Darko Tomas / CROPIX
DRAMA PREKO MREŽE

HRVATSKI ODBOJKAŠI IZA REŠETAKA 'Ajme sramota, blamaža. Nisam oka sklopio u toj ćeliji. Drveni krevet, čučavac u kutu...'

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 25. listopad 2016. 10:25

Na utakmici 2. kola odbojkaške Superlige u Kaštel Starom u subotu navečer iza 22.00 sata dogodio se incident nakon kojeg su dva igrača zagrebačke Mladosti Proenergyja završila na policiji. Pomalo nestvarno zvuči ova informacija, koja dodatno intrigira kad se zna o kojim se igračima radi. Marku Sedlačeku (20) sadašnjem i Matiji Sabljaku (30) bivšem reprezentativcu Hrvatske.

Marko se već sa 18 godina otisnuo u Italiju, odakle se vratio ove sezone. Matija je pak, nakon duge internacionalne sezone u Francuskoj, prije godinu i pol prestao s aktivnim igranjem da bi se ove sezone na poziv svog negdašnjeg kluba vratio u Dom odbojke. Svi koji ga poznaju “dat će ruku u vatru” da je to najmirniji igrač kojeg poznaju, koji ni žuti karton nikad nije dobio u karijeri.

A je li imao posla s policijom?

- Jedina moja veza s policijom do sada je bila kada sam vadio osobne dokumente. Nisam platio ni jednu kaznu za prebrzu vožnju, krivo parkiranje, ništa...

Do sada, kada je noć proveo u policiji?

- Ajme sramota, blamaža. Nisam oka sklopio u toj ćeliji...

Čekajte, ćeliji?

- Da, prava ćelija, s nekim drvenim krevetom, čučavac u kutu...

Pa to je ozbiljno. Nego, što se zapravo dogodilo, može li nam Matija prepričati svojim riječima, za razliku od šturih službenih, gdje se kaže, “nakon odigravanja odbojkaške utakmice dvije su osobe verbalno, a zatim i tjelesno napale dvojicu maloljetnika, koji su tom prilikom lakše ozlijeđeni.”

- U Kaštelima je uvijek nabrijana atmosfera u gledalištu, no, već smo navikli na to, na sirene i trube, na galamu i vrijeđanje. Tako nas je i sada grupa navijača vrijeđala, prozivajući nas pojedinačno tijekom utakmice. Navodno se radi o kadetima kluba, što je baš žalosno. Skupina njih nas je pričekala u hodniku, na izlasku iz svlačionica prema izlazu. Nastavili su vrijeđati, u tom uskom hodniku nije se ni moglo proći, i tu kreće naša krivnja. Neprimjereno smo reagirali, nasjeli na provokacije 15-godišnjaka, odgurnuli ih. Nastala je gužva, jednome sam rekao kako su ga to roditelji odgojili, ali nije bilo fizičkog obračuna. Uskočio je i trener Kaštela Rančić, koji je do tada promatrao situaciju, i tenzije su se smirile. Mi smo izašli iz dvorane i otišli s momčadi na večeru. Onda su iz policije zvali trenera Mišina da Marko i ja dođemo u policiju dati iskaz.

Ali zašto onda cijela noć u policiji?

- Radi se o maloljetnicima i prijavili su nas njihovi roditelji za nanošenje tjelesnih ozljeda pa su morali u bolnicu. A i nije bilo dežurnog tužitelja. Uglavnom, ujutro smo još jednom dali iskaz, mi i oni, a kad su došli nalazi iz bolnice, vidjelo da nema nikakvih ozljeda. Tada su i roditelji povukli tužbu, a mi se vratili u Zagreb. Jedan od tih koji su nas provocirali je i Ivan Đirlić, brat Petar igra za seniore. Njihov otac nam je zaprijetio da se sljedeći puta nećemo živi izvući iz Kaštela, što smo i rekli policiji.

Osim što su očito otkazali živci dvojici mladostaša, čini se da su zakazale i sigurnosne mjere na utakmici jer u hodniku kraj svlačionica publici ne bi smjelo biti mjesta, pa makar oni bili i igrači u mlađim kategorijama. Marinko Kovačev, predsjednik Mladosti Ribola Kaštela, spušta loptu na zemlju.

Predsjednici smiruju tenzije

- Žao nam je što se to dogodilo, svakako treba smiriti tenzije. Možda su igrači bili iznervirani porazom, no, nisu se trebali tako ponijeti prema djeci. Ali ovo neće poremetiti dobre odnose naša dva kluba.

Miro Pavlović, predsjednik Mladosti Proenergyja, potvrđuje da se već u nekoliko navrata čuo s Kovačevom:

- Incident koji nikome nije trebao moramo što prije zaboraviti, pa smo već dogovorili u najskorije vrijeme prijateljsku utakmicu u Kaštelima. Našim igračima, koji nisu smjeli nasjesti na provokacije, već je i boravak u policiji dovoljan šok i nema potrebe za nekakvim suspenzijama. Pogotovo što zapravo pravi propust vidimo u organizaciji jer ispred svlačionica ne smiju biti neovlaštene osobe. Ali to sigurno neće narušiti odlične odnose koje njeguju naša dva kluba.

Linker
21. travanj 2024 22:56