Maja Zlatevska / CROPIX
HOTELI DIGLI CIJENE I DO 40 PUTA

VIDEO: SUPERKUP U SKOPLJU KAO ULTRA Da Hrvatska ima ovakav stadion, sada bi se Real i Manchester za prestižni trofej borili kod nas, a mi zarađivali!

Hoteli su podigli cijene na 250 eura za noć, a preprodavačima ulaznica prijeti zatvor do 3 godine...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. kolovoz 2017. 20:20

Što je za Split Ultra, za Skoplje je UEFA-in Superkup. Pa vjerojatno i malo više. Kafići sjaje brendirani znakovljem Reala ili Manchester Uniteda, duž Vardara čuju se i španjolski melos i britanski rock, hoteli su rasprodani, osim ako imate dobru vezu. Noćenja po 250-300 eura, u zdanjima osrednjeg ranga, ovih su dana čista bagatela. U gradu je najmanje 25 tisuća stranaca samo zbog nogometa. Makedonija živi za najveći sportski događaj koji se ikada dogodio na njezinom tlu.

Stadion otvoren 2012.

U listopadu 2012. godine Hrvatska je gostovala na Areni Filip II. Baš tog ljeta bila je zgotovljena, UEFA je to znala honorirati, u njezinu projektu da se Superkup upriliči u državama koje ne mogu ugostiti finale Lige prvaka Skoplje je došlo kao naručeno.

Tko se sjeća starog zdanja Vardara, s jednom golemom tribinom i tek nekoliko redova s druge strane? Još je do 2009. tako izgledao, a onda su na tom mjestu napravili Arenu. Spomenuta je tribina, geografski južna, ostala, dograđena je i uređena, a tri nove niknule su u tri godine. Boško Trpeski, predsjednik Zbora sportskih novinara Makedonije, inače TV-voditelj i komentator, ujedno i član Organizacijskog odbora Superkupa, kazao nam je:

- Izgradnja Arene koštala je 57 milijuna eura, za ovaj smo spektakl morali uložiti dodatnih 2,5 milijuna, a kad sve bude gotovo, računajući i poslovne prostore ispod tribina, narast će na 80, možda i 100 mil. eura.

Najveće ocjene UEFA-e

Jednom je Davor Šuker rekao:

- Kad bi Hrvatska imala jedan stadion po UEFA-inim kriterijima, dobila bi Superkup.

Eto, i Makedonija je među državama koje mogu što Hrvatska ne može, izgraditi hram nogometa i dovući velikane. Trpeski priča:

- Stadion je dobio najveću ocjenu UEFA-e, na terenu već mjesec dana nitko ne igra, osvjetljenje je 2.400 luksa, a potrebno je 1.800, sve su stolice promijenjene, računajući i VIP-ložu, a nanovo su uređeni restorani. Sve je spremno za najveći spektakl. Kapacitet je s 33.700 smanjen na 30.000 zbog televizijskih kamera, bit će 21 kamera. Pri ulasku na stadion tri su kontrole putovnica ili osobnih iskaznica. Real i United su vrlo zadovoljni. Itekako smo morali ušminkati sve što je UEFA tražila, postavljena je nova klima, televizori, loža za novinare proširena je na 400 mjesta, dotjerana je fasada, mogu mirno reći, u ovom trenutku na području bivše Jugoslavije nema takvog stadiona.

No ako ste se odlučili provesti u Skoplju, to itekako košta. Neki su hoteli cijene podigli 10 puta, pojedini i 40 puta. Dovoljno je vidjeti razliku u odnosi na sljedeći tjedan, sve će biti jasno. Iako Trpeski kaže da su pojedini napisi pretjerani.

- Piše se da soba dođe tisuću eura, to nije istina, eto, sad sam u hotelu u centru, kod olimpijskog bazena, 250-300 eura je po sobi, dvokrevetnoj ili trokrevetnoj. S doručkom. Pivo je euro i pol i nitko nije podigao cijenu. Preporodaja ulaznica najstrože je zabranjena, Vlada je donijela zakon, ako se nekoga uhvati, dobiva godinu do tri godine zatvora.

Očito će na tribinama biti najmanje Makedonaca, svega nekoliko tisuća. Na jednu je ulaznicu stiglo 150 zahtjeva.

- U gradu radi preko tisuću volontera. Putnici koji lete, primjerice u Zagreb, moraju biti u zračnoj luci čak četiri sata ranije zbog gužvi. Stalno slijeću čarteri, skopski je aerodrom prepun, ateriraju i u Ohrid, Solun, Sofiju, Prištinu... Dvije godine radimo na organizaciji. Hoteli nisu puni samo u Skopju, nego i u Tetovu, Kumanovu, Velezu... Neki spavaju čak u Sofiji jer nema smještaja.

Za Superkup mora biti dobro skriven naziv Telekom Arena jer UEFA ne dopušta ulaz drugim sponzorima osim svojima, a i to je ime izazvalo kontroverze jer nitko ne zna koliko je točno plaćeno. Čak su nastale političke afere... No danas ništa od toga nije bitno, Skoplje uživa u savršenoj sinergiji nogometa i vrhunskog provoda. I mlati lovu kao rijetko kada.

Linker
17. travanj 2024 11:02