REUTERS/Toby Melville
SASVIM REALAN SCENARIJ

LEGENDARNI FRANCUZ UPOZORIO NA NEIZBJEŽNO 'Za nekoliko godina to će biti utakmice koje će se gledati vikendom, a mali će klubovi postati problem'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. svibanj 2018. 16:20

Arsene Wenger danas će na gostovanju kod Huddersfielda posljednji put u ulozi menadžera sjediti na klupi Arsenala. Nakon 22 godine mandata iskusni Francuz i sam je osjetio da je vrijeme za odlazak, da je Topnicima pružio sve što je mogao i znao. Navijači su u posljednje vrijeme bili prilično razočarani rezultatima koje je Wenger postizao, i mnogi od njih jedva su dočekali “radosnu vijest”.

S Arsenalom je Wenger osvojio tri naslova u Premier ligi, sedam FA kupova i isto toliko Superkupova. Na putu do europskog trofeja zapeo je na posljednjoj stepenici, u finalu Lige prvaka 2006. godine, a ove ga je sezone u polufinalu Europske lige zaustavio Atletico Madrid. Tako će se Topnici drugu godinu zaredom morati zadovoljiti plasmanom u Europsku ligu, jer su u Premier ligi osvojili tek šesto mjesto.

Soccer Football - Premier League - Manchester United v Arsenal - Old Trafford, Manchester, Britain - April 29, 2018   Arsenal manager Arsene Wenger and Manchester United manager Jose Mourinho after the match    Action Images via Reuters/Carl Recine    EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters/Carl Recine

Uoči rastanka s engleskim nogometom Arsene Wenger novinarima je ponudio svoja razmišljanja o budućnosti nogometa na Otoku i u Europi. Smatra da je uvođenje europske Superlige neizbježno te prognozira da će se englesko prvenstvo igrati tijekom tjedna.

Koga briga za male

- Za nekoliko godina vikendima će se sigurno igrati europska Superliga, to će biti nemoguće izbjeći. Zašto? Prije svega, da bi se novac dijelio među velikim klubovima, a mali će klubovi postat problem. Veliki će klubovi reći da nitko neće htjeti gledati kad mali klubovi igraju međusobno. Ljudi žele gledati kvalitetu, mi moramo dijeliti novac, a nitko za male nije zainteresiran. Domaća liga sigurno će se igrati utorkom i srijedom, mislim da će to biti sljedeći korak - najavio je Wenger.

Njegove su najave prije svega utemeljene na podacima o padu broja gledatelja na utakmicama Lige prvaka te na većem prihodu koji od televizijskih prava dobivaju klubovi u Premier ligi nego oni u elitnom UEFA-inom natjecanju.

BRIGHTON, ENGLAND - MARCH 04:  Manager Arsene Wenger of Arsenal looks in tought during the Premier League match between Brighton and Hove Albion and Arsenal at Amex Stadium on March 4, 2018 in Brighton, England.  (Photo by Christopher Lee/Getty Images)
Christopher Lee/Getty Images

Smanjiti ligu

- Superliga će se igrati vikendom ne bi li čim bolje prošla na tržištu. I to će se dogoditi uskoro jer se tako ostali klubovi mogu boriti protiv Premier lige. Posjećenost Lige prvaka baš i nije sjajna. No ako imate Real protiv Barcelone, ili Real protiv Arsenala, ili Manchester United protiv Bayerna, svakog će tjedna posjećenost biti dobra. A Premier liga bila bi atraktivnija da se broj klubova smanji s 20 na 16 - istaknuo je francuski stručnjak.

Priču o Superligi nije izmislio Wenger, ona se već ranije pojavljivala u par navrata, i to kao prijetnja europskih velikana upućena UEFA-i najavom uvođenja “nogometnog NBA-a”. Svjesni da moraju voditi računa o najbogatijima i njihovom (ne)zadovoljstvu, čelnici europskog nogometa povukli su neke poteze koji neće ići na ruku manjim klubovima te će autsajderi, koji su dosad uglavnom služili za popravljanje gol-razlike, u budućnosti sve teže ulaziti u skupine Lige prvaka. Nauštrb “malih” UEFA je već od sljedeće sezone omogućila izravni ulazak u Ligu prvaka za četiri prvoplasirana kluba iz četiri najjače europske lige: engleske, španjolske, njemačke i talijanske. Dosad su četvrtoplasirani morali u kvalifikacije...

Arsenal je daleko

Wengerova je najava, u svakom slučaju, simpatična, ako se gleda iz njegove perspektive. Francuz, jasno, računa da bi Arsenal automatski bio sudionik Superlige, dok realnost govori da se Topnici u posljednje vrijeme sve teže uspijevaju plasirati u Ligu prvaka.

Linker
18. travanj 2024 03:21