JURE MIŠKOVIĆ / CROPIX
ZADAR BASKETBALL TOURNAMENT

BOGATI RUSKI EUROLIGAŠ SENZACIONALNO SRUŠEN NA VIŠNJIKU 'Željeli smo pokazati da težimo biti agresivna momčad'

Senzaciju na otvaranju ZDBT-a na Višnjiku priredio je Zadar, skinuli su Zadrani euroligašku momčad Himki 90:82, na što je publika odgovorila "Euroliga, Euroliga!"
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 19. rujan 2019. 11:54

Ono što je učinilo dvoboj zanimljivim jest činjenica da nitko nije razmišljao kako je riječ o utakmici koja nema natjecateljski značaj. Rusi su pod svaku cijenu željeli do pobjede, Zadrani su gotovo cijeli meč bili u prednosti, u jednom trenutku otišlo se i na plus 15, a igrala se 32. minuta. Pritisnuli su gosti, spustili se na minus tri minutu i pol do kraja, ali nisu pronašli put koji bi ih odveo k pobjedi. U odlučnim trenucima, Zadar se znao smiriti, nisu dozvolili preokret, čuvali su loptu, uz to im se nanovo otvorila i realizacija. Ono što u cijeloj priči nije bilo dobro jesu suci, doslovce, su "ubili" košarku. Primjerice, igrače Himkija su čak 49 puta poslali na crtu za slobodna bacanja! Da je suđenje bilo prepustiti igračima jedne i druge momčadi bolje bi se dogovorili o tome je li prekršaj ili nije.

Što je sve Zadar napravio za trijumf nad ruskom momčadi? Otvaranje kao iz snova, Siriščević je povukao do vodstva 7:0, onda se do isteka desete minute uglavnom igralo koš na koš. Zadar je pak iskazivao snalažljivost pod obručem Fundić je lako riješio neke ključne lopte u tom razdoblju igre, imao je i Farr svoju rolu, dok se izvana nije baš previše toga napravilo.

Šut za tri poena nije služio nikoga, tako da se prvu trica na zadarskoj strani upisala nakon deset promašenih, potpisnik je bio Siriščević. Allen u kojeg su oči bile osobito uprte, u uvodnim minutama nije imao svoju večer, međutim, kad mu se otvorilo, onda je bilo zanimljivih ulaza i dobre realizacije za dva poena. Zadar je najznačajniji iskorak napravio nakon što se nakon početnog nesnalaženja u utakmicu skroz vratio Junaković. Njegove su lopte pronalazile put do suigrača, ali je s dvije trice zajedno s Allenom kreirao seriju 10:0, koja je zapravo bila odgovor na Himkijevu 11:4!

- Drago mi je ponajviše radi publike kojoj smo se prvi put predstavili na domaćem parketu, željeli pokazati da kroz sezonu želimo biti agresivna momčad. Istina, ima tu dosta posla, međutim, primjetno je da nas je bilo na obje strane terena, dakle u obrani i napadu - kazao je Ante Nazor, trener Zadra.

Zadar - Himki 90:82 (19:16, 24:21, 24:20, 23:25)

ZADAR - Dvorana Krešimir Ćosić. Gledatelja 2000. Suci: Oberknežević, Nedović i Clivaz.

ZADAR: Uljarević 6, Allen 22, Marić, Iva-nov 12, Siriščević 12, Palokaj 2, Vuković 4, Junaković 10, Farr 4, Fundić 6, Planinić 3, Gilbert 9.

KHIMKI: Booker 15, Timma 16, Karašev 4, Desjatnikov, Jerebko, Monja 2, Jaku-šin, Valiev, Evans 22, Bertans 20, Volkin, Barašov 3.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 02:47