabavni park u Guangzhouu da njezinoj obitelji doživotno daju besplatne članske iskaznice, kao i svim članovima kineskog ronilačkog tima.

image
FOTOGRAFIJE: BRYAN KEANE/INPHO/SHUTTERSTOCK BRYAN KEANE/INPHO/SHUTTERSTOCK
image
FOTOGRAFIJE: BRYAN KEANE/INPHO/SHUTTERSTOCK BRYAN KEANE/INPHO/SHUTTERSTOCK

Najbolja američka gimnastičarka odustala od nastupa u finalu OI, razlog je mentalno zdravlje: ‘Borim se...‘

Pojavile su se i brojne druge tvrtke i donatori koji nude novac, darove, ugovore, zemljište, a njezinoj obitelji i poslove, no njezin je otac navodno odbio novčane darove vrijedne čak 30 milijuna dolara i zahvalio donatorima na "ljubaznim srcima", javlja BBC. Naime, Hongchan dolazi iz siromašne sedmeročlane obitelji koja živi u Guangdongu, provinciji u južnoj Kini. Otac radi na plantaži naranča, a kineski mediji pisali su da zarađuje oko 200 dolara mjesečno. Pišu i kako je bolnica u Zhanjiangu ponudila njenoj majci besplatno sve zdravstvene usluge kao i da im je jedna lokalna industrijska firma ponudila kuću, posao njenom ocu i trgovinu koju bi im dali na upravljanje.

image
FOTOGRAFIJE: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK

Hongchan veliki dio vremena provodi u nacionalnim kampovima za sport zbog čega je nema kod kuće. No, otkako se vratila s medaljom u svoje selo, ono više nije isto. Njezina obitelj i susjedi uznemireni su zbog brojnih građana koji se žele upoznati i fotografirati s njom. Obožavatelji su pohrlili u njezinu seosku kuću Maihe, a oni najuporniji čak se penju na drveće kako bi imali bolji pregled za video ili fotografiju. Mnogi joj kucaju na vrata kako bi snimili selfie za društvene mreže. Sve je to zabrinulo lokalne vlasti koje se boje da će njezino selo postati novo žarište koronavirusa pa su ondje poslali zaštitare.

Zrinka Grancarić: ‘Radi se od jutra do sutra! Na dan otvorenja legla sam u dva ujutro, a već u šest ujutro snimala‘

Linker
19. travanj 2024 20:20