CROPIX
80. JUBILARNA UTAKMICA SEZONE

CIBONA PROTIV CEDEVITE U VELIKOM FINALU DOIGRAVANJA ZA PRVAKA HRVATSKE Razlika u klasi i dalje je očita

CEDEVITA Trostrukom bi uzastopnom prvaku Hrvatske ovaj naslov, četvrti po redu, možda bio i najslađi dosad
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 17. svibanj 2017. 19:30

Cedevita će večeras u Draženovu domu odigrati jubilarnu 80. utakmicu sezone u kojoj je momčad Veljka Mršića sudjelovala u četiri natjecanja te nakon drugog kruga Eurokupa, osvajanja Kupa Krešimir Ćosić i finala ABA lige došla i do finala doigravanja za prvaka Hrvatske.

Ukupno 26 igrača

Kroza sve to za Cedevitu je nastupilo 26 igrača, uz Mršića i njegov stožer (pomoćnici Gianmarco Pozzecco i Dino Repeša) formiran je još jedan, s Danijelom Lutzom na čelu (pomoćnik Ivan Perinčić), a taj je u prvom dijelu sezone odrađivao utakmice A-1 lige s kombiniranom momčadi.

Kraj je Cedevita pak dočekala tako da će tek povratkom Boatrighta i priključenjem juniora Jordana u momčadi za finale biti maksimalnih 12 igrača. Podsjetimo još jednom, Zagreb su proteklih mjeseci napuštali David Stockton, Duje Dukan, Scotty Hopson, Pierre Jackson, Roko Rogić i Filip Bundović, proteklih su tjedana zbog ozljeda otpadali Marko Arapović, Ra’Shad James, Luka Babić i John Shurna pa Cedevita na Cibonu ide s osam igrača (Toni Katić, Ryan Boatright, Filip Krušlin, Džanan Musa, Marko Tomas, Karlo Žganec, Miro Bilan i Mirza Begić) iz udarne postave te četvoricom priključenih iz druge (Marko Ramljak, Ivan Vučić i Markus Lončar) odnosno juniorske (Antonio Jordano) momčadi, a dodajmo još da su ozlijeđeni i Lovro Buljević, Karlo Mikšić te Darko Bajo.

S dvije ‘petice’

Sve to je Mršiću donijelo puno problema jer su Babić i James cijele sezone bili prve dvije opcije na “dvojci”, a Arapović i Shurna dvije od tri na “četvorci”. Povratak Boatrighta olakšava popunjavanje rupe u vanjskoj liniji, za što su u posljednjem razdoblju najzaslužniji Krušlin i Musa. Daleko zahtjevnije bit će pak pronaći pravo rješenje pod košem, gdje Cedevita nema pravu zamjenu na Žganeca, pa će se tamo morati spuštati Tomas, što će pak otvoriti minute na “trici” za Ramljaka i(li) Vučića. Druga je opcija igra s dvije “petice”, s Bilanom i Begićem u paru.

I opet, Cedevita u ovu finalnu seriju ulazi kao favorit jer čak i u slučaju da Cibona ima bolju petorku (iskusnija je sigurno, no ovo je drugo ipak upitno), aktualni prvak i bez sedmorice igrača ima daleko veću širinu. Naime, s obzirom na to da Mršić ne želi rušiti novu kemiju stvorenu posljednjih tjedana, poticaj bi s klupe protiv Cibone trebao davati i Boatright, a kako su tu još Musa, Begić, pa i Ramljak, koji se mogu smatrati igračima za ozbiljnu rotaciju u finalu doigravanja, razlika je u klasi evidentna.

Šesto finale za Cedevitu, peto protiv Cibone, od koje su izgubili samo prvo (2012), trebalo bi biti nešto neizvjesnije nego prethodna tri. Ali ne i previše neizvjesno...

Linker
20. travanj 2024 04:55