Foto: Vladimir Ivanov / CROPIX
Foto: Vladimir Ivanov / CROPIX

SMJENA NA KLUPI

DANIJEL JUSUP PO PETI PUT PREDSTAVLJEN KAO TRENER ZADRA 'Nitko me nije tjerao da dođem, ali sebe ne vidim kao instant rješenje'

AUTOR:
  • Dražen Žura

 • OBJAVLJENO:
 • 24.10.2019. u 15:09

 • Svoju devetu priču na njemu dobro poznatoj klupi novi trener Zadra Danijel Jusup otvorit će derbijem začelja u ABA ligi, jer na Višnjik stiže Cibona.

  Svima je poznato kako se klupska uprava zahvalila Anti Nazoru i na prijedlog Branimira Longina, čiju ostavku na mjesto sportskog direktora, očekivano, Nadzorni odbor nije prihvatio, za njegova nasljednika imenovala 58-godišnjeg Zadranina.

  Iako se logičnim činilo da se još u srijedu, jutro nakon imenovanja Jusup pojavio na pressici, sve se odigralo dan kasnije.

  - Situacija je veoma komplicirana jer se paralelno moraju obavljati poslovi, a sezona je u tijeku. Treba motriti "roster" i vidjeti treba li raditi kakva osvježenja, naravno u skladu s mogućnostima. Igrače treba dizati i fizički i psihički. Kada je prisutan pritisak i kada se napravi rezultat koji nije adekvatan u smislu očekivanja dođe do psihološkog pada. Nije jednostavno, ali nitko me nije tjerao da dođem. Treba se uhvatiti u koštac s problemima i pokušati ih riješiti - iskreno je kazao Jusup, te odmah nastavio s pričom koja Upravi signalizira kako ugovor s njime, do kraja sezone, nije očekivani ishod pregovora.

  - Sebe ne vidim kao instant rješenje. Uvijek kažem da je sustav taj koji u konačnici daje ono što svakom klubu treba - bazu svojih igrača. A onda dođu i rezultati - mišljenja je Jusup, kojem povratak u Zadar nanovo budi dobre emocije.

  - Ja se u Zadru uvijek osjećam komforno. To je moj grad, moj klub. To je nešto više od samog posla! Zadru uvijek tako pristupam i drago mi je što sam tu - kazao je Jusup i osvrnuo se na stanje unutar momčadi iza koje su tri poraza u ABA ligi i jedan od Cibone od HT Premijer ligi i to baš protiv Cibone.

  - Koliko vidim, igračima psihološki i nije baš svejedno. Dolazi novi trener, a to im je dodatna distrakcija. Nije im jednostavno... Većina igrača koji dolaze u Zadar ne znaju što je Zadar. Zadar je specifičan grad gdje košarka puno znači i gdje se emocije ne skrivaju. Rijetko u kojoj sredini je tako. Netko se tu pogubi, netko se bolje snađe... Vidim da im nije lako, međutim mislim da nam sinergija sviju nas može pomoći da stvari krenu u boljem pravcu - vjeruje Jusup kojeg očekuje utakmica u kojoj kao trener nema što izgubiti.

  Jer dogodi li se poraz od Cibone nitko nema pravo na njega svaliti krivnju, pobjeda bi ga jednako kao i momčad pogurala i te kako...

  - Uvijek je sve moguće. Jučer smo se počeli pripremati za utakmicu. Cibona je uvijek interesantna, to je utakmica u kojoj su naboji malo viši. Publika uvijek dođe na takvu vrstu dvoboja. Napravit ćemo pripremu, koliko nam vrijeme dozvoljava, i dat ćemo sve od sebe. Moramo biti koncentrirani i ne postaviti se kao da se radi o utakmici života i smrti. Treba ići od treninga do treninga, od utakmice do utakmice, i tako razmišljati - drži Jusup.

  I dalje je upitno hoće li za ogled s Cibonom biti spreman kapetan Ive Ivanov?

  - Jučer je odradio jedan dio treninga, no hoće li i koliko biti spreman za igru ne znam. Ne treba govoriti koliko je Ive bitan za momčad, no što ćemo sad? Čekamo izvješće liječničke službe pa ćemo vidjeti - kazao je trener Zadra.

  O Ciboni?

  - Oni imaju sustav i duže su zajedno. Zaustaviti njihovu "pick and roll" igru sigurno je jedna od prioritetnih stvari. Druga stvar je zaustaviti tranziciju. Oni su momčad koja dosta dobro trči. Imaju 12 igrača i mogu držati svježinu. To me u ovom trenutku najviše brine - zamišljen je Jusup, koji prije utakmice s Cibonom neće ništa mijenjati u stručnom stožru niti u momčadi.

  Iza toga moguće je očekivati velike promjene.

  - Rekao sam da je situacija komplicirana. Neke stvari treba mijenjati, no do utakmice je veoma kratko vrijeme. Treba sačekati, ništa ne dirati i pokušati se koncentrirati na susret, a onda vidjeti za dalje. Mislim da u ovoj situaciji ne treba raditi poteze na prečac. Trebamo postaviti prioritete, a prioritet je koncentracija na sljedeću utakmicu, a potom u hodu gledati jesu li, i kakve, korekcije potrebne u pogledu "rostera" i stručnog stožera. Gledao sam kroz sezonu Zadar, ali i druge klubove i očito je da nešto trebati napraviti. Imam neke ideje, ali ne bih tu priču otvarao pred utakmicu - zaključio je Jusup i brzim koracima otišao na trening.

  Jusupova razmišljanja pozorno i netremice slušao je Branimir Longin, koji se prije nekoliko dana nalazio korak od odlaska iz Zadra.

  - Imamo novog trenera, na sreću dobrog, kvalitetnog, po meni jedan od najboljih trenera koji je ikada bio. U Zadru je psihološki teško raditi, ali mi smo spremni, idemo svi u istom smjeru, veselimo se utakmicama - kazao je Longin kojeg nisu stigla pitanja, uostalom, ništa novoga ne bi imao ni za reći, rezultati govore najbolje.

  Utakmica između Zadra i Cibone igra se u petak na večer s početkom u 20 sati, uz izravan prijenos na programu ArenaSporta.

  Iz drugih medija