REUTERS
TEK JE NAPUNIO 18

PREDSTAVLJAMO: ON JE NAJVEĆA NADA SVJETSKE ATLETIKE ZBOG KOJE SU TRENUTNO U RATU DVIJE VELESILE 'Nitko dosad nije vidio ništa slično ovome!'

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. travanj 2018. 10:08

Drška od metle u ruci, zalet, skok i slijetanje na krevet. Tako je izgledao početak karijere Armanda Duplantisa, danas najveće nade svjetske atletike, dečka koji ne prestaje oduševljavati stručnjake, ali i suparnike, dečka zbog kojeg su “zaratile” dvije države, dečka koji ruši rekorde kao od šale.

Popularni Mondo, kako ga gotovo svi zovu još od najranijeg djetinjstva, danas ima 18 godina, a osobni je rekord u skoku s motkom prije nekoliko dana na mitingu u Austinu doveo do nevjerojatnih 5,92 metra. Lani je na istom mjestu skočio dva centimetra manje i već je tim rezultatom srušio svjetski juniorski rekord, a sada je još malo pomaknuo vlastite granice.

- Nitko dosad nije vidio ništa slično ovome. On je Tiger Woods skoka s motkom - rekao je lani američki trener Earl Bell, brončani motkaš s Olimpijskih igara 1984.

Mondo je teško mogao završiti drukčije. Otac Greg, Amerikanac, negdašnji je motkaš s respektabilnim rekordom 5,80 m. Majka Helena, Šveđanka, bivša je sedmobojka i odbojkašica, starija braća Andreas i Antoine također su se bavila skokom s motkom, kao i mlađa sestra Johanna.

Skakao po cijele dane

Kako bi ga spriječio da i dalje skače po krevetu, tata Greg je u dvorištu obiteljske kuće sagradio zaletište i za malenog Monda više nije bilo povratka. Potpuno se zarazio skakanjem, koje mu je postalo doručak, ručak i večera.

- Druga bi djeca izlazila van i igrala se loptom ili skateboardom, a on je išao u dvorište i skakao s motkom. Skakao je, pa ušao u kuću nešto pojesti, pa opet skakao i tako cijeli dan - prisjetio se Greg.

Već kao sedmogodišnjak je srušio neslužbeni svjetski rekord za svoju dobnu kategoriju, s deset godina je skakao 3,86, a sa 15 je postao svjetski prvak za mlađe juniore (U-18) u konkurenciji znatno starijih atletičara. Ipak, od svih rekorda najdraži mu je onaj obiteljski, kojim je “skinuo” tatu.

- Ustao je to jutro i za doručkom mi rekao, “ostalo ti je još nekoliko sati”. I nakon toga me srušio - smije se Greg.

Mondo je rođen i živi u Laffayetteu u Louisiani, gdje ide u srednju školu. Amerika je u svakom smislu njegov dom, ali kad je trebalo odabrati za koju će državu nastupati, izbor je pao na majčinu domovinu. Mondo je s braćom mnoga ljeta provodio u Švedskoj i zavolio je tu skandinavsku zemlju, ali nije to bio glavni razlog njegove odluke. Kao Šveđanin, naime, nema nikakve brige oko nastupa na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama, dok bi u SAD-u iz godine u godinu morao prolaziti kroz brutalan sustav kvalifikacija da bi izborio jedno od tri mjesta u reprezentaciji. A kako su za Amerikance “trialsi” svetinja i nema popusta ni za koga, čak ni u slučaju ozljeda, Duplantis je povukao logičan potez. Našao se, istina, zbog toga na udaru kritika, ali u njegovu je obranu stao aktualni svjetski prvak Sam Kendricks.

Ne ‘diraju’ ga kritike

- Mondo je ponosan i na majčino i na očevo podrijetlo. Odluku je donio na profesionalnim načelima i premda ga mnogi optužuju što nije odabrao SAD, neka ga to ne brine. Jedina mu briga treba biti da skače visoko i bude uspješan sportaš - rekao je Kendricks.

I čini se da Monda kritike ne “diraju” previše, on i dalje skače s osmijehom na licu. Lani je na SP-u u Londonu sa 17 godina bio najmlađi finalist i u konačnici je osvojio deveto mjesto, ali jasno je da su njegove ambicije puno veće.

- Do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. želim postati najbolji na svijetu i ići po zlato.

KAKO SU SKAKALI SA 18 GODINA

Sergej Bubka 5,55

Renaud Lavillenie 4,70

Maksim Tarasov 5,80

Ivan Horvat 5,60

Linker
23. travanj 2024 19:54