Maddie Meyer/Getty Images
OLEKSIJ SEREDA

UKRAJINSKI DJEČAK NA EUROPSKOM PRVENSTVU U KIJEVU NAPRAVIO POTHVAT ZA PAMĆENJE Djeca njegove dobi boje se popeti na toranj, a kamoli skočiti s njega

Dječak rođen na Božić 2005. godine među seniorima se predstavio prošle godine na Fina Diving Grand Prixu u Njemačkoj, gdje je zauzeo petu poziciju u skokovima s tornja visokog deset metara.
Piše: Iva PrpićObjavljeno: 14. kolovoz 2019. 13:04

Povijesne stvari događaju se posljednjih nekoliko dana u skokovima s daske. Na Europskom prvenstvu, koje se održavalo u ukrajinskom Kijevu, zlatnom medaljom okitio se 13-godišnji Oleksij Sereda, koji je u velikom stilu ušao u svijet seniorskih europskih i svjetskih natjecanja. Ukrajinski wunderkind srušio je rekord star 11 godina koji je držao Tom Daley. Britanac se na europski tron popeo s 13 godina i 10 mjeseci, dok je Sereda isti uspjeh postigao s tri mjeseca manje, čime je postao novi rekorder.

- Sretan sam jer sam završio na prvoj poziciji. Moj treći skok nije bio na razini, ali s ostalima sam i više nego zadovoljan. Bio sam nervozan prije natjecanja, baš kao i ostali natjecatelji. Mislio sam o svojim skokovima, želio sam zadržati fokus i minimalizirati pogreške. Pokušavam raditi svoj posao na najbolji mogući način i ne misliti na rezultat - rekao je novi vladar desetmetarske platforme.

Četvrti u Gwangjuu

No, tko je uopće mladi Oleksij Sereda? Dječak je to rođen na Božić 2005. godine koji se seniorima predstavio prošle godine na FINA Diving Grand Prixu u Njemačkoj gdje je zauzeo petu poziciju u skokovima s tornja visokog deset metara. Istom natjecanju vratio se i ove godine kada je popravio svoj stari rezultat za dvije stepenice te se u rodnu Ukrajinu vratio s brončanim odličjem. Uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo u Južnu Koreju Sereda je pokazao zavidnu formu na Europskom juniorskom prvenstvu u Rusiji, gdje je u kategoriji skokova s daske za natjecatelje dobne skupine 14 i 15 godina osvojio zlatnu medalju. Njegov debi na svjetskoj smotri pokazao je da su seniorski skakači s daske dobili veliku konkurenciju. Sereda je natjecanje kompletirao kao četvrti, što je bila odlična najava za Europsko natjecanje koje je uslijedilo tri tjedna kasnije.

Dogodine ide na OI

Za Ukrajinca velike stvari tek dolaze jer sljedeće su godine na rasporedu Olimpijske igre u Tokiju na kojima će Sereda moći konkurirati jer će u prosincu navršiti 14 godina.

Uspjehom aktualnog europskog prvaka oduševljena je i Marina Novosel, glavna tajnica Hrvatskog saveza za skokove u vodu te trenerica u klubu za skokove u vodu Medveščak.

Natječe se sa starijima

- Osvojiti seniorsko europsko zlato sa samo 13 godina je općenito za sport, a onda i za skokove u vodu, ogroman uspjeh. Sereda je prošle godine još bio kadet, tek se ove godine upoznao s velikim seniorskim natjecanjima. Njegov uspjeh je fantastičan, a takav dječak rađa se jednom u deset godina. Djeca sa šest ili sedam godina tek nauče plivati, a on sa 13 godina radi nešto što rade sportaši 10-15 godina stariji od njega. On je u juniorskim i kadetskim kategorijama također imao izvrsne rezultate, ali to se ne može mjeriti s ovim. Djeca njegove dobi često se boje i popeti na toranj, a kamoli skočiti s njega i prikazati ovakve skokove. Iako je imao malo lakši put od drugoplasiranog i trećeplasiranog, on je svoje skokove skočio za 9 ili 9,5 od maksimalnih 10, što je gotovo savršeno. Zanimljivo je da je Sereda na prošlogodišnjem natjecanju u Aachenu bio kadet, ali su njegovi treneri tražili da se natječe u starijoj kategoriji, gdje je pomeo konkurenciju - rekla je Marija Novosel te se osvrnula na status skokova u vodu u Ukrajini:

- Ipak, treba napomenuti da Ukrajinci imaju odlične uvjete za treniranje, sve je na svjetskoj razini te se mnogo ulaže u ovaj sport.

Centar za treninge

Ukrajinci su napravili cijeli centar posvećen treniranju, uz visoke skakaonice imaju čak i svoj hotel u kojem se skakači mogu adekvatno pripremiti, stoga ovakvi uspjesi ne čude. Rusija, Velika Britanija, Njemačka i Ukrajina imaju odličan sustav za razvoj kvalitetnih natjecatelja u ovom sportu. Natjecatelji žive, treniraju i obrazuju se u istom kompleksu, a radi se o “izvanzemaljskim” objektima. Kod njih je, primjerice, normalno da djeca zbog sporta i treninga izostaju iz škole, što kod nas nije slučaj.

Linker
20. travanj 2024 14:13