Predrag Vučković
RED BULL CLIFF

MOSTAR JE POSTAO ODREDNICA NAJBOLJIM SVJETSKIM LETAČIMA U VODU Jedan krivi potez je ravan padu na beton s visine od 13 metara

U pauzi između skokova ovacije publike izazvao je revijalni nastup članova Red Bull Skydive Teama iz Austrije. Spektakl za 10.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. kolovoz 2019. 12:56

Sjajnu nadgradnju velike tradicije skakanja sa Starog mosta Mostarci su posljednjih pet godina nadogradili uz natjecanje Red Bull Cliff. Mostar je postao odrednica najboljim svjetskim letačima u vodu, koji se u Neretvu strmoglave s 21 (žene) odnosno 27 metara (muški). Kako je most visok 22 metra, za ovu se priliku postavlja posebna nadgradnja s platformom i sve to izgleda privlačno i izazovno. I ove se godine skupilo 20.000 gledatelja. Evo samo nekoliko detalja što znači pasti s te visine: recimo let traje tri sekunde, brzina je od 90 km na sat, udarac u vodu pet je puta silniji od težine natjecatelja, a ne padne li u vodu kako treba, udarac je ravan padu na beton s visine 13 metara. Dakle...

Ove je godine bilo peto izdanje, a nakon dvije uzastopne pobjede Britanca Garyja Hunta, inače prvaka u četiri od ukupno pet posljednjih sezona, Mostar je uz ljubimca publike Meksikanca Jonathana Paredesa dobio i novog junaka u Rumunju Constantinu Popoviciju. Rumunj je za pobjedu na Starom mostu ponovio Huntov povijesni podvig s prošlog natjecanja u Beirutu: za fantastičan skok u četvrtoj seriji dobio je desetke od svih pet sudaca! Ljubimac mostarske publike Paredes završio je kao treći.

Australka Rhiannan Iffland preletjela je sve i došla do svoje prve pobjede na Starom mostu i četvrte ukupne u Red Bull Cliffu svjetskom prvenstvu. Natjecanje je završila skokom za koji je dobila čak četiri desetke. Drugo mjesto pripalo je Amerikanki Eleanor Townsend Smart, dok je treća bila Kanađanka Lysanne Richard.

U pauzi između skokova ovacije publike izazvao je revijalni nastup članova Red Bull Skydive Teama iz Austrije. Spektakl za 10.

Linker
19. travanj 2024 11:45