The last
REBECCA NADEN/ CROPIX Ilustracija

ISKORIŠTEN U POVIJESNOM POKUŠAJU

ŠTO SLOGAN KOJI JE PROSLAVIO VATRENE RADI NA MJESECU? 'Nije mi drago što nas nisu pitali mogu li ga upotrijebiti, to je izvorno hrvatski slogan'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 14.04.2019. u 08:01

 • Povijesni pokušaj Izraela da spusti svemirsku letjelicu Beresheet na površinu Mjeseca nije uspio, letjelica se srušila nakon nekoliko neuspješnih pokušaja slijetanja, no prije pada je ipak poslano nekoliko fotografija, među kojima i “selfie” s porukom “Mala zemlja, veliki snovi” na izraelskoj zastavi s Mjesecom u pozadini. Ali, taj slogan je zapravo ideja Majde Sijarić koja ga je osmislila na FIFA-inom natječaju uoči SP-a u Rusiji, za natpis koji će krasiti autobus Vatrenih na mundijalu.

  Majda, koja je bila i gošća na Krosu SN-a, nemalo se iznenadila kada je to vidjela.

  - Lijep je to osjećaj i imponira mi, pogotovo zato što sam prva žena u povijesti koja je pobijedila na natječaju za SP, među 160.000 prijedloga. Budući da je s tim sloganom Hrvatska završila u finalu, ne čudi me što je završio i na Mjesecu. Jedino mi nije drago što Izraelci nisu pitali ni mene ni ikoga u Hrvatskoj o tome mogu li ga upotrijebiti. I nije mi drago što pored slogana stoji izraelska zastava, jer je to izvorno hrvatski slogan, prepoznatljiv svuda u svijetu nakon mundijala.

  An image taken by Israel spacecraft, Beresheet, upon its landing on the moon, obtained by Reuters from Space IL on April 11, 2019. Courtesy Space IL/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS -THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY - RC1C4D1EB8D0
  Courtesy Space IL/Handout via REUTERS
   

  Ideja prije sna

  Kako je uopće došlo do tog slogana?

  - Prvi put sam sudjelovala i odlučila sam napisati slogan s kojim će Hrvatska ući u finale. Kada sam to tada najavila prijateljima svi su rekli da sanjam. Dva tjedna sam tražila inspiraciju, bio je siječanj i nije bilo nekih utakmica da se ‘nabrijem’. A onda mi je, u trenutku, prije spavanja, samo sinulo: ‘Mala zemlja, veliki snovi’. Već sutradan ujutro poslala sam ga na natječaj i pobijedila - kaže Majda, koja ima spisateljskih ambicija, pa priprema i knjigu o mundijalu u Rusiji iz svog kuta, a objavila je do sada i neke pjesme.

  - Sport obožavam, o nogometu jako puno znam za jednu ženu, kao i pisanje pjesama, zato je i nastao taj slogan, ta energija mi je pomogla. Mislim da su se u tome spojile mnoge dobre energije, i moje, i izbornikove, i one igrača... Slogan je savršeno opisao malu Hrvatsku koja je teškim putem došla do finala SP-a, zato su ljudi toliko oduševljeni njime - kazat će na kraju Majda, vlasnica firme za nekretnine i očito sinonim za uspjeh, pa stoga poziv i ostalim našim reprezentacijama - želite li uspjeh, zovite Majdu da vam smisli slogan.

  Roscino, Rusija, 120618.
Stadion Roscino Arena.
Autobus sa hrvatskom nogometnom reprezentacijom ispred stadiona Roscino arena nakon odradjenog treninga.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
  Tom Dubravec/ CROPIX
   

  Iz drugih medija