Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
NA DVA KORAKA OD TITULE

FOTO: CIBONA POVELA 2:0 U VELIKOM FINALU PRVENSTVA HRVATSKE Cedevita ponovno nije imala rješenja za razigrane 'Vukove'

FINALE DOIGRAVANJA Cibona i drugi puta svladala Cedevitu, serija sada seli u Dvojku Doma sportova
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. svibanj 2019. 23:58

Cibona je i drugi puta u tri dana sredila Cedevitu, ovaj puta sa 90:82, pa je tako u finalnoj seriji za naslov prvaka stigla do prednosti od 2-0 i imat će miran vikend uoči nastavka ovog niza, u utorak u Dvojci Doma sportova. S druge strana, Slaven Rimac i društvo s Velesajma morat će se dobro resetirati, jer Cedevita ne izgleda dobro i od čiste oklade za naslov, sada je u velikom zaostatku. Štoviše, kad se uzme ona serija sa Zadrom iz polufinala, onda je Cedevita od posljednjih pet utakmica izgubila njih četiri unutar Hrvatske. To se u posljednjih šest sezona nije dogodilo...

Nakon mizernih tisuću gledatelja na prvoj utakmici finala, već se drugu, čemu je uzrokovala i pobjeda Cibone, uvodvostručio broj navijača. A Cibona je u petak otvorila utakmicu identično kao u srijedu, pa je ta energija s parketa dodatno senzibilirala publiku.

Ovoga puta je sjajno otvaranje Vukova inicirao Marko Ljubičić, koji je pokretačka energija, koji je za uvodnih šest minuta ubacio 13 od prvih 15 poena Cibone, pogodio je i tri od četiri ispucane trice, a time je svojoj momčadi i skinuo pritisak otvaranja druge utakmice finala.

Jer, Cedevita ovoga puta nije bila u šetnji, kakva je viđena na startu utakmice u petak, Cedevita je izgledala ozbiljnije, zainteresiranije nego u srijedu. Ali, je opet gubila.

Ivan Ramljak, koncepcijski rizik u prvoj utakmici finala, ali i u cijeloj polufinalnoj seriji kontra Zadra, na koncu prve četvrtine pogodio je tricu, onda je povezao još jednu, uz šut s pet metara, a s tih vezanih osam poena Ramljaka Cedevita je stigla do 25:25. Međutim, Ivan Velić je na klupi pronašao u zadnje vrijeme diskretnog Frana Pilepića, a ovaj je stavio devet poena do odlaska na odmor. Usput, Damir Markota je pogodio šest poena, Marin Rozić je ostao bez ubačaja u prvom dijelu, ali i je i Jacob Pullen bio jako dobro čuvan od strane Vukova (Bilinovac, Rogić...), ubacio je tek četiri poena do odlaska na veliki odmor. Cibona je vodila 45:41.

U nastavku je Slaven Rimac napokon u doigravanju dobio nešto od Elgina Cooka, pa je njegovom energijom branitelj naslova u 24. minuti i prvi puta poveo (54:52). Međutim, onako kako je otvorio utakmicu Marko Ljubičić, tako je u trećoj četvrtini odigrao Damir Markota. Stara je kost u tih deset minuta treće dionice ubacila 11 poena, otišla je Cibona pri tome i na 69:60, a kraj utakmice je bio sve bliži...

Kad je Fran Pilepić, u najboljoj utakmici otkako je u Ciboninom dresu, pogodio za 75:64, Cibona je imala prvi puta i više od deset poena viška na sedam i pol minuta do konca, pa i 78:57 na šest minuta do kraja. Vukovi su bili sve bliže drugoj pobjedi u seriji, i to već u drugoj utakmici finala, a tome se malo tko mogao nadati.

Fran Pilepić, neočekivani junak, stavio je svoj 17. poen za 87:78, na minutu i pol do sirene, a izveo je to iz okreta u zadnjoj sekundi napada. Bio je to kraj nada za Cedevitu, Cibona ima 2-0, dvorana je pjevala, "kako je dobro vidjeti te opet"...

​Cibona nije bila osvojila niti jedan trofej od 2014. godine. Sada je na pola puta do naslova, sljedeće dvije su u Dvojci, u utorak i četvrtak. Igra se na četiri pobjede, nemojte to zaboraviti.

Inače, Cibonu su do pobjede vukli Marko Ljubičić sa 18 koševa i šest asistencija, Damir Markota sa 17 koševa i pet skokova, te Fran Pilepić sa 17 koševa, dok su kod Cedevite najefikasniji bili Justin Cobbs sa 24 koša, te Rashad Cook sa 18 koševa.

FINALE DOIGRAVANJA PRVENSTVA HRVATSKE, REZULTATI:

1. utakmica (22.5.): Cibona - Cedevita 88-84

2. utakmica (24.5.): Cibona - Cedevita 90-82

3. utakmica: (28.5.): Cedevita - Cibona

4. utakmica: (30.5.): Cedevita - Cibona

5. utakmica: (2.6.): Cibona - Cedevita

6. utakmica: (5.6.): Cedevita - Cibona

7. utakmica: (8.6.): Cibona - Cedevita

Linker
25. travanj 2024 18:48