REUTERS/Shannon Stapleton / REUTERS
IZBORNIK NA DRUGOM KRAJU SVIJETA

ACO PETROVIĆ ZA SN O ODLASKU CEDEVITE: 'To je katastrofa, mogli su isto napraviti u Hrvatskoj! Odlaskom u Ljubljanu su priznali poraz u Ciboninu gradu

ACO PETROVIĆ Brazilski izbornik i na drugom kraju svijeta pozorno prati što se događa u hrvatskoj košarci, pogotovo u dva zagrebačka kluba u kojima je svojedobno bio trener
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 05. lipanj 2019. 01:18

Belem, portugalski Betlehem, grad je na sjeveroistoku Brazila, stotinjak kilometara uzvodno od mjesta gdje se rijeka Parana ulijeva u Atlantski ocean, u kojem ovih dana obitava Aco Petrović, izbornik brazilske košarkaške reprezentacije.

- Tu se igra Prvenstvo Amerike U16 pa sam došao pomoći stožeru kako bi se izborilo Svjetsko prvenstvo sljedeće godine.

Pripreme za “pravo” SP, ono seniorsko, počet će kasnije ovog ljeta pa će Aco u međuvremenu doći kući. Međutim, i na drugom kraju svijeta itekako prati što se događa u Hrvatskoj, odnosno u našoj košarci. Naglasak je, naravno, na prošli tjedan senzacionalno zaključenom finalu doigravanja i nestanku Cedevite s košarkaške mape u regiji...

Ovo nije pomoć Ciboni

- Prije 4-5 mjeseci sam pričao o potencijalnoj fuziji Cedevite i Cibone, bez nekih važnih informacija govorio o tome kako samo tako Zagreb može dobiti euroligaša. Međutim, sezona je pokazala, ne samo zbog naslova prvaka, već i sjajnih rezultata mlađih kategorija, da je Cibona vrlo živa. Vlasnik Cedevite će pak svoje ambicije sad pokušati ostvariti s Olimpijom, a iskreno mi je teško dokučiti kakve će to posljedice imati na hrvatsku košarku.

Screenshot: Basquete360.com

Kao čovjek s kojim je Cedevita još 2011. napravila europski iskorak (Final Four Eurokupa) - Petrović je svojedobno na istu klupu sjeo nakon Bože Maljkovića u premijernoj euroligaškoj sezoni dvije godine kasnije - ima objašnjenje zbog kojeg Emil Tedeschi svoj kapital nosi u Ljubljanu.

- Ovo je poraz Cedevite kao velikog košarkaškog projekta jer nakon što godinama nisu uspijevali prijeći barijeru, a nisu zato što u klubu nije bilo dovoljno stručnosti, definitivno su shvatili da će ovo uvijek biti Cibonin grad. Najbolje se to moglo vidjeti tijekom finalne serije u kojoj je reakcija navijača pokazala da ih košarkaška emocija veže isključivo za Cibonu.

Može li onda odlazak Cedevite pomoći klubu pod Tornjem?

- Da se ne lažemo, financijski će Ciboni biti lakše jer odlazi jedan konkurent za gradski novac, koji je dobivala i Cedevita, makar ne u onom obimu kakvom su na Velesajmu težili. Opet, i konkurencija je vrlo važna, jaka konkurencija i tebe gura naprijed, a Cibona će sad to izgubiti. Zato nisam siguran da im odlazak Cedevite može pomoći.

, Image: 348900093, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Problemi vrebaju

Zna Aco i zašto...

- Činjenica je da su napravili sportsko čudo sa 4-0 u finalu i na tome čestitam svim sudionicima, koji zaslužuju najveće pohvale. Međutim, naslov prvaka nije riješio Cibonine financijske probleme, koji i dalje vrebaju tu odmah iza ugla, čim se zaključi ovih nekoliko slavljeničkih dana. Odrađene su tek dvije od sedam godina predstečajne nagodbe, a ne znam kako i koliko se to otplaćuje, u sljedećem razdoblju trebat će zatvoriti i proteklu sezonu... Uglavnom, dok ne dođe u fazu da može plaćati tekuće troškove na dnevnoj i mjesečnoj bazi, Cibona je i dalje u istim problemima.

U Cibonu mu nisu dali

Na kraju smo se pak još jednom vratili Cedeviti, odnosno mišljenju dijela košarkaške javnosti da peterostruki uzastopni prvak Hrvatske nikome neće nedostajati, odnosno da je odlazak Emila Tedeschija čak i dobra stvar.

- Konfrontirat ću se sa svakim tko misli kako je dobro što jedan uredan klub nestaje s naše košarkaške scene. To je katastrofa. Cedeviti je jedini problem bio grad u kojem su živjeli i djelovali, ali isto tako je Tedeschi 2010. htio ući u Cibonu pa mu to nisu dali. Jedino mi je žao što do suradnje kakvu je dogovorio s Olimpijom nije moglo doći u Zadru ili Splitu, jer bi bilo sjajno vidjeti kako bi ti klubovi funkcionirali u sređenoj situaciji. Posebno Zadar koji ima infrastrukturu i navijače - zaključio je Aco Petrović.

Linker
20. travanj 2024 07:54