Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX
BEZ IZNENAĐENJA

FINAL EIGHT U ŠIBENIKU Poznati finalisti Kupa Krešimira Ćosića: Uvjerljiva Cedevita na noge domaćem Jolly JBS-u

Piše: HinaObjavljeno: 17. veljača 2017. 20:09

U finalu ovogodišnjeg izdanja Kupa "Krešimir Ćosić" u Šibeniku igrat će branitelj naslova Cedevita i jedan od domaćina završnog turnira Jolly JBS, Cedevita je u prvom polufinalu svladala Zadar sa 92-75 (21-14, 21-25, 31-22, 19-14), dok je potom Jolly JBS nadigrao Cibonu sa 87-79 (17-22, 19-14, 28-17, 23-26).

Cedevita će tako po šesti put zaredom zaigrati u finalu Kupa, dosada je osvojila četiri naslova od čega posljednja tri zaredom, dok je Jolly JBS postao prvi klub iz Šibenika koji je stigao do finala Kupa od hrvatske samostalnosti.

Finale će se igrati u subotu od 20 sati.

-----------------------------------------------------------------------------

Jolly JBS – Cibona 87:79 (17:22, 19:14, 28:17, 23:26)

ŠIBENIK- Dvorana na Baldekinu.

Gledatelja 1000. Suci: Siniša Herceg (Zabok), Tomislav Hordov (Zadar), Krunoslav Peić (Zagreb).

Jolly JBS: Scott (9), Penn (12), Klepo, Došen (6), Markulin (1), N. Marić (3), Bilinovac (19), Papac (5), Perković, Novačić (27), Brkić, Špralja (5).

Cibona: Reynolds (2), Šakić (15), Marinelli (5), P. Marić (1), Žorić (18), Ćorić (7), Bošnjak (12), Rozić (3), Sulejmanović (4), Slavica (4), Joksimović (3), Gospić (5).

Tijekom prvog poluvremena utakmice Jollyja i Cibone zagrebački je sastav bio stalno u blagoj prednosti, najviše sedam razlike, ali stjecao se dojam kako u potpunosti kontrolira događanja na parketu. No, domaći su s nekoliko trica u završnici prvog poluvremena uspjeli poravnati na 36-36, a svoju su "kanonadu" nastavili u trećoj četvrtini u kojoj su pogodili šest dalekometnih šutova.

Na krilima sjajnog Ivana Novačića i Josipa Bilinovca Jolly je pobjegao Ciboni na 12 koševa prednosti (56-44) i tu opipljivu prednost održavao sve do 4:42 minute prije kraja kada je Scott kod rezultata 75-64 napravio nepromišljenu nesportsku pogrešku u napadu. Cibona je tu situaciju iskoristila za približavanje na 75-69, a pri tom rezultatu Šakić je promašio dva šuta za tricu kojom bi vratio Cibonu u potpunosti u igru.

Pogođenim slobodnim bacanjima Bošnjaka minutu prije isteka vremena Cibona je uspjela smanjiti na pet razlike (78-73), ali domaći su pogođenim slobodnim bacanjima držali goste na distanci sve do 25 sekundi prije kraja kada je Rozić oduzeo loptu Bilinovcu i zatim tricom pokušao smanjiti na 84-82, ali nije bio precizan. Do kraja utakmice je Penn s tri pogođena slobodna bacanja postavio konačni rezultat na 87-79.

Novačić je bio sjajan u redovima Jollyja sa 28 koševa i 12 skokova, Bilinovac je dodao 19 ubačaja, dok su Cibonu predvodili Luka Žorić sa 18 i Željko Šakić sa 15 poena.

---------------------------------------------------------------------------

CEDEVITA – ZADAR 92:75

ŠIBENIK – Dvorana Baldekin. Gledatelja 500. Suci: Srđan Dožal, Tomislav Vovk, Luka Kardum.

Cedevita – Zadar (21:14, 21:25, 31:22, 19:14)

CEDEVITA: James 19, Krušlin 7, Boatright 7, Katić 2, Žganec 7, Musa 6, Bilan 28, Begić, Rogić, Tomas 9, Arapović 7. Trener: Veljko Mršić

ZADAR: Franke 2, Bašić 5, Vladović 14, Vraneš 2, Krajina 11, Georgiev, Brzoja 5, Marinković 9, Barač 6, Kovačević 13, Mazalin 8. Trener: Aramis Naglić

-------------------------------------------------------------------------

Prema očekivanju, četverostruki pobjednik zaredom i branitelj naslova, prvi je finalist kupa 'Krešimir Ćosić', Cedevita je u prvom polufinalu svladala Zadar rezultatom 92:75, koji je ipak previsok s obzirom na prikazanu igru. Bili su Zadrani ravnopravan suparnik favoriziranim Zagrepčanima punih 25 minuta, da bi potom presudila kvaliteta i 'duža klupa' Cedevite.

Već prva četvrtina dala je naslutiti da će se Cedevita preko Zadra izboriti finale. Kapetan Bilan bio je nezaustavljiv u napadu podno obruča i dominantan u obrambenom skoku. Tricama Amerikanaca Jamesa i Boatrighta Zagrepčani su sredinom prve dionice došli do prednosti od deset koševa. Bolje u napadu Zadrani su počeli igrati u osmoj minuti s dolaskom stotinjak pripadnika Tornada.

Sibenik, 170217.
Dvorana Baldekin.
Zavrsni turnir Kupa Hrvatske Kresimir Cosic, polufinalna utakmica izmedju KK Cedevita i KK Zadar.
Na fotografiji: policija izvodi navijace Zadra Tornado  iz dvorane zbog vrijedjanja.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX

Uz bučnu podršku svojih vjernih navijača Zadar je silovito krenuo u drugu četvrtinu izjednačio u 12. minuti tricom kapetana Bašića, a ubrzo i poveo košem Vladovića (21:23). Igralo se potom atraktivno, sjevale su trice s obje strane, nije nedostajalo ni zakucavanja, da bi se na odmor otišlo minimalnim vodstvom Zagrepčana (42:39). U nastavku igralo se koš za koš, Cedevita uglavnom preko Bilana, a Zadar je uzvraćao tricama (Kovačević i Vladović).

Utakmica se, pak, prelomila u sredinom te treće dionice, serijom od 11:0 uz tricu Tomasa, Zagrepčani su pobjegli na velikih 10 koševa razlike (61:51), što se na kraju pokazalo nedostižnim za Zadrane.

U posljednjoj dionici susreta Zagrepčani su odigrali rutinski održavajući i povećavajući prednost od desetak koševa pred Zadranima, na kojima su bili vidljivi tragovi umora (do polufinala Cedevita je imala dan više odmora).

Kod pobjednika briljiralo je kapetan Miro Bolan koji je uknjižio 28 koševa i osam koševa, James je ubacio 19 uz četiri skoka, dok je drugi Amerikanac Boatright upisao čak 14 asistencija. U redovima Zadra najefikasniji su bili Vladović s 14 i Kovačević s 13 koševa.

------------------------------------------------------------------------------------

Zbog neprikladnih i uvredljivih uzvika prema igraču Cedevite Musi (Musa Turčine, napuši se k….), na zahtjev glavnog suca Dožala, interventna policija je sedam minuta prije kraja udaljila s tribina navijače Tornada.

Sibenik, 170217.
Dvorana Baldekin.
Zavrsni turnir Kupa Hrvatske Kresimir Cosic, polufinalna utakmica izmedju KK Cedevita i KK Zadar.
Na fotografiji: policija izvodi navijace Zadra Tornado  iz dvorane zbog vrijedjanja.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX

-------------------------------------------------------------------------------------

Veljko Mršić, trener Cedevite: - Drago mi je da smo u finalu jer u kupu su uvijek moguća iznenađenja. Zbog uloge favorita, nije lako igrati pod pritiskom Nakon početnog vodstva dozvolili smo Zadrania priključak u drugoj četvrtini, ponajprije zbog neforsiranih pogrešaka naših igrača. U finalnoj utakmici, očekujem od mojih igrača da odigraju puno bolju obranu, te da veći doprinos dadu i igrači s klupe.

Aramis Naglić, trener Zadra: Dva su ključna razloga našeg poraza. Sredinom treće četvrtine uslijedila je serija pogrešaka u dodavanju, koje je Cedevita kažnjavala koševima. Drugi razlo leži u činjenici da naši igrači nikako nisu uspijevali u reketu zaustaviti Mira Bilana.

Linker
24. travanj 2024 16:38