TEŠKI KRAH IVE MAJOLI

SN OTKRIVAJU: SUDBINA SE POIGRALA S LEGENDARNOM HRVATSKOM TENISAČICOM U 12 godina ‘spiskala’ milijunske zarade i upala u milijunske dugove

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. rujan 2016. 10:26

Prije nepuna dva desetljeća, 7. lipnja 1997. godine, Iva Majoli dotaknula je teniski vrh. Osvojila je tog dana Roland Garros, u finalu je “uništila” Martinu Hingis i spriječila tako Swiss Miss u osvajanju kalendarskog Grand Slama. Švicarka je ranije te sezone osvojila Australian Open, osvojila je malo kasnije i Wimbledon te na koncu i US Open, a samo joj je Roland Garros tada (a ispostavilo se kasnije i zauvijek) ostao nedosanjani san.

Za 79 minuta zatvorila je meč s uvjerljivih 6:4, 6:2 te neovisnoj Hrvatskoj donijela prvi Grand Slam naslov. Malo prije svog 20. rođendana Zagrepčanka je tako ostvarila, pokazat će se kasnije, najveći uspjeh karijere. Iako se očekivalo da bi je taj senzacionalni uspjeh u Roland Garrosu mogao katapultirati do novih velikih rezultata.

Roland Garros donio joj je svjetsku slavu i bogatstvo, makar je prvih milijun dolara zaradila i prije nego je postala punoljetna zahvaljujući vještini baratanja reketom. Već je sa 14 godina uplovila u profesionalne vode, a 12 godina kasnije, po završetku karijere, saldo je pokazivao da je u džep spremila 4,5 milijuna dolara od turnirskih nagrada. Izdašan iznos, ali opet, pokazalo se, premali za način života koji je uslijedio nakon “umirovljenja”.

U elitnom dijelu Zagreba, na Cmroku, uz podršku tadašnje, ali i još uvijek aktualne gradske vlasti, dobila je 2003. u zakup zemljište na kojem je niknuo Teniski centar Iva Majoli. Najavljivana je tamo teniska akademija, pa kasnije i izgradnja hotela, kao i organizacija WTA turnira, ali u početku tu su se održavali tek manji ITF turniri, a i to je potrajalo samo nekoliko godina. No, taj centar i zemljište ovih su dana opet u centru pozornosti jer je u njima žarište visokih dugovanja, koja inače postoje već nekoliko godina, ali koji su sada opet izašli na vidjelo najavljenim stečajem (koji bi se tek trebao otvoriti u prosincu) od strane Trgovačkog suda.

Hvar, 190810.
Gabriela Sabatini, Iva Majoli i Jennifer Capriati u setnji hvarskom rivom.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Višemilijunski dugovi naše proslavljene tenisačice već dugo vremena, naime, nisu nikakva tajna, a posljedica su života na visokoj nozi te nekih promašenih poslovnih poteza, poput otvaranja japanskih restorana u Zagrebu i Hvaru. Zato su se uz njezino ime sve češće lijepili termini koje nitko ne želi čuti - ovrha imovine, bankrot, dražbe, krah, deložacija... Teniski centar samo je prošle godine poslovao s dugom od 33 milijuna kuna, a kompletni se dug navodno nagomilao do čak 59 milijuna kuna. Pri pokušaju naplate na bubnju su se našle i ostale nekretnine (dva stana u centru Zagreba, restoran u Novom Vinodolskom) Ive Majoli sveukupne procijenjene vrijednosti 34,6 milijuna kuna, ali i članova njezine uže obitelji jer su i oni bili založili svoju imovinu. Ipak, već dvije javne dražbe nad Ivinim stanom nisu prošle, ali i dalje postoji teoretska opasnost da će ostati “na ulici”, bez ičega.

CIJELU PRIČU O TEŠKOM KRAHU IVE MAJOLI IVE MAJOLI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN!

Linker
20. travanj 2024 05:49