REUTERS
VELIKO SRCE

NE NOSE SVI HEROJI PLAŠT! PRIČA O VELIKOM HUMANITARCU KOJEG OBOŽAVA ČITAV NAPULJ Danju 'para' mreže, a noću pomaže onima kojima je pomoć potrebna

Piše: Vedran BabićObjavljeno: 16. ožujak 2018. 21:04

Poput Driesa Mertensa, belgijskog nogometaša koji ne samo što je ove sezone najbolji strijelac napuljskog kluba, već je i pravi humanitarac. Visok je tek 169 centimetara, pa ga možemo nazvati malim čovjekom velikog srca. Danju buši protivničke mreže na zelenom travnjaku, a noću se kamuflira i pomaže potrebitima, piše Slobodna Dalmacija.

Evo, uzmimo za primjer situaciju iz prosinca prošle godine. Tek što je sletio kući nakon utakmice u Torinu, odmah je nazvao dvojicu bliskih prijatelja.

- ‘Ajmo kupiti pizze i odnijeti ih gladnim beskućnicima. Jako je hladno večeras – rekao im je.

Nije ih trebao nagovarati. Brzo su se skupili i ostvarili svoj naum, a Mertens je navukao kapu i tamne naočale kako ga ljudi ne bi prepoznali. Nije tražio pozornost ni priznanje. Samo je htio pokloniti trenutak sreće i osmijeh sugrađanima koji nisu tako sretni kao on. Htio im je, i još uvijek želi, uzvratiti za ljubav s kojom su ga dočekali kada je u ljeto 2013. stigao u Napulj. A takvih je akcija bilo još. Daleko od očiju javnosti, u čvrstom zagrljaju noći.

- Nikad neću zaboraviti kako su me primili kad sam bio nitko i ništa i kako su se svi maksimalno trudili da se osjećam kao kod kuće – reći će Mertens, 30-godišnjak iz Leuvena, belgijskog grada u srcu Flandrije.

Soccer Football - Serie A - Cagliari Calcio vs Napoli - Sardegna Arena, Cagliari, Italy - February 26, 2018   Napoli's Dries Mertens reacts   REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS

Novi sugrađani ubrzo su mu nadjenuli nadimak „Ciro“, što je jedno od tradicionalnih imena u Kampaniji, pokrajini u kojoj se Napulj nalazi. To dovoljno govori koliko je omaleni Belgijac prirastao srcu Napolitancima. A kad te jedan takav temperamentni i strastveni grad prigrli, ne možeš ostati ravnodušan.

A Mertens ima svako pravo osjećati se poput zvijezde. Otkako je došao, za klub iz grada podno Vezuva postigao je 89 pogodaka u 225 nastupa, a ove sezone baš briljira. Preuzeo je ulogu glavnog igrača i danas je na učinku od 21 gola i 12 asistencija. Napoli ga je PSV-u platio 9,5 milijuna eura, a danas vrijedi 32 milijuna. Upravo je on s Hamšikom, Insigneom i Callejonom predvodnik nove generacije Napolija koja je stigla nadomak titule prvaka. U zadnja dva kola ipak su izgubili korak za Juventusom, no njegovi navijači i dalje se nadaju čudu koje bi „zapalilo“ grad.

No taj nogometni dio u ovoj je priči ipak sporedan. U fokusu je Mertensova strana koja do sada nije bila poznata široj javnosti. A dijeljenje pizze beskućnicima nije njegova jedina humanitarna gesta. Talijani su otkrili kako također skuplja rabljenu odjeću i daruje je siromašnima, redovno posjećuje bolesnu djecu u bolnicama, spasio je azil za pse od zatvaranja, šalje lijekove djeci u Venezuelu, poslao je djetetu u Gvineji odjeću i druge osnovne potrepštine...

OVDJE PROČITAJTE OPŠIRNIJE

Linker
19. travanj 2024 03:47