PORTUGAL 1. LIGA

Braga se pobjedom u lokalnom derbiju može uključiti u borbu za naslov

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 27. veljača 2012. 11:43

Posljednji su rezultatski neuspjesi Porta i Benfice doveli Bragu do situacije da se pobjedom nad Vitoriom Guimaraes ravnopravno s njima uključi u borbu za naslov. Naime, pobjedom bi stigli na samo tri boda manjka od trenutno bodovno izjednačenih ligaških lidera.

Bragi je dostizanje favorita uspjelo nizom od osam uzastopnih prvenstvenih pobjeda. U posljednjih 15 službenih susreta Braga je zabilježila čak 13 pobjeda, te europski remi s Bruggeom i poraz od Bešiktaša. Za taj je poraz definitivno kriv napadač Helder Barbosa koji je isključen prije isteka prvih pola sata igre, a u četvrtak je Braga unatoč pobjedi u Turskoj ispala iz natjecanja u kojem je lani senzacionalno stigla do finala. Leonardo Jardim mora se brzo vratiti prvenstvenim brigama jer mu slijedi ogled s lokalnim rivalom Vitoriom Guimaraes koja je sve samo ne bezazlen protivnik.

- Portugalska je liga vrlo kompetitivna, nema laganih utakmica pa se i najjače momčadi moraju dobro pripremiti za svaku utakmicu jer je inače jako teško doći do tri boda protiv bilo koga. Protiv rivala iz Guimaraesa naš je cilj jedino pobjeda. Mi imamo cilj da budemo kompetitivni u svim natjecanjima.

Za Bragu je velik problem izostanak kapetana Alana koji je vođa momčadi na terenu, a koji se ozlijedio u posljednjem susretu protiv Bešiktaša. Osim na Alana, Leonardo Jardim i dalje ne može računati na važne Ewertona, Baiana, Paula Viniciusa, te na novopridošlog Luis Alberta. Naspram susreta s Bešiktašom, u momčad se vraćaju Mossoro, Ukra i Helder Barbosa.

Vitoria Guimaraes je nakon lošeg starta sezone napokon popravila dojam na terenu, a odmah su se pojavili i dobri rezultati. U posljednjih su šest prvenstvenih susreta igrači Rui Vitorije ostvarili pet pobjeda bez primljenog pogotka, a u tom su periodu poraženi samo na Dragau kod branitelja naslova Porta. Najveći su uspjeh igrači Vitorije ostvarili pred tjedan dana kada su u Guimaraesu pobjedili Benficu. Rui Vitoria je postavio čvrst defanzivni blok čime je umrtvio napade Benfice, a gol Marcela Toscana nakon prekida bio je dovoljan da nanese favoritima prvi ovosezonski prvenstveni poraz.

Sam je Rui Vitoria priznao da je pobjeda nad Benficom podigla moral momčadi:

- Naravno da je pobjeda protiv portugalskog velikana donjela dozu zadovoljstva i samopouzdanja, pogotovo jer su vodeća momčad lige i do tada jedina neporažena momčad natjecanja. Važno je da ne razmišljamo na način da je to riješilo sve naše probleme. Moramo biti ponovno proaktivni i trebamo se boriti za pobjedu u svakoj utakmici. Obje momčadi su u dobrom trenutku, stoga vjerujem da će ovaj susret biti zanimljiv i vrlo lijep za praćenje. To je ujedno i susret vrijedan tri boda, a mi ćemo se potruditi da ih osvojimo.

Najveća je novost u gostujućem sastavu izostavljanje s liste putnika u Bragu važnog braniča Joaoa Paule koji se ozlijedio u susretu s Benficom, te povratak N'Diayea. U ovom susetu neće zaigrati ni ozlijeđeni standardni branič El Adoua, te veteran Pedro Mendes koji je u finalnoj fazi oporavka od ozljede.

Linker
20. travanj 2024 04:40